Ξεπέρασαν κάθε όριο οι Τούρκοι: Επίθεση για Αγία Σοφία, απειλές με αναφορά σε Θεσσαλονίκη, Θράκη




Ξεπερνά κάθε όριο αναισχυντίας η Άγκυρα σχετικά με τις προκλητικές της κινήσεις που αφορούν την Αγία Σοφία, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να κατηγορεί την Ελλάδα για έλλειψη σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας.

Έτσι, με ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ την απάντηση του αντίστοιχου ελληνικού υπουργείο, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι δεν σέβεται τις θρησκευτικές ελευθερίες.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι καταδικάζουν την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ και υποστηρίζουν το γεγονός ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, αντί να στέλνει τις ευχές του στον τουρκικό λαό για τον ιερό μήνα του ραμαζανιού και τη ‘Νύχτα της Αποκαλύψεως’, επέλεξε να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα για την ανάγνωση του Κορανίου και της έκκλησης για προσευχή των πιστών στην Αγία Σοφία.

“Οι επιδόσεις της Ελλάδας στο πεδίο των θρησκευτικών ελευθεριών, οι οποίες είναι από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, είναι γνωστές. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι οι ελληνικές αρχές αυξάνουν τις πιέσεις τους στην Τουρκική Μουσουλμανική Μειονότητα στην Ελλάδα, παραπέμπουν στη δικαιοσύνη τους εκλεγμένους μουφτήδες για τα καθήκοντά τους και απορρίπτουν για άλλη μια φορά το αίτημα των Μουσουλμάνων να προσευχηθούν κατά τη διάρκεια του Μπαϋραμιού σε ένα από τα πιο ιστορικά τεμένη στη Θεσσαλονίκη, όπου δεν υπάρχει κανένα ανοιχτό τζαμί για την άσκηση λατρείας. Γι’ αυτό, προκαλεί απορία πώς αντιλαμβάνεται η Ελλάδα τον διαθρησκειακό διάλογο, τον οποίο αναφέρει στην ανακοίνωσή της, όταν δεν έχει ακόμη ούτε ένα τζαμί στην ίδια της την πρωτεύουσα για προσευχή. Καλούμε την Ελλάδα να γίνει μία μοντέρνα και δημοκρατική χώρα και να σέβεται όλες τις θρησκείες», ανέφερε.

Προφανώς δεν είναι τυχαίο που η Άγκυρα αναφέρεται στη Θράκη, μετά και τη φιέστα που οργανώθηκε εκεί για τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ και την συνοδεία του.

Με αυστηρό και δηκτικό τρόπο απάντησε, από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Στράτος Ευθυμίου, σε ερώτηση δημοσιογράφου, αναφορικά με πρόσφατη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία είχε εκδοθεί σε συνέχεια επικρίσεων, από ελληνικής πλευράς, ως προς την ανάγνωση του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας.

«Όταν χάνεις το μέτρο ως προς την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» είπε ο κ. Ευθυμίου, «τότε δυστυχώς κοιτάζεις στο εσωτερικό σου και βλέπεις γείτονες. Η Τουρκία κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια». Υπενθυμίζεται ότι η κρατική Τηλεόραση της Τουρκίας μετέδωσε (22.6) εκπομπή κατά την οποία αναγνώσθηκε το Κοράνι εντός της Αγίας Σοφίας, εξέλιξη η οποία, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, παραβιάζει τον διεθνώς αναγνωρισμένο χαρακτήρα του ιστορικού αυτού χώρου ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η ενέργεια αυτή οδήγησε στην έκδοση, χθες, καταδικαστικής ανακοίνωσης από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία απάντησε σήμερα το τουρκικό ΥΠΕΞ κάνοντας λόγο για ελλείμματα στο σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών στην Ελλάδα.

Αντίδραση και από την Ουάσινγκτον

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει τον ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται σεβαστή η πολύπλευρη ιστορία του.

Όταν ρωτήθηκε από τον Μιχάλη Ιγνατίου ποια είναι η άποψη της Ουάσιγκτον για την πρόθεση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τέμενος, η Χέδερ Νάουερτ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απάντησε:

«Η Αγία Σοφία είναι ένας χώρος ιδιαίτερης σημασίας και το κατανοούμε και το σεβόμαστε. Οπότε ζητάμε από την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει την Αγία Σοφία με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται σεβαστή η πολύπλευρη ιστορία της». «Αναγνωρίζουμε ότι έχει μεγάλη σημασία για άλλες θρησκείες, για πολλές θρησκείες. Γι’ αυτό θα ενθαρρύναμε την τουρκική κυβέρνηση να τη διατηρήσει», πρόσθεσε η Νάουερτ.

ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ, ΛΕΠΤΟ 36:42

Προκαλούν οι εθνικιστές

“Η Ελλάδα και όλος ο κόσμος να το ακούσει: Η Αγία Σοφία είναι Τζαμί», δήλωσε ο πρόεδρος του εθνικιστικού Κόμματος Μεγάλη Ενότητα (BBP), Μουσταφά Ντεστιτζί. Επικρίνοντας το ελληνικό υπουργός Εξωτερικών ο Ντενιστζί αναφέρει ότι “η Ελλάδα χαρακτηρίζει απαράδεκτη την ανάγνωση του Κορανίου και την προσευχή κατά την ‘Νύχτα της Αποκαλύψεως’ στο τζαμί της Αγίας της Σοφίας. Η Ελλάδα και όλος ο κόσμος να το ακούσει καλά: Η Αγία Σοφία είναι Τζαμί και πρώτα ο Αλλάχ, σύντομα θα ανοίξει ξανά ως χώρος λατρείας και η μουσουλμανική προσευχή θα ακούγεται συνεχώς».

Ο Ντεστιτζί είπε ότι η Ελλάδα θα δώσει λογαριασμό για το αίμα που χύθηκε στις τουρκικές πατρίδες που χάθηκαν, πρώτα με την κατάκτηση της Θεσσαλονίκης και έπειτα της Δυτικής Θράκης αλλά και για τζαμιά που έχει κάψει.

23/06/2017 10:34 – ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου – Τουρκία/Κωνσταντινούπολη

23/06/2017 09:58 ΑΠΕ-ΜΠΕ Αθήνα

23/06/2017 13:22 Σοφία Αραβοπούλου, ΑΠΕ-ΜΠΕ Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: