Άγνωστος Χ η Τουρκία: Θα παρουσιάσει νέες προτάσεις για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων;




Στην Δευτέρα πλέον στρέφεται το ενδιαφέρον της διαδικασίας για το Κυπριακό καθως όλα τα μέρη και κυρίως οι Εγγυήτριες Δυνάμεις έχουν  δεσμευθεί να παρουσιάσουν γραπτές και συγκεκριμένες προτάσεις για τα θέματα της Ασφάλειας. Το ερώτημα είναι αν έχει λάβει την άδεια από την Άγκυρα ο κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου να καταθέσει προτάσεις.

Η διαδικασία εχει πλέον την σφραγίδα του Αντόνιο Γκουτιέρες ο οποίος με την παρέμβαση του την Παρασκευή διαμόρφωσε νέο πλαίσιο συνέχισης των συνομιλιών.

Ο ίδιος ο γενικός γραμματέας στο χθεσινό δείπνο παρουσίασε και δικές του ιδέες για την Ασφαλεια αλλά και για το πως μπορεί να προχωρήσει η συζήτηση στα εσωτερικά θέματα διευκρινίζοντας όμως ότι  τα ΗΝ. Έθνη δεν υποβάλλουν προτάσεις ούτε ασκούν πίεση στα μέρη.

Το πιο σημαντικό όμως ήταν ότι ο κ. Γκουτιερες  επέμεινε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν Εγγυήσεις και παρεμβατικά  δικαιώματα για ένα φυσιολογικό κράτος το 2017..

Στο τραπέζι εχει τεθεί και η πρόταση του Νίκου Κοτζιά για έναν μηχανισμό παρακολούθησης που θα ελέγχει την εφαρμογή της συμφωνίας, την αποχώρηση των στρατευμάτων και το πως αντιμετωπίζονται οι ανησυχίες ασφαλείας ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Με ένα τρόπο που οι σημερινές εγγυήτριες δυνάμεις δεν θα έχουν αποφασιστικό ρολό, ούτε φυσικά επεμβατικά δικαιώματα.

Το κλίμα που εχει διαμορφωθεί  για κατάργηση των παρεμβατικών δικαιωμάτων εχει φέρει σε δύσκολη θέση την Τουρκια η οποία πλέον την Δευτερα θα πρέπει να ανοίξει τα χαρτιά της. Αν και η ελληνική αντιπροσωπεία δεν είναι σίγουρη ότι ο κ. Τσαβουσογλου εχει την εντολή να προχωρήσει μέχρι τέλους αυτή την διαπραγμάτευση.

Για παράδειγμα ο κ. Τσαβουσογλου εχει μιλήσει για δραστική μείωση των στρατευμάτων, αλλά δεν εχει απαντήσει σε επανειλημμένες ερωτήσεις και του Νίκου Κοτζιά τι εννοεί; Πόσους στρατιώτες τι είδους οπλισμός και πότε θα φύγουν…

Υπάρχει βεβαίως και το ζήτημα των ανταλλαγμάτων που ζητά η Τουρκία στο θέμα των τεσσάρων ελευθέριων για τους τούρκους πολίτες  στο επανενωμένο νησι, θέμα ανόμως που φαίνεται να υπερβαίνει τον Νίκου Αναστασιάδη καθως πιθανότατα να απαιτεί έγκριση από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια..

Αυτά και πολλά αλλά ερώτημα θα τεθούν πλέον με συγκεκριμένες προτάσεις την Δευτερα  και θα κριθεί εάν η διαδικασία μπορεί να  συνεχισθεί  η όχι.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: