Αναζητείται το Barbaros! ΔΕΝ υφίσταται απειλή ελληνοτουρκικού πολέμου, δηλώνουν πηγές




Δεν υφίσταται απειλή ελληνοτουρκικού πολέμου και λανθασμένα, καλλιεργείται η εντύπωση για μια τέτοια πιθανότητα, δήλωσαν καλά πληροφορημένες πηγές στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο ελληνοτουρκικής σύρραξης κάτι το οποίο επαναβεβαιώθηκε σε επικοινωνία κυπριακής και ελληνικής Κυβέρνησης.

ΟΠΩΣ ΔΙΑΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ στα ανοιχτά της Κύπρου βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός, το οποίο μέχρι χθες βράδυ ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Σινίφκης στη Νότια Τουρκία.

Σύμφωνα με το «Marine Traffic», το Μπαρμπαρός αυτή την ώρα βρίσκεται ακριβώς πάνω από τη Μόρφου. Ωστόσο, σύμφωνα με τη ιστοσελίδα, προορισμός του Μπαρμπαρός είναι τα Μουδανιά, στη βορειοδυτική Τουρκία. Ίσως και να πρόκειται για ένα από τα γνωστά βρώμικα παιγνίδια της Τουρκίας.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το γραφείο Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφικού και Ωκεανογραφίας του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, δεν έχει εκδώσει οποιαδήποτε ειδοποίηση ή ανακοίνωση προς ναυτιλωμένους (Navtex) σε σχέση με τη δραστηριότητα του τουρκικού σεισμογραφικού.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Haber7, αυτό που ώθησε την Τουρκία σε αντιδράσεις, είναι «η πρωτοβουλία της Νότιας Κύπρου να συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο».

Από την άλλη, η πιο επιθετική Milliyet σε άρθρο της, αναφορικά με τα ίδια γεγονότα, κάνει λόγο για «Απόβαση στη Μόρφου» (Güzelyurt είναι η ονομασία της στα τουρκικά και σημαίνει “όμορφη μογγολική σκηνή”), παραθέτοντας μάλιστα τη φράση του γαμπρού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι η Τουρκία «δεν είναι μπανανία».

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν, και Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ μιλώντας στους οικονομικούς διευθυντές των τουρκικών εφημερίδων, είχε δηλώσει πως η επόμενη αποστολή του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Μπαρμπαρός είναι η Μόρφου και επικαλέστηκε τα “εγγυητικά δικαιώματα” της Τουρκίας προβαίνοντας σε νέες απειλές σε σχέση με τις έρευνες για φυσικό αέριο από την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Στην Αμμόχωστο έχουμε ολοκληρώσει τις έρευνες. Μακάρι το επόμενο μας βήμα να είναι η Μόρφου. Η περιοχή της Μόρφου για μας είναι σημαντική. Εμείς το επόμενο μας βήμα θα το κάνουμε στην Μόρφου», δήλωσε.

«Με τις εργασίες μας στη Μόρφου εμείς πλέον θα παίξουμε πιο αποτελεσματικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε λέγοντας ότι με το γεωτρύπανο και την πλατφόρμα που θα πάρει η Τουρκία, η δραστηριότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι πολύ διαφορετική». Η Μεσόγειος είναι μια σημαντική περιοχή», είπε.

Καμιά από τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες δεν θα συνεργούσε σε παράνομη ενέργεια, δηλώνει ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου

ΠΑΝΤΩΣ, σε δηλώσεις του, ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, επεσήμανε ότι η Τουρκία αμφισβητεί την Κυπριακή Αποκλειστική Ζώνη σε τρία επίπεδα και εξήγησε πως η Τουρκία θεωρεί ότι η γεώτρηση, που ξεκίνησε χθες στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, βρίσκεται σε αιγυπτιακά νερά.

Επίσης, θεωρεί ότι το μισό βόρειο κομμάτι του 6, το μισό 5 και το μισό 4 νοτιοδυτικά, ανήκουν στην Τουρκία ενώ σε ό,τι αφορά τα τεμάχια 8, 9, 2,3 και μεγάλο μέρος του 12, η Τουρκία θεωρεί ότι είναι αδειοδοτημένα από τα κατεχόμενα και ειδικότερα από την Τουρκική Εταιρία Πετρελαίων. Για τα τεμάχια αυτά αναζητούν πλατφόρμα, για να προχωρήσουν σε δικές τους έρευνες, κάτι όμως, όπως είπε, ο κύριος Λακκοτρύπης, που είναι πολύ δύσκολο, αφού καμία από τις μεγάλες εταιρίες δεν θα συνεργούσε σε μια παράνομη ενέργεια.

Επίσης, ο υπουργός Ενέργειας αποκάλυψε ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρπαρός», το 2014, ήταν στελεχωμένο από προσωπικό νορβηγικής εταιρίας. Ενα χρόνο αργότερα, η εταιρία αυτή ζήτησε από την Κυπριακή Δημοκρατία, άδεια εκ μέρους των Αιγυπτιακών αρχών, για να χρησιμοποιήσει μέρος της Κυπριακής ΑΟΖ, προκειμένου να ολοκληρώσει τις σεισμολογικές μελέτες της. «Απέστειλα», είπε, «επιστολή στον ομόλογο μου της Αιγύπτου, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη εταιρία να χάσει το συμβόλαιο».

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε πως «η Κύπρος μπορεί να αντιδράσει μόνο με διπλωματικά και νομικά μέτρα, σε περίπτωση, που η Τουρκία επιχειρήσει να εγκαταστήσει πλατφόρμες σε οικόπεδα στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη». Σε ερώτηση της βουλευτού του ΑΚΕΛ , Ειρήνης Χαραλαμπίδου, για το ενδεχόμενο η Τουρκία να προχωρήσει σε τοποθέτηση πλατφόρμας στο τεμάχιο έξι , ο υπουργός ανέφερε ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα και γίνονται συντονισμένες ενέργειες, κυρίως από το Υπουργείο Εξωτερικών.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Στην περιοχή της Κύπρου βρίσκεται το τουρκικό σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός», που ξεκίνησε από το λιμάνι της Σινίφκης, ελάχιστες ώρες μετά τις δηλώσεις τούρκου αξιωματούχου, ότι θα διενεργήσουν έρευνες στον Κόλπο Μόρφου, ως αντίδραση στην γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Μέχρι στιγμής, το Γραφείο Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφικού και Ωκεανογραφίας του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, δεν έχει εκδώσει οποιαδήποτε ειδοποίηση ή ανακοίνωση προς ναυλωμένους (Navtex) σε σχέση με την δραστηριότητα του τουρκικού σεισμογραφικού.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ, ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, MIGNATIOU

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: