Άρχισε η δίκη του Παπαντωνίου και της συζύγου του για ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες»




Απόντων του πρώην υπουργού Άμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του ξεκίνησε ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου η δίκη για την ανακριβή δήλωση περιουσιακής κατάστασης που είχε υποβάλει το ζευγάρι για το έτος 2010.

Η υπόθεση αφορά την ποινική δίωξη που άσκησε σε βάρος τους η Εισαγγελία Διαφθοράς ύστερα από έρευνα που διενεργήθηκε, όταν εντοπίστηκε από τα στοιχεία της «λίστας Λαγκάρντ» ποσό 1,3 εκατομμυρίων ευρώ σε λογαριασμό της συζύγου του πρώην υπουργού, Σταυρούλας Κουράκου.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του ζευγαριού είναι σε βαθμό πλημμελήματος για τα οικονομικά έτη 2008 και 2009, ενώ για το 2010 είναι σε βαθμό κακουργήματος.

Ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του, που εκπροσωπούνται σήμερα από τους συνηγόρους τους, έχουν καταδικαστεί για προηγούμενες πράξεις που αφορούν τα έτη 2008 και 2009 σε ποινές φυλάκισης 4 ετών ο καθένας, ενώ για την πράξη του 2010 καταδικάστηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο επίσης σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ο καθένας και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Ο κ. Παπαντωνίου υποστηρίζει πως δεν γνώριζε την ύπαρξη του επίμαχου χρηματικού ποσού, καθώς ο ελβετικός λογαριασμός είχε ανοιχθεί το 2000 και αφορούσε χρήματα της κ. Κουράκου και του πρώην συζύγου της, για τις σπουδές των δύο γιων τους. Υποστήριξε, επίσης, πως το 2010 το επίμαχο ποσό επαναπατρίστηκε και περιήλθε στα παιδιά της συζύγου του.

Ωστόσο, με τις αποφάσεις που έχει εκδώσει ήδη η Δικαιοσύνη δεν έχει αποδεχθεί την εκδοχή του κ. Παπαντωνίου και θεωρεί πως η μη δήλωση των χρημάτων αποτελεί «συντονισμένη προσπάθεια απόκρυψής τους». Κομβικό σημείο για τους δικαστές αποτελεί ότι η μεταφορά των χρημάτων στην Ελβετία έγινε με τη μεσολάβηση συνεργάτη του πρώην υπουργού.

Όπως είχε αναφέρει ο εισαγγελέας Έδρας στη δευτεροβάθμια δίκη για την πλημμεληματική πράξη της ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες», «ο κατηγορούμενος γνώριζε την ύπαρξη των χρημάτων στην HSBC γεγονός που αποδεικνύεται καθώς το ποσό εξήχθη στην Ελβετία από τον κουμπάρο και στενό συνεργάτη του κ. Παπαντωνίου».

Στη δίκη εκείνη είχε καταθέσει ως μάρτυρας πρώην ελεγκτής του ΣΔΟΕ, ο οποίος υποστήριξε στο δικαστήριο ότι τον Απρίλιο και τον Αύγουστο του 2000 είχαν γίνει τρεις καταθέσεις στον τραπεζικό λογαριασμό της Σταυρούλας Κουράκου στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας και πως το 2008 τα χρήματα μπήκαν σε καταπίστευμα με τη συμμετοχή και υπεράκτιας εταιρείας.

Ο μάρτυρας μάλιστα είχε τονίσει: «Στη δίκη άκουσα πως το καταπίστευμα δημιουργήθηκε για να αποδοθούν τα χρήματα στα ανήλικα παιδιά της κυρίας Κουράκου από τον προηγούμενο γάμο της. Ο λογαριασμός αυτός λειτουργούσε ως “ομπρέλα” και από κάτω μπορούσες να βρεις ο,τιδήποτε, offshore, trust κ.ά».
Η διαδικασία έχει διακοπεί και αναμένεται να συνεχιστεί μετά τη 1 το μεσημέρι.

12/07/2017 12:30
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: