Είναι θλιβερό να ψεύδεται, τα πρακτικά στη δημοσιότητα αμέσως: Άγρια επίθεση Αναστασιάδη στον Άιντα




Θα δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά τόσο τα δικά μας όσα και τα δικά τους, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι είναι θλιβερό άνθρωποι που εκφράζουν τάχα το διεθνές δίκαιο, όπως ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ, να ψεύδονται δημόσια προκειμένου να καλύψουν την αδιαλλαξία της Άγκυρας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μιλούσε στην αντικατοχική εκδήλωση της επαρχίας Κερύνειας, στον Τύμβο Μακεδονίτισσας.

«Προσερχόμενοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καταθέσαμε εκείνες τις προτάσεις, οι οποίες αντιμετωπίζοντας τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων, αλλά και τις ευαισθησίες των Ελληνοκυπρίων, προτείναμε μία λύση που δημιουργούσε τις προϋποθέσεις ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους, απαλλαγμένου από τις όποιες εξαρτήσεις τρίτων», ανέφερε.

Μία λύση, πρόσθεσε, «δομημένη στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του κεκτημένου της ΕΕ, ισότιμο μέλος της οποίας είναι η Κυπριακή Δημοκρατία».

Μια λύση, συνέχισε, «που στόχευε το τέλος της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης και η οποία οδηγούσε σε μια επανενωμένη Κύπρο, κάτω από συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Ότι δηλαδή τα εγγυητικά δικαιώματα ή τα όποια δικαιώματα παρεμβατικά, όπως ερμηνεύονται από την Τουρκία, η οποιαδήποτε παρουσία κατοχικού στρατού θα τερματιζόταν έτσι ώστε να νιώθουμε ότι ζούμε σε ένα πραγματικά κυρίαρχο, ανεξάρτητο κράτος, απόλυτα εναρμονισμένο με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

«Ζητήσαμε αυτά που κάθε κράτος, σήμερα κράτος μέλος του ΟΗΕ, αλλά και κάθε κράτος μέλος της ΕΕ δικαιούται, διότι δεν υπάρχει άλλο ανάλογο παράδειγμα ανά το παγκόσμιο, όπου σύγχρονη χώρα, ή ακόμη και ημιαναπτυγμένη ή και υποανάπτυκτη να χρειάζεται εγγυήσεις και ιδιαίτερα εγγυητές εκείνους οι οποίοι εισέβαλαν και κατέχουν ακόμα μια χώρα πλήρες μέλος της ΕΕ», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Και είναι θλιβερό, είπε, «πραγματικά είναι θλιβερό, άνθρωποι που εκφράζουν τάχα το διεθνές δίκαιο, όπως ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ να ψεύδονται δημόσια προκειμένου να καλύψουν την αδιαλλαξία της Άγκυρας, προκειμένου να επικαλούνται το απόρρητο όταν καλούνται να αποκαλύψουν λεπτομέρειες του τι ακριβώς ελέχθη, αλλά δεν διστάζουν να λένε ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη».

Εκείνο που αγνοούν, σημείωσε, «είναι ότι και τα δικά τους πρακτικά και τα δικά μας πρακτικά, με πάσα λεπτομέρεια θα δοθούν στη δημοσιότητα για να αποκαλυφθεί επιτέλους ποιος λέει την αλήθεια».

Αλλά, συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «διερωτάται κανείς, όταν υπάρχουν ανάλογοι που εκπροσωπούν τα ΗΕ, πώς δεν είναι δυνατόν να επιτείνεται η αδιαλλαξία της Τουρκίας»;

«Αντί να φροντίσουν έτσι ώστε μέσα από την καλή θέληση, την αποφασιστικότητα της δικής μας πλευράς, με πολλές θυσίες και υποχωρήσεις, να συμβάλουν στην επανένωση μιας πατρίδας, αυτό το οποίο πράττουν είναι να δικαιολογούν ως εάν να εκπροσωπούν την κατοχική δύναμη», είπε.

Με θλίβει, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «γιατί καταφέρομαι με αυτό τον τρόπο εναντίον ενός Ειδικού Συμβούλου των ΗΕ, ενός εκφραστή υποτίθεται της διεθνούς νομιμότητας και είναι αδιανόητο να κατηγορείται μέσα από τα λεγόμενα του όπως σήμερα αποτυπώθηκαν ότι τάχα ο ΓΓ ήταν κουρασμένος και πιθανόν να μην αντελήφθη ή να μην απέδωσε ορθώς τα όσα άκουε».

Σύμφωνα με τον ίδιο «είναι θλιβερά τα όσα συμβαίνουν, αλλά για ένα σας διαβεβαιώ, ότι θα παραμείνουμε διεκδικώντας αυτά τα οποία ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης δικαιούται, ο κάθε Κύπριος πολίτης δικαιούται, ο κάθε Κερυνειώτης και Κερυνειώτισσα δικαιούται».

«Αυτό που απαιτείται από όλους είναι επιτέλους να κωφεύουν και να μη νομίζουν ότι μπορεί να αποτελέσει η εθνική τραγωδία ένα από τα κριτήρια που θα αποτελέσουν ή που θα υποβοηθήσουν άλλες σκοπιμότητες», είπε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι «εκείνο που απαιτείται αυτή την ώρα είναι ενότητα».

«Μόνο μέσα από την ενότητα και τους κοινούς στόχους μπορεί να πετύχουμε αυτό που επιδιώκουμε», πρόσθεσε.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: