“Ενοχλούν” οι Τούρκοι στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά οι προκλήσεις είναι διαχειρίσιμες: Ομαλά προχωρά η γεώτρηση




Οι υπουργοί εξωτερικών της Κύπρου και της Ελλάδος, κ.κ. Ιωάννης Κασουλίδης και Νίκος Κοτζιάς, δήλωσαν ότι οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, όσο ενοχλητικές κι αν είναι, είναι διαχειρίσιμες.

Ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε πως δουλειά των υπουργών Εξωτερικών είναι «να βοηθήσουν την Τουρκία να καταλάβει τις υποχρεώσεις της».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έφθασε το απόγευμα στα κατεχόμενα, δήλωσε πως «η υφιστάμενη κατάσταση στην Κύπρο δεν πρόκειται να συνεχιστεί για πάντα» και ανέφερε πως η διαδικασία λύσης διακόπηκε δύο φορές με αποτυχία.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, δηλώνοντας πως «δεν είναι σωστό να πραγματοποιεί μονομερώς η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» (όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία), βήματα στα ενεργειακά αποθέματα που βρίσκονται γύρω από την Κύπρο». Σε αυτά, είπε, «μερίδιο έχει και ο τουρκοκυπριακός, λαός».

Η ερευνητική γεώτρηση της κοινοπραξίας ΕΝΙ-TOTAL προχωρά ομαλά στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ και αναμένεται ότι το γεωτρύπανο θα προσεγγίσει το κοίτασμα «Ονησίφορος». Το κοίτασμα έχει πάρει το όνομα του από τον τιμώμενο σήμερα ‘Αγιο Ονησίφορο, ο οποίος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, και όταν ενηλικιώθηκε ήρθε στην Πάφο και έζησε στο χωριό Αναρίτα.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Τα Ηνωμένα Έθνη παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σχετικά με το θέμα των γεωτρήσεων, ανέφερε χθες ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Γενικού-Γραμματέα Farhan Haq.

Μιλώντας κατά την τακτική ενημέρωση των εκπροσώπων των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Haq κλήθηκε από δημοσιογράφο να αναφέρει τη θέση του ΟΗΕ σχετικά με το θέμα των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Απαντώντας, σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο κ. Haq ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Έθνη παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σχετικά με το θέμα των γεωτρήσεων και εξέφρασε την εμπιστοσύνη που έχουν στις εμπλεκόμενες χώρες για αποφυγή περιττών εντάσεων. Είπε συγκεκριμένα:

“Πρώτα απ ‘όλα, όσον αφορά το ζήτημα της έρευνας του φυσικού αερίου, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Γενικά, ο Γενικός Γραμματέας ή η Γραμματεία του ΟΗΕ δεν πρέπει να ερμηνεύουν τα δικαιώματα των κρατών μελών βάσει των συνθηκών στις οποίες είναι συμβαλλόμενα τα μέρη ή βάσει του γενικού διεθνούς δικαίου. Ελπίζουμε ότι οι χώρες θα αποφύγουν να δημιουργήσουν περιττές εντάσεις γύρω από το ζήτημα της αναζήτησης υδρογονανθράκων και να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: