Ανέδειξαν το θράσος σε …επιστήμη οι Τούρκοι: Για μεγάλη αδίκια ομιλεί ο δοτός Μπιναλί Γιλντιρίμ




Σοβαρή αντίφαση και μεγάλη αδικία χαρακτήρισε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ το να πληρώνουν οι Τ/κ το αντίτιμο για την αδιάλλακτη – όπως ισχυρίστηκε – εδώ και χρόνια πολιτική της ε/κ πλευράς, προσθέτοντας ότι δεν έχει νόημα και ούτε θα έχει αποτέλεσμα εάν οι διαπραγματεύσεις συνεχιστούν ένα χρόνο μετά, από εκεί που έμειναν.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός ήταν ο ένας εκ των δύο ομιλητών στα κατεχόμενα στους «εορτασμούς» για την εισβολή και την παρέλαση, στην οποία δεν συμμετείχαν τανκς ούτε την παρακολούθησε πολύς κόσμος. Ο δεύτερος ομιλητής ήταν ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος επανέλαβε το μήνυμά του που είχε μεταδοθεί χθες από την τηλεόραση του παράνομου «Μπαϊράκ» για την 20η Ιουλίου.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρέπει πλέον, χωρίς να περνά χρόνος, να γίνουν βήματα να δοθεί ένα τέλος στους άδικους και αβάσιμους περιορισμούς στον τ/κ «λαό». «Άλλωστε είτε γίνει τέτοιο βήμα είτε όχι, δηλώνω από δω για ακόμη μία φορά ότι στηρίζουμε τη βούληση και την ικανότητα των Τ/κ να μεταφέρουν ακόμα πιο ψηλά το βιοτικό τους επίπεδο». Μεταξύ των στόχων, πρόσθεσε, είναι το ψευδοκράτος να αποκτήσει στέρεες οικονομικές βάσεις και να φτάσει σε ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο. Κοινός στόχος, συνέχισε, το ψευδοκράτος να γίνει ένα από τα κέντρα τουρισμού, παιδείας και γεωργίας στην περιοχή και για να φτάσουν αυτούς τους στόχους – είπε – θα ενεργήσουν από κοινού.

«Οι τελευταίες εξελίξεις απέδειξαν για ακόμη μια φορά ότι οι Τ/κ είναι ικανοί να καθορίσουν την μοίρα τους, να αποφασίσουν οι ίδιοι για το μέλλον τους. Σε ένα νέο δρόμο και με ζήλο θα πρέπει να αγκαλιάσουμε τις επιτυχίες του μέλλοντος και τις όποιες αδυναμίες μας θα πρέπει να τις εξαλείψουμε. Σε αυτόν τον δρόμο η στήριξη της Τουρκίας θα συνεχιστεί όπως και στο παρελθόν».

Στη Διάσκεψη στην Ελβετία, ανέφερε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, φάνηκε για ακόμη μια φορά ότι η αναζήτηση λύσης στο πλαίσιο που έχουν θέσει τα ΗΕ δεν έφερε αποτέλεσμα, λέγοντας πως η τουρκική πλευρά έθεσε ξεκάθαρα τη βούλησή της για λύση το 2004 στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, ενώ η ε/κ πλευρά με το «όχι» έδειξε ότι δεν είναι έτοιμη να μοιραστεί την εξουσία και να ζήσει μαζί με τους Τ/κ.

Την ίδια στάση δείχνουν και σήμερα, είπε ο κ. Γιλντιρίμ, κάνοντας λόγο για εκατοντάδες ώρες στις «διαπραγματεύσεις που άρχισαν το 2008 και συνεχίζονται εδώ και 9 χρόνια με το ζόρι» και πρόσθεσε ότι στη Διάσκεψη για την Κύπρο οι εποικοδομητικές προτάσεις ήρθαν κυρίως από την τουρκική πλευρά. Ισχυρίστηκε δε ότι η ε/κ πλευρά για ακόμη μια φορά έκανε ότι διαπραγματεύεται, ενώ κωλυσιεργούσε και στο τέλος σαμπόταραν τη διαδικασία και λόγω της ανατρεπτικής τους στάσης στο τραπέζι των συνομιλιών η διαδικασία δεν μπόρεσε να καταλήξει σε αποτέλεσμα.

Ο κ. Γιλντιρίμ έκανε ειδική μνεία στην ειλικρινή και αποφασιστική – όπως είπε – στάση της τ/κ πλευράς προς τη λύση και πως η τ/κ πλευρά ενήργησε με ενότητα στηρίζοντας στο σύνολο, από την «κυβέρνηση» μέχρι την «αντιπολίτευση» τις προσπάθειες του Τ/κ ηγέτη.

Η Τουρκία έκανε ό,τι της αναλογούσε ως μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια για μια δίκαιη, μόνιμη και συνολική λύση, ωστόσο δεν είδε την ανταπόκριση που περίμενε και οι Διασκέψεις για την Κύπρο που έγιναν δύο φορές στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών των ΗΕ, δεν μπόρεσαν να φέρουν ένα αποτέλεσμα, ενώ φάνηκε ξεκάθαρα πως ούτε οι Ε/κ είναι έτοιμοι για μια τέτοια λύση. « Επιπλέον, το να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις ένα χρόνο μετά, από εκεί που έμειναν, δεν έχει νόημα και είναι φανερό ότι δεν θα βγει ένα αποτέλεσμα».

Μιλώντας για τα θέματα της ενέργειας, είπε ότι οι ενεργειακοί πόροι στην Ανατολική Μεσόγειο είναι μια ευκαιρία για συνεργασία. «Ωστόσο, τα μονομερή βήματα από την ε/κ πλευρά είναι χαρακτηριστικό που ενθαρρύνει άκαιρα την επικινδυνότητα και τη μη λύση». Τουρκία και Τ/κ, πρόσθεσε, θα συνεχίσουν να προφυλάσσουν τα συμφέροντάς τους και τα δικαιώματα που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. «Προτείνω σε αυτό το σημείο όλες οι πλευρές να συμπεριφερθούν πιο υπεύθυνα», είπε.

Αναφερόμενος στη μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, ο κ. Γιλντιρίμ είπε ότι «η Κύπρος δεν θα είναι μόνο την άνοιξη, αλλά όλες τις εποχές πράσινο νησί», προσθέτοντας ότι περιοχές με λειψυδρία θα μπορούν να μετατραπούν σε παραγωγικές περιοχές.

Κατά τον Τούρκο Πρωθυπουργό, η εισβολή ήταν ένα ορόσημο για το νησί και η Τουρκία έδειξε εκείνη την ημέρα στη διεθνή κοινότητα ότι δεν θα άφηνε τον δρόμο για την Ένωση και οι Τ/κ δεν ήταν μόνοι τους. Υποστήριξε ότι η Τουρκία χρησιμοποίησε τα δικαιώματα και τις ευθύνες που είχε με βάση διεθνείς – όπως είπε – συμφωνίες και έβαλε ένα τέλος στον πόνο που υπήρχε στο νησί και εγγυήθηκε ότι τα πικρά εκείνα γεγονότα δεν θα επαναληφθούν.

Αναφερόμενος στο γιατί έκανε η Τουρκία την εισβολή το 1974, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ αναφέρθηκε σε «μονόπλευρη» προσπάθεια των Ε/κ να αλλάξουν το σύστημα, η οποία απορρίφθηκε και ακολούθησε το σχέδιο Ακρίτας, λέγοντας ότι από το 1963 μέχρι σήμερα βρίσκεται στην ατζέντα της Τουρκίας και της διεθνούς κοινότητας. Εδώ και 53 χρόνια, είπε, στο νησί βρίσκεται η ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ. Τουρκία και τ/κ πλευρά, ανέφερε, συνεχίζουν να παίρνουν πρωτοβουλία για μια δίκαιη, μόνιμη και συνολική λύση του κυπριακού.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: