Από το κακό στο χειρότερο οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ: Η αλήθεια απαντά στην προπαγάνδα




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η Τουρκία, ως γνωστόν, ξοδεύει 15 και πλέον εκατομμύρια για να προωθεί τα συμφέροντά της στην Ουάσιγκτον. Αυτά είναι τα φανερά… Σε αντίθεση, η Αθήνα δαπανά μηδέν δολάρια, και το βάρος σηκώνουν 4-5 Κύπριοι, που πληρώνουν για να αντιμετωπίσουν την τουρκική προπαγάνδα στην Αμερική. Αλλά σήμερα, δεν είναι αυτό το θέμα μας. Για τη μεγάλη προσφορά των ομογενών θα μιλήσουμε μία άλλη φορά…

Η αλήθεια είναι ότι παρά τα εκατομμύρια με τα οποία έχει «φλομώσει» σημαντικές αμερικανικές εταιρείες λόμπι, η τουρκική κυβέρνηση τρώει τα μούτρα της. Αρκεί μία κίνηση ή μία κουβέντα του ισλαμο-εθνικιστή Ταγίπ Ερντογάν, για να τιναχθούν όλα στον αέρα, όπως συνέβη και τον περασμένο Μάιο.

Το τελευταίο διάστημα, οι αμερικανικές εταιρείες λόμπι που πληρώνονται από την Τουρκία προσπαθούν να περάσουν στην αμερικανική γνώμη ότι:

  • Οι κακοί δημοσιογράφοι μισούν τον αυταρχικό πρόεδρο της Τουρκίας, γι’ αυτό έχουν γράψει χιλιάδες λέξεις εναντίον του. Αυτό είναι το πρώτο ψέμα.
    Επίσης υποστηρίζουν ότι οι τουρκοοαμερικανικές σχέσεις είναι σε καλή κατάσταση και τα περί του αντιθέτου δημοσιεύματα στα αμερικανικά ΜΜΕ είναι αποκύημα της φαντασίας πάλι των δημοσιογράφων. Αυτό είναι το δεύτερο ψέμα.

Ο πρώτος ισχυρισμός δεν αντέχει καμίας κριτικής. Είδαμε με τα μάτια μας τις βίαιες επιθέσεις εναντίον διαδηλωτών, που εξέφραζαν με ειρηνικό τρόπο την αντίθεσή τους στα εγκλήματα της Τουρκίας εναντίον του Κούρδων. Οι εικόνες ομιλούν από μόνες τους, άλλωστε ούτε η τουρκική προπαγάνδα τόλμησε να τις αμφισβητήσει.

Ο δεύτερος ισχυρισμός, για τη δήθεν καλή κατάσταση των σχέσεων, σηκώνει συζήτηση, διότι η αλήθεια είναι ότι πάνε από το κακό στο χειρότερο, παρά την προσπάθεια του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον να βρει τη «χρυσή τομή» που θα σταματήσει τον κατήφορο.

Η τουρκική προπαγάνδα πιάστηκε από μία δήλωση του κ. Τίλερσον στο προσωπικό του αμερικανικού προξενείου, για να «φυτέψει» κείμενα σε αμερικανικά ΜΜΕ, ότι τάχατες οι σχέσεις αποκαταστάθηκαν. Ο Αμερικανός υπουργός δεν είπε κάτι τέτοιο, απλά παραδέχθηκε το μεγάλο πρόβλημα που ακόμα υπάρχει μεταξύ της Ουάσιγκτον και των πολιτικών του κ. Ερντογάν.

“Νομίζω ότι αρχίζουμε να ανοικοδομούμε κάποια από την εμπιστοσύνη που είχαμε απωλέσει μεταξύ μας. Έχασαν την εμπιστοσύνη μας σε κάποιο βαθμό, εμείς χάσαμε τη δική τους” είπε ο Τίλερσον μιλώντας στους διπλωμάτες και το υπόλοιπο προσωπικό του προξενείου, ανάμεσα τους και Τούρκοι πολίτες. ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ ΕΔΩ

Αυτή τη φράση προσπάθησε να εκμεταλλευθεί η τουρκική προπαγάνδα, αλλά η προσπάθειά της έπεσε στο κενό. Διότι αν διαβάσει κανείς το πλήρες κείμενο θα αντιληφθεί ότι ο κ. Τίλερσον ομιλεί για την «μαύρη» πραγματικότητα των σχέσεων και στηρίζεται στα γεγονότα. Η «πίκρα» μεταξύ των δύο πλευρών είναι μεγάλη και τα προβλήματα πολλά, μερικά εκ των οποίων είναι άλυτα. Ο κ. Ερντογάν δεν υποχωρεί στις απαιτήσεις του, και οι Αμερικανοί δεν αλλάζουν τις θέσεις τους. Ουδείς γνωρίζει αν μπορέσουν ποτέ να ξεπεράσουν τις διαφορές τους. Κατά τη γνώμη μου είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Υπάρχει και ένα άλλο σοβαρό θέμα. Ότι οι τουρκικές αρχές απειλούν τους Τούρκους πολίτες που εργάζονται για τους Αμερικανούς. Είπε ο κ. Τίλερσον:

  • “Θέλω να ευχαριστήσω τους Τούρκους υπηκόους (που εργάζονται στην αμερικανική πρεσβεία και το αμερικανικό προξενείο), οι οποίοι γνωρίζω ιδιαίτερα ότι λειτουργούν κάτω από κάποιες πολύ δύσκολες συνθήκες, καθώς η σχέση αυτή (εννοεί με την Τουρκία) είναι τεταμένη”.

Χθες η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με αφορμή τη σύλληψη των στελεχών της Διεθνούς Αμνηστία εξαπέλυσε επίθεση αυτεπάγγελτα εναντίον της Τουρκίας, χωρίς να ερωτηθεί. Χρησιμοποίησε και χαρακτηρισμούς που δεν αρμόζουν σε φίλη και σύμμαχο χώρα.

  • Υπό αυτές τις συνθήκες οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με τον Ταγίπ Ερντογάν έχουν μεγάλο δρόμο να διανύσουν μέχρις ότου φτάσουν στην «προτέρα κατάσταση». Η απόφαση της Τουρκίας να συσφίξει ακόμα περισσότερο τους δεσμούς της με τη Μόσχα και η προσπάθεια αγοράς του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, είναι μία ακόμα αφορμή για νέα σύγκρουση με τους Αμερικανούς. Κοντός ψαλμός αλληλούια…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: