Δεν διαθέτουμε την πολυτέλεια εγκατάλειψης των προσπαθειών για επανένωση της Κύπρου, είπε ο Νικολάου




Χρεωμένοι έναντι της θυσίας των τιμώμενων σήμερα ηρώων, «δεν διαθέτουμε την πολυτέλεια να εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες για επανένωση της πατρίδας μας», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως της Κύπρου, Ιωνάς Νικολάου, στον επιμνημόσυνο λόγο του, στο ετήσιο θρησκευτικό και εθνικό μνημόσυνο των πεσόντων κατά το πραξικόπημα και τουρκική εισβολή του 1974, που τελέστηκε σήμερα, στην Κοινότητα της Ευρύχου, όπως μεταδίδει το ΓΤΠ.

«Δεν διαθέτουμε την πολυτέλεια να κρυβόμαστε πίσω από τις προκλητικές αξιώσεις τις οποίες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, συναντά απέναντι του στις συνομιλίες. Όσο και εάν μας απογοητεύουν και μας εξοργίζουν. Όσο και εάν αυτές συνοδεύονται, από τη συντήρηση κλίματος έντασης και αμφισβήτησης των νόμιμων και κυρίαρχων μας δικαιωμάτων. Τριάντα πέντε αιώνες ιστορίας, μας παρατηρούν.

Παρατηρούν εάν θέτουμε πάνω από το συμφέρον του τόπου, τις μυωπικές καθημερινές κομματικές και προσωπικές μας επιδιώξεις. Εάν διαθέτουμε τη διάθεση, να απαλλαγούμε από τα σύνδρομα της εσωστρέφειας και της αντιπαράθεσης. Εάν έχουμε αφομοιώσει το δίδαγμα από τα ασύγγνωστα λάθη και τις ολέθριες συνέπειες τους, από την τελευταία φορά που σταθήκαμε ο ένας απέναντι στον άλλο», πρόσθεσε.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι μέσα από την καταδίκη των επονείδιστων επετείων του 1974, αναβιώνουν κάθε χρόνο αυτές τις ημέρες, οι θύμησες και ο πόνος.

«Σαράντα τρία δίσεκτα χρόνια, διατηρούν την πατρίδα μας κολοβωμένη από την βία των τουρκικών όπλων. Την βρίσκουν να παραμένει ακόμα, ως μία από τις μελανότερες εξαιρέσεις του διεθνούς δικαίου και νομιμότητας. Σήμερα, που ο πόνος γίνεται οργή και το άδικο αποφασιστικότητα, οφείλουμε να επιτελέσουμε το πρώτιστο και ακατάλυτο μας καθήκον.

Να μνημονεύσουμε θρησκευτικά και εθνικά, τους πεσόντες κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, προσευχόμενοι παράλληλα για τη ταχεία διαλεύκανση της τύχης των αγνοούμενων συμπατριωτών μας. Υποχρέωση μας όμως αποτελεί ταυτόχρονα, μέσα από την ιστορική ανασκόπηση, η άντληση εκείνων των διδαγμάτων που θα μας φρονηματίσουν από τα εγκληματικά λάθη του παρελθόντος. H ιστορία άλλωστε, δεν πρέπει να αποτελεί τίποτε άλλο, παρά τη φωνή των νεκρών που διδάσκει τους ζώντες», συμπλήρωσε.

Όπως είπε ο κ. Νικολάου, ενωμένοι, συνεχίζουμε τις προσπάθειες κάμψης της τουρκικής αδιαλλαξίας. Αξιοποιούμε τα οφέλη του συντονισμού με την Αθήνα, στα πλαίσια της κοινής διπλωματικής μας συμπόρευσης.

«Με ομόπνοες τις πολιτικές και κοινωνικές συνιστώσες, διαμορφώνουμε τις προϋποθέσεις δικαίωσης του, χειμαζόμενου από την τουρκική κατοχή, λαού μας. Αδιάσπαστοι και αποφασισμένοι να παραδώσουμε στη νέα γενιά, τη δυνατότητα να δημιουργήσει το μέλλον της, σε ένα ευρωπαϊκό, σύγχρονο και ισότιμο, ανάμεσα στα υπόλοιπα, κράτος», σημείωσε.

Ένα συνεταιριστικό, αναλογικά, κράτος με τους Τουρκοκύπριους, το οποίο θα παύσει να είναι δέσμιο συστημάτων ασφάλειας και εγγυήσεων που συνομολογήθηκαν τον περασμένο αιώνα και αντανακλούσαν τις γεωπολιτικές ισορροπίες και συμφέροντα της εποχής τους, όπως ανέφερε ο κ. Νικολάου.

Σημείωσε ότι θα ήταν καταδικαστικό και γι’ αυτό και δεν πρόκειται να συναινέσουμε, στην επιμονή της πρωταίτιας του κυπριακού προβλήματος, να διατηρηθεί το σύστημα ασφάλειας που η ίδια παραβίασε.

«Αυτό είναι, μετουσιωμένο στο σήμερα το χρέος το οποίο αντλούμε μέσα από την καταδίκη των αποφράδων επετείων του ‘74. Να μην επιτρέψουμε την επανάληψη της διχόνοιας, της προδοσίας, της εθνικής καταστροφής. Να μην επιτρέψουμε, τα τουρκοκρατούμενα μέρη μας, να προστεθούν στον κατάλογο των χαμένων πατρίδων του ελληνισμού. Αναλώνοντας προς αυτό το σκοπό, το άπαν των προσπαθειών μας για κατάληξη επί μιας δίκαιης και λειτουργικής από την πρώτη ημέρα, συμφωνίας. Χωρίς ρήτρες, μελλοντικά δικαιώματα αναθεώρησης, χωρίς στρατεύματα και κηδεμόνες. Αυτή είναι η οφειλή μας. Και σε αυτόν μας τον αγώνα, ας πάρουμε κατά τον ποιητή «μια σταγόνα από το αίμα των ηρώων μας και να μπολιάσουμε το δικό μας». Αιωνία θα είναι η μνήμη των ηρώων μας και Καλή Λευτεριά στην πατρίδα μας», κατέληξε.

23/07/2017 13:15 – ΚΥΠΕ – ΓΤΠ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: