Στόχος ο Ερντογάν: “Πορεία για τη Δικαιοσύνη” από την αξιωματική αντιπολίτευση στην Τουρκία




Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία ηγήθηκε σήμερα μιας άκρως ασυνήθιστης συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας, η οποία διεξήχθη στην… άκρη ενός δρόμου, καθώς οι βουλευτές του συμμετέχουν για έκτη συναπτή ημέρα στην «πορεία για τη Δικαιοσύνη» κατά του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), έχει ξεκινήσει από την περασμένη Πέμπτη μια πορεία όπου θα διανύσει πάνω από 400 χιλιόμετρα ταξιδεύοντας από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη. Στόχος να διαμαρτυρηθεί για τη φυλάκιση ενός βουλευτή του κόμματός του την προηγούμενη εβδομάδα.

Σήμερα, έκτη ημέρα της κινητοποίησης, έχει ήδη διανύσει περίπου 100 χιλιόμετρα. Ένα βήμα στήθηκε στην άκρη του δρόμου, κοντά στο Τσαμλιντερέ, στην επαρχία της Άγκυρας προκειμένου ο επικεφαλής του CHP να εκφωνήσει την εβδομαδιαία του ομιλία προς τους βουλευτές του κόμματος, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο ότι παρεμβαίνει στις δικαστικές υποθέσεις.

«Εάν αποδείξω ότι εσύ και η κυβέρνησή σου δώσατε εντολές στα δικαστήρια, θα παραιτηθείς όπως θα έκανε ένας τίμιος άνδρας;» ρώτησε ο ηγέτης του CHP απευθυνόμενος στον επικεφαλής του τουρκικού κράτους.

«Δίνω τον λόγο μου: εάν δεν καταφέρω να το αποδείξω, θα αποσυρθώ από την πολιτική ζωή. Διότι εγώ είμαι ένας έντιμος άνδρας» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η πορεία αυτή διοργανώθηκε μετά τη φυλάκιση την Τετάρτη του βουλευτή Ενίς Μπερμπέρογλου, που καταδικάστηκε σε κάθειρξη 25 ετών με την κατηγορία ότι αποκάλυψε κρατικά μυστικά.

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι ήταν παρόντες σήμερα, αψηφώντας τη βροχή. Κοντά στο βήμα απ’ όπου εκφώνησε την ομιλία του ο Κιλιντσντάρογλου, είχε εγκατασταθεί επίσης ένα αναψυκτήριο προκειμένου οι παριστάμενοι να μπορούν να φάνε και να πιούνε κάτι.

«Ο Μπερμπέρογλου είναι ένα σύμβολο» εξήγησε η Εϊλέμ Ουζουνέρ, στέλεχος του CHP που ήρθε από την Κωνσταντινούπολη για να πάρει μέρος στην πορεία: «Ο στόχος είναι να υπάρχει δικαιοσύνη για όλους, διότι όλος ο κόσμος έχει ανάγκη τη Δικαιοσύνη».

Για τον Γιουσούφ Μουλντούρ, που φορούσε ένα λευκό μπλουζάκι με τη λέξη «Δικαιοσύνη» γραμμένη με κόκκινα γράμματα, η «μάχη θα συνεχιστεί μέχρις ότου όλος ο κόσμος να μπορέσει να ζήσει ελεύθερα, ανθρώπινα και επί ίσοις όροις».

20/06/2017 17:46
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP
Τσαμλιντερέ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: