Στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ η Ευρωπαϊκή Ένωση: Και το κουρδικό δημοψήφισμα;

FILE PHOTO. European Union High representative for foreign policy Federica Mogherini (C) and European foreign ministers and representatives pose for a family picture. EPA/OLIVIER HOSLETFILE PHOTO. European Union High representative for foreign policy Federica Mogherini (C) and European foreign ministers and representatives pose for a family picture. EPA/OLIVIER HOSLET

Τη σταθερή υποστήριξη της ΕΕ για την ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ επανέλαβαν οι 28 υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι συνεδριάζουν στο Λουξεμβούργο.

Σημειώνεται πάντως ότι ήδη οι Κούρδοι του Ιράκ ανακοίνωσαν τη διενέργεια δημοψηφίσματος για να ανεξαρτητοποιηθούν από το Ιράκ.

Με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις, το Συμβούλιο συζήτησε και ενέκρινε συμπεράσματα σχετικά με το Ιράκ με τα οποία συγχαίρει την ιρακινή κυβέρνηση του πρωθυπουργού al-Abadi και των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας για τη σημαντική πρόοδο που σημείωσαν στη στρατιωτική εκστρατεία κατά του Daesh τους τελευταίους μήνες. Επαναλαμβάνουν μάλιστα τη σταθερή υποστήριξή τους για την ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ.

Το Συμβούλιο τονίζει τη σημασία μιας συνολικής διαδικασίας συμφιλίωσης τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο και την ανάγκη να σημειωθεί απτή πρόοδος όσον αφορά τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την πλήρη εθνική συμφιλίωση.

Σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων, η ΕΕ εξακολουθεί να ασχολείται πλήρως με την ανθρωπιστική της βοήθεια, με 159 εκατ. ευρώ το 2016 και 42 εκατ. ευρώ το 2017 μέχρι σήμερα για την ανθρωπιστική υποστήριξη των πληθυσμών που πλήττονται από τη σύγκρουση.

Η ΕΕ υπογραμμίζει τη σημασία της ασφάλειας και του κράτους δικαίου για τη σταθερότητα στις απελευθερωμένες περιοχές και σε ολόκληρη τη χώρα. Είναι σημαντικό οι υπηρεσίες ασφαλείας να βελτιώσουν τη σχέση τους με τον άμαχο πληθυσμό, αναφέρουν οι 28.

Για το σκοπό αυτό, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της παρέχουν ήδη στήριξη στο Ιράκ στον τομέα της ασφάλειας. Απαντώντας στο αίτημα των ιρακινών αρχών, η ΕΕ εξετάζει την ανάπτυξη μιας ομάδας παροχής συμβουλών και βοήθειας για τη μεταρρύθμιση του τομέα της ασφάλειας της ΕΕ, προκειμένου να συνδράμει στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες σε συνεργασία και συνοχή με άλλους διεθνείς εταίρους.

ΚΥΠΕ – Βέλγιο/Βρυξέλλες 19/06/2017 17:08

Be the first to comment on "Στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ η Ευρωπαϊκή Ένωση: Και το κουρδικό δημοψήφισμα;"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*