Στους 79 ο αριθμός νεκρών-αγνοουμένων της φωτιάς στον πύργο Γκρένφελ στο δυτικό Λονδίνο




Στους 79 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών και των ανθρώπων που πιστεύεται πως είναι νεκροί από την καταστροφική πυρκαγιά που κατέστρεψε ολοσχερώς την περασμένη εβδομάδα τον πύργο Γκρένφελ στο δυτικό Λονδίνο, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να δείξει ότι διαχειρίζεται αποτελεσματικά την τραγωδία που προκάλεσε την οργή της κοινής γνώμης.

«Πιστεύω ότι υπάρχουν 79 άνθρωποι που είναι είτε νεκροί είτε αγνοούμενοι και μετά λύπης πρέπει να υποθέσω ότι είναι νεκροί» δήλωσε ο Στιούαρτ Κούντι, αρχηγός της μητροπολιτικής αστυνομίας σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον αξιωματικό, πέντε από τους νεκρούς έχουν ταυτοποιηθεί επίσημα, ενώ η διαδικασία αναγνώρισης των υπόλοιπων θυμάτων αναμένεται να είναι επίπονη και θα ολοκληρωθεί με αργούς ρυθμούς.

Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε σήμερα σε ολόκληρη τη Βρετανία στη 13.00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας στη μνήμη των θυμάτων της πυρκαγιάς, ένα οδυνηρά οικείο τελετουργικό σε μια χώρα που βρέθηκε στο στόχαστρο τριών τρομοκρατικών επιθέσεων στο Λονδίνο και το Μάντσεστερ από τον Μάρτιο.

Τόσο οι πολύνεκρες επιθέσεις όσο και η φονική πυρκαγιά συγκλονίζουν τη Βρετανία σε μια δύσκολη περίοδο για την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, που είδε την πλειοψηφία του κόμματός της να μειώνεται μετά τις βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου, λίγο πριν την έναρξη των σκληρών συνομιλιών για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ο επικεφαλής της μητροπολιτικής αστυνομίας δεν έκρυψε την δυσφορία του όταν περιέγραψε στους δημοσιογράφους την κατάσταση που συνάντησε ο ίδιος στο εσωτερικό του πύργου Γκρένφελ, όπου οι επιχειρήσεις έρευνας αναμένεται να συνεχιστούν για εβδομάδες.

«Βρέθηκα ο ίδιος εκεί και ανέβηκα όλη τη διαδρομή έως τον τελευταίο όροφο. Ήταν απίστευτα δύσκολο» σημείωσε ενώ μετά βίας συγκρατούσε τα δάκρυά του.

«Είναι απίστευτα δύσκολο να περιγράψει κανείς την καταστροφή σε ορισμένα τμήματα του κτιρίου» συνέχισε, με σπασμένη φωνή.

«Πρόκειται για μια πραγματικά φρικτή πραγματικότητα καθώς ενδεχομένως δεν θα μπορέσουμε ποτέ να ταυτοποιήσουμε κάποιους από τους ανθρώπους εξαιτίας της έντασης της φωτιάς», τόνισε.

Στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος τύπου της Μέι δήλωσε ότι κατά τη δεύτερη επίσκεψη στην περιοχή, όπου η Βρετανίδα πρωθυπουργός έγινε δεκτή με αποδοκιμασίες και γιουχαΐσματα, η Τερέζα Μέι άκουσε με προσοχή τα όσα περιέγραψαν οι πολίτες που βίωσαν την τραγωδία.

«Για αυτό ακριβώς αποδέχθηκε πλήρως ότι (η ανταπόκριση της κυβέρνησης) δεν ήταν αρκετά καλή. Κατανόησε ότι πρέπει να ληφθεί άμεσα δράση ώστε να επιταχυνθούν οι επιχειρήσεις κι αυτό ακριβώς έπραξε» τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου.

Σύμφωνα με την ίδια η βρετανική κυβέρνηση έχει επικοινωνήσει με όλες τις τοπικές αρχές στην Αγγλία ζητώντας τους να καταθέσουν κάθε τους ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια στο πλαίσιο της διενέργειας μιας δημόσιας έρευνας με επίκεντρο την φωτιά.

Εντούτοις η Μέι δεν στήριξε την πρόταση του Τζέρεμι Κόρμπιν, του ηγέτη των Εργατικών, προκειμένου να μεταφερθούν σε ακατοίκητα ακίνητα οι επιζώντες της φωτιάς, όπως είπε η εκπρόσωπος τύπου.

19/06/2017 18:35
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters- AFP
Λονδίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: