Αλαλούμ στο κυβερνητικό στρατόπεδο με τις θέσεις τους στο Κυπριακό, λέει η ΕΔΕΚ




“Στις 19 Ιουνίου και στις 12 Ιουλίου ο Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Αναστασιάδη δήλωσε πως το «μηδέν στρατός και μηδέν εγγυήσεις» είναι σλόγκαν και προπαγάνδα της Τουρκίας”, τονίζει η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωσή της.

“Στις 18 Ιουλίου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε στο Πολιτικό γραφείο του ΔΗΣΥ «ότι είναι έτοιμος για διαπραγμάτευση νοουμένου ότι θα γίνουν αποδεχτές θέσεις-κλειδιά τις οποίες υιοθέτησε ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών. Όπως: Η δημιουργία ενός φυσιολογικού κράτους, μηδέν εγγυήσεις, μηδέν στρατός, μηδέν επεμβατικά δικαιώματα» (βλ. Φιλελεύθερος, 19/7/2017).

Στις 21 Ιουλίου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε πως «Δεν είναι η θέση μας μηδέν εγγυήσεις – μηδέν στρατεύματα» (βλ. Αλήθεια, 22/7/2017)”, προσθέτει η ΕΔΕΚ.

“Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί αλαλούμ ως προς τις θέσεις τους. Είναι δεδομένο πως οι θέσεις τις κυβέρνησης για τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού δεν είναι ξεκάθαρες. Αυτό προκαλεί πρόσθετες ανησυχίες από τη στιγμή που η Τουρκία έχει ξεκάθαρες και σταθερές θέσεις”, καταλήγει η ΕΔΕΚ.

“Στην περίπτωση που τα 4 βήματα ενεργοποιηθούν τότε η Κυπριακή Κυβέρνηση πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα”

Σε άλλη της ανακοίνωση η ΕΔΕΚ αναφέρει τα εξής: “Τα σημερινά δημοσιεύματα για τα τέσσερα βήματα που αποφασίστηκαν ανάμεσα στον κατοχικό ηγέτη, κ. Ακιντζί και τον Τούρκο ΥΠΕΞ, επιβεβαιώνουν τις προθέσεις της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος.

Υπενθυμίζουμε τη συμφωνία του 1979 για άμεση επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους ανεξάρτητα από την πορεία των διαπραγματεύσεων, κάτι που δεν το έχουν πράξει, καθώς επίσης και σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Στην περίπτωση που οι δηλώσεις αυτές ενεργοποιηθούν τότε η Κυπριακή Κυβέρνηση πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα:

1. Να μην προχωρήσει στο άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων και κυρίως σε εκείνο της Δερύνειας.

2. Να καταγγείλει διεθνώς την Τουρκία για την παραβίαση της συμφωνίας της 3ης Βιέννης

3. Να λάβει πρόσθετα μέτρα που έχουν σχέση με Ε.Ε.

22/07/2017- ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: