Στόχος του έγγραφου για την ασφάλεια να πηγαίνει ένα βήμα πάρα πέρα, λέει ο Χριστοδουλίδης




Κορυφώνεται την Τετάρτη η διαδικασία που αφορά στην προετοιμασία της διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό με τις εμπλεκόμενες πλευρές να αναμένουν το προσχέδιο του εγγράφου που θα παραδώσει ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, με στόχο να κατατεθούν τυχόν παρατηρήσεις από όλα τα μέρη.

Μιλώντας το μεσημέρι στον Active 107,4 και 102,5, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, επεσήμανε ότι η ουσία της διαδικασίας είναι η εξέλιξη της συζήτησης στο κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, από το οποίο θα κριθεί ακριβώς εάν θα συνεχιστούν οι συνομιλίες στα επόμενα κεφάλαια.

Καθοριστικός παράγοντας, όπως κατέστησε σαφές ο Νίκος Χριστοδουλίδης, είναι η τουρκική στάση από την οποία θα εξαρτηθεί και η εξέλιξη της συζήτησης, δηλαδή εν ολίγοις η αλλαγή σε πάγιες αξιώσεις της για επεμβατικά δικαιώματα και παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο.

Όπως αναφέρει ο “Φιλελεύθερος”, στο διαδικαστικό κομμάτι, μετά την παραλαβή του προσχεδίου οι αρχηγοί των κομμάτων θα ενημερωθούν από τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη για το περιεχόμενο του.

Ζητούμενο είναι το έγγραφο που θα ετοιμαστεί να «πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα από τις συζητήσεις στο Μοντ Πελεράν», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στο μεταξύ, ενόψει των εξελίξεων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώνει τους ισχυρούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα διαμειφθέντα στο Κυπριακό, σε μία σειρά από συναντήσεις οι οποίες αρχίζουν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

Ανάμεσα σε άλλους ο Νίκος Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Τέλος, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεν παρέλειψε να επισημάνει την σημασία των συμπερασμάτων που περιλαμβάνονται στο ψήφισμα Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέσα από το οποίο γίνεται εκ νέου αναφορά στις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας σε σχέση με την ευρωπαϊκή της πορεία.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: