Αναιρεί την αρχική, επιβαρυντική κατά της ΧΑ, κατάθεσή του ο δήμαρχος Οιχαλίας




Μία «αναμπουμπούλα, μία αναταραχή» ήταν τελικά όσα έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2013 στην εκδήλωση στον Μελιγαλά με μέλη της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με την σημερινή κατάθεση στην δίκη για την εγκληματική οργάνωση, του πρώην δημάρχου Οιχαλίας, Φίλιππου Μπάμη.

Ο μάρτυρας, αναιρώντας τον εαυτό του και όσα είχε καταθέσει δύο μήνες μετά τα επεισόδια του Μελιγαλά στις ειδικές ανακρίτριες που χειρίστηκαν την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, σήμερα τελικά εκτίμησε, πως στην εκδήλωση εκείνη δεν έγιναν «βιαιοπραγίες και τραμπουκισμοί» όπως είχε πει τότε, αλλά απλώς «μία αναμπουμπούλα».

Παρά τις πολλές επισημάνσεις από έδρας, ότι ο πρώην δήμαρχος είναι σε πλήρη διάσταση με την ανακριτική του κατάθεση, αλλά και με συνεντεύξεις που είχε δώσει τότε, ο κ. Μπάμης εμφάνισε τους παλιούς του ισχυρισμούς ως υπερβολικούς, λόγω της «συναισθηματικής φόρτισης» που είχε τότε.

Σήμερα, αποφορτισμένος πλέον, ο μάρτυρας υποστήριξε στο δικαστήριο πως δεν υπήρξε κανένα επεισόδιο και κανένας προπηλακισμός στην εκδήλωση στον Μελιγαλά και πως το, κατά την πρώτη του εκτίμηση «άγημα» των χρυσαυγιτών, εντέλει ήταν μία δική του παρανόηση.

«Δεν περπατούσαν να κάνουν παρέλαση. Ήταν συγκεντρωμένοι, ομοιόμορφα ντυμένοι, σε ένα μέρος. Ήταν τόσοι οι συγγενείς των θυμάτων, που δεν μπορούσες να διακρίνεις…» είπε χαρακτηριστικά, όταν ρωτήθηκε από τον εισαγγελέα τι εννοούσε στην κατάθεσή του όταν έκανε λόγο για «συγκρότηση σαν άγημα» των χρυσαυγιτών.

Αντίστοιχα, όταν ρωτήθηκε για το αν του άρπαξε κάποιος το μικρόφωνο, επεσήμανε ότι «ερχόταν ο Ηλ. Παναγιώταρος προσπαθώντας να μιλήσει ή να απαντήσει και εν τω μεταξύ εγώ έφυγα. Είχαν κατατεθεί τα στεφάνια. Είδα πως δεν είχε συνέχεια αυτή η ιστορία».

Όπως είπε ο μάρτυρας, δεν υπήρξε καμία ανατρεπτική στιγμή από τους παρευρισκόμενους και ότι η τελετή για τα θύματα του Μελιγαλά κύλησε ομαλά μέχρι την ομιλία του. «Ξεκίνησα το λόγο μου με την ευχή να μην επαναληφθούν παρόμοια γεγονότα. Πριν τελειώσω τη φράση μου, κάποιος πετάχτηκε από τους παρευρισκόμενους – μάλλον ήταν από την περιοχή- και είπε “δήμαρχε, δεν τα λες καλά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε”. Από αυτή τη φράση έγινε μια αναμπουμπούλα, μια αναταραχή. Ο κόσμος άρχισε να φωνάζει “δεν ξέρετε τι έχει πάθει ο τόπος μας” και δημιουργήθηκαν αντεγκλήσεις και άρχισαν να έρχονται προς το μέρος μου. Δεν καταλάβαινα τί ακριβώς γινόταν. Σίγουρα δεν υπήρξαν επεισόδια ή συμπλοκή. Δεν είχε νόημα να συνεχίσω το λόγο μου, γιατί ούτως ή άλλως τελείωνα και είπα να σηκωθώ να φύγω. Κανείς δεν μου άρπαξε το μικρόφωνο».

Ο μάρτυρας αρνήθηκε κατά την εξέτασή του από την πολιτική Αγωγή ακόμα και συνεντεύξεις που είχε δώσει για το περιστατικό.

Πολιτική αγωγή: Δώσατε μία συνέντευξη στον «Σκάι». Είχατε πει ότι δεν επιτρέπεται τον δήμαρχο να τον προπηλακίζουν και να τον διώχνουν βίαια…

Μάρτυρας: Δεν το είπα αυτό…

Πολιτική αγωγή: Μα είναι σε βίντεο…

Πρόεδρος: Ξέρετε κύριε μάρτυρα, αν είναι και σε βίντεο…από το 2013 έως το 2017 δεν είναι και πολλά τα χρόνια…

Πρόεδρος: Άτομα της Χρυσής Αυγής είχαν έρθει;

Μάρτυρας: Ήταν κάποιοι νέοι άνθρωποι με στολές και σημαίες, αλλά είχε πολύ κόσμο. Δεν μπόρεσες να διακρίνεις ποιος είναι ποιος. Μαζεύονταν εκατοντάδες κόσμος.

Πρόεδρος: Πόσα ήταν τα άτομα;

Μάρτυρας: Δεν ήταν πάρα πολλοί…μπορεί να ήταν 60.

Πρόεδρος: Υπήρχε κάποιο αίτημα;

Μάρτυρας: Ο βουλευτής Κουκούτσης έκανε ένα αίτημα, να αναλάβουν να βάψουν ένα μνημείο, ένα μεγάλο σταυρό που από το χρόνο είχε φθαρεί. Οι μηχανικοί μου είπαν ότι είναι επικίνδυνο και ο χρόνος δεν ήταν αρκετός για να το φτιάξουμε πριν την εκδήλωση. Ήταν ευγενέστατος ο κύριος Κουκούτσης, ήπιαμε και καφέ.

Εισαγγελέας: Δηλαδή η εκδήλωση τελείωσε ομαλά;

Μάρτυρας: Ομαλά γιατί δεν έγιναν επεισόδια ή προπηλακισμοί.

Πρόεδρος: Υπάρχουν διαφορές, κύριε μάρτυρα. Σημαντικές διαφορές σε σχέση με την κατάθεσή σας και πρέπει να το πούμε.

06/07/2017 16:46
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: