Σε ιστορικό ρεκόρ η αποχή στη Γαλλία: Σύμφωνα με εκτιμήσεις το 57-58% του λαού δεν ψήφισε




Το 57% έως 58% εκτιμάται ότι θα φθάσει η αποχή στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία, ποσοστό που αποτελεί ρεκόρ για την 5η Δημοκρατία, σύμφωνα με τα στοιχεία των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων.

Στις 11 Ιουνίου, στον πρώτο γύρο των εκλογών, η αποχή έφθασε το 51,29% των εγγεγραμμένων.

Σήμερα θα φθάσει το 57% σύμφωνα με τα ινστιτούτα Ipsos-Sopra Steria και Kantar Sofres, 58% σύμφωνα με το Elabe, που έδωσαν στην δημοσιότητα τα στοιχεία τους τρεις ώρες πριν από την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στις 20.00 τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδος).

Στις 17.00 τοπική ώρα, η συμμετοχή στην περιφέρεια του Παρισιού έφθανε το 35,33%, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, σε πτώση σε σχέση με τον πρώτο γύρο των εκλογών (40,75%) και μικρότερη κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών του 2012.

Το κίνημα του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν La Republique en Marche, μαζί με τους κεντρώους (MoDem) του Φρανσουά Μπαϊρού, αναμένεται να καταγράψει συντριπτική νίκη εξασφαλίζοντας 400 έως 470 από τις 577 έδρες της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας ψήφισε στο Τουκέ

Ο Εμανουέλ Μακρόν ψήφισε σήμερα το πρωί στο δημαρχείο του Τουκέ (Πα-ντε-Καλαί), πριν μεταβεί στην περιοχή του Παρισιού για να προεδρεύσει της τελετής για την 77η επέτειο από το ιστορικό, πολεμικό διάγγελμα που είχε απευθύνει προς το έθνος ο Σαρλ ντε Γκολ στις 18 Ιουνίου 1940.

Ο Μακρόν ψήφισε στις 9.00 το πρωί χωρίς τη σύζυγό του Μπριζίτ, σε αντίθεση με την περασμένη Κυριακή.

Ο αρχηγός του κράτους χαιρέτησε αρκετούς ανθρώπους που τον περίμεναν έξω από το δημαρχείο και έβγαλαν “σέλφι” μαζί του.

Στον πρώτο γύρο, ο Μακρόν είχε ψηφίσει προς το μεσημέρι με τη σύζυγό του. Σήμερα, εκπλήρωσε το εκλογικό του καθήκον του νωρίς, πριν επιβιβαστεί σε ελικόπτερο για να πάει στο Μον-Βαλεριέν, στην περιοχή του Παρισιού, προκειμένου να προεδρεύσει της τελετής μνήμης της 18ης Ιουνίου 1940.

Υπουργός με 136 ψήφους

Μόνη από έξι υπουργούς υποψήφιους στις εκλογές μετά τον πρώτο γύρο, η Ανίκ Ζιραρντέν (Υπερπόντια Εδάφη) επανεξελέγη τελικά σε Σεν-Πιέρ και Μικελόν με μόλις 136 ψήφους παραπάνω. Σε περίπτωση αποτυχίας, θα έπρεπε να εγκαταλείψει την υπουργική της θέση. Οι άλλοι πέντε συνάδελφοί της είναι φαβορί σήμερα στη μητροπολιτική Γαλλία.

Στον ‘Αγιο Μαρτίνο και στον ‘Αγιο Βαρθολομαίο, δύο νησιά στην Καραϊβική, που κατά παράδοση ψηφίζουν δεξιά, η υποψήφια της παράταξης République en Μarche (REM) του Εμανουέλ Μακρόν ηττήθηκε από την Κλερ Ζαβουά των Ρεπουμπλικανών, που εξελέγη με 54,73% των ψήφων.

Στη Γουιάνα, ο απερχόμενος βουλευτής του DVG Γκαμπριέλ Σερβίλ επανεξελέγη. Θα είναι στην Εθνοσυνέλευση με τον Λεναΐκ Αντάμ, που εξελέγη με το ψηφοδέλτιο του REM. Η Γουαδελούπη εξέλεξε τέσσερις νέους βουλευτές: δύο του DVG (Ζιστίν Μπενέν και Μαξ Ματιασέν) έναν του REM (Ολιβιέ Σερβά) και μια σοσιαλίστρια (Ελέν Βενκέρ-Κριστόφ). Στη Μαρτινίκα, μια γυναίκα εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής (Ζοζέτ Μανέν, του DVG) και τρεις απερχόμενοι επανεξελέγησαν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
Τουκέ, France, Αθήνα, Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: