Πολυφωνικό το νέο κοινοβούλιο της Γαλλίας με την παρουσία των ακραίων κομμάτων από τα δεξιά και τα αριστερά

Members of the French Parliament discuss the project of law aiming to change the French Constitution at the Parliament in Paris, France. EPA/ETIENNE LAURENT.Members of the French Parliament discuss the project of law aiming to change the French Constitution at the Parliament in Paris, France. EPA/ETIENNE LAURENT.

«Διορθωτικός» του πρώτου γύρου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο χθεσινός δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία.

Οι Γάλλοι εκλογείς διόρθωσαν με την ψήφο τους το προβλεπόμενο αποτέλεσμα μιας μονολιθικής Εθνοσυνέλευσης, όπου το κόμμα του Προέδρου Μακρόν LREM θα κατακτούσε την απόλυτη πλειοψηφία (με κοντά 450 έδρες), συρρικνώνοντας στο ελάχιστο την αντιπολίτευση.

Το τελικό αποτέλεσμα στο ημικύκλιο είναι πολύχρωμο και πιο ισορροπημένο δημοκρατικά:

Παρ’ ότι κυριαρχεί το πορτοκαλί χρώμα των 350 εδρών του LREM, το μπλε της δεξιάς και του κέντρου διευρύνθηκε με 137 έδρες, δίπλα δε στο ροζ των σοσιαλιστών που εξασφάλισαν 29 έδρες, προστέθηκαν οι αποχρώσεις του κόκκινου για τους Ανυπότακτους του Μελανσόν 17 έδρες και του κομουνιστικού κόμματος 10 έδρες που αποκτούν πλέον κοινοβουλευτική ομάδα, πράγμα που απέκλειαν οι περισσότερες προβλέψεις.

Στην άλλη άκρη του ημικυκλίου προστίθενται επίσης οι αποχρώσεις του μπλε σκούρου της ακροδεξιάς του Εθνικού Μετώπου της Λεπέν. Δεν κατόρθωσαν τελικά να εκλέξουν τους απαραίτητους 15 βουλευτές για τη δημιουργία ομάδας, για πρώτη φορά όμως η ακροδεξιά θα έχει 8 βουλευτές με επικεφαλής την Μαρίν Λεπέν. Το 2012 είχε μόνο δύο βουλευτές.

Πολύχρωμο και πολυφωνικό επομένως το Κοινοβούλιο, με τους δύο ακραίους, τον Μελανσόν στην αριστερά και την Λεπέν στη δεξιά να ακονίζουν από χθες τα όπλα τους, έτοιμοι να μπουν στη μάχη.

Παίρνοντας το λόγο χθες ο Μελανσόν, δήλωσε ότι η ομάδα του «είναι ανοιχτή για όσους είναι αποφασισμένοι να πολεμήσουν» και τόνισε στον Μακρόν ότι «δεν έχει την όποια νομιμοποίηση για ένα κοινωνικό πραξικόπημα».

Για την Μαρίν Λεπέν η υψηλή αποχή «υπονομεύει τη νομιμότητα της Εθνοσυνέλευσης και είναι μια κακή αρχή για τη νέα πενταετία». Χαρακτήρισε ως «σκανδαλώδες» το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα και ζήτησε για ακόμα μια φορά την αναλογική.
Παρ’ όλα αυτά και παρά την υψηλή αποχή, ο Εμανουέλ Μακρόν βγαίνει παντοδύναμος έχοντας την πλειοψηφία και χωρίς την συμπαράσταση των κεντρώων βουλευτών του Modem του Φρανσουά Μπαϊρού.

Το επόμενο βήμα είναι ένας πρώτος αναμενόμενος ανασχηματισμός σήμερα ή αύριο, μέσω του οποίου θα φανεί εάν θα δοθεί μια νέα στροφή προς τα δεξιά, με στόχο την μεγαλύτερη αποδυνάμωση των Ρεπουμπλικάνων.

Άδειες κάλπες και συντρίμμια στα κόμματα

Η κούραση των Γάλλων από την ατελείωτη εκλογική εκστρατεία, που ουσιαστικά ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο, θα μπορούσε να είναι μια ερμηνεία για την αποχή, αλλά όχι η μόνη.

Με δεδομένο ότι τα υψηλότερα ποσοστά αποχής εντοπίζονται στα φτωχοποιημένα κοινωνικά στρώματα, είναι σαφές ότι μερίδα των πολιτών δυσπιστεί και έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στην πολιτική.

Οι αντιπολιτευόμενοι του Μακρόν δεν έχασαν ευκαιρία να τονίσουν ότι η υψηλή αποχή υπονομεύει και τη νομιμότητα της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δεν απέφυγε το θέμα με παρέμβασή του όμως τόνισε:

«Η αποχή δεν είναι ποτέ ένα καλό νέο για τη δημοκρατία, τα αίτια είναι πολλαπλά και ανήκει στον καθένα να τα αναλύσει.

Η κυβέρνηση την ερμηνεύει από πλευράς της, ως μια «πύρινη υποχρέωση επιτυχίας». “Η εμπιστοσύνη των εκλογέων συνάδει με τη δική μας υποδειγματικότητα, την αταλάντευτη δέσμευσή μας και τα απτά αποτελέσματα» τόνισε.

Παρ’ ότι τα χθεσινά αποτελέσματα ήταν ένα είδος ανακούφισης για τα κόμματα, που φοβούνταν μια πανωλεθρία, εντούτοις το πολιτικό τοπίο στη Γαλλία τρίζει συθέμελα και όλα δείχνουν ότι θα έχουμε ριζικές ανακατατάξεις :

– Το Σοσιαλιστικό κόμμα που είχε την πλειοψηφία στην προηγούμενη πενταετία, περιορίσθηκε πλέον σε 29 έδρες, και ο γενικός του γραμματέας Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς υποχρεώθηκε να παραιτηθεί. Δήλωσε το ακατανόητο για την ώρα, περί «συλλογικής διεύθυνσης».

Το δράμα που ζει αυτές τις ώρες ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς στο Εβρί, όπου η νίκη του αμφισβητείται από την αντίπαλό του Φαρίντα Αμρανί των Ανυπότακτων, είναι ενδεικτική της κρίσης του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ο Μπενουά Αμόν, πρώην υποψήφιος των Σοσιαλιστών, όχι μόνο δεν υποστήριξε τον Βαλς, αλλά προέτρεψε για τη νίκη της Αμφρανί. Επειδή η διαφορά των ψήφων είναι μικρή, δεν αποφεύχθηκαν ορισμένα βίαια επεισόδια στο δημαρχείο του Εβρί και η αρμόδια επιτροπή ελέγχου θα αναλάβει να δώσει τη λύση.

– Η δεξιά των Ρεπουμπλικάνων δεν βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, γιατί αυτή τη στιγμή είναι ακέφαλη. Ο Φρανσουά Μπαρουέν που κατεύθυνε την εκλογική εκστρατεία δεν είναι απόλυτα αποδεκτός. Το κόμμα υποφέρει από «χρόνια πάλη των εγωισμών και αρχηγών».

Παράλληλα, δεν έχει ξεκαθαρίσει την γραμμή που θα πρέπει να κρατηθεί απέναντι στις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, της οποίες θα οδηγήσει ένα πρώην δικό τους στέλεχος, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.

Η διαίρεση είναι σαφής ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν να εκπροσωπήσουν την απόλυτη αντιπολίτευση και στους φιλικά προσκείμενους στην κυβέρνηση που ίσως οδηγηθούν να δημιουργήσουν αυτόνομη ομάδα στο Κοινοβούλιο.

– Το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν δεν θα ξεφύγει την αναταραχή. Το νούμερο δύο ο Φλοριάν Φιλιπό στον οποίο οφείλεται η γραμμή που ακολουθήθηκε τελευταία από το κόμμα, απέτυχε να επανεκλεγεί. Αντίθετα ο πρώην δικηγόρος και σημαντικό στέλεχος Ζιλμπέρ Κολάρ εξελέγη με πολύ κόπο στη νότιο Γαλλία, δηλώνοντας άμεσα ότι «θα ζητήσει λογαριασμούς από το κόμμα για τις αποτυχίες του».

Το νέο ζητούμενο για το Εθνικό Μέτωπο είναι εάν η Μαρίν Λεπέν είναι ικανή να ξαναβρεί τo προεδρικό της ανάστημα που έχασε κατά το τέλος της προεδρικής εκστρατείας.

“Η πραγματική νίκη θα είναι έπειτα από πέντε χρόνια”, εκτίμησε ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος

Το νέο κόμμα του Προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση με 341 έδρες σε σύνολο 566, εξαιρουμένων των 11 εδρών των Γάλλων του εξωτερικού, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που επιθυμεί, αν και ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία σημαδεύτηκε από το πολύ υψηλό ποσοστό της αποχής που έφτασε το 56,83%.

Το la Republique en Marche (REM) μαζί με τους συμμάχους του, του MoDem, συγκέντρωσαν, σύμφωνα με τα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών στις 00:01′ ώρα Ελλάδας 341 έδρες στο κοινοβούλιο, πολύ περισσότερες από τις 289 που χρειάζονταν για να έχουν την απόλυτη πλειοψηφία.

«Πριν από έναν χρόνο κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί μια τέτοια πολιτική ανανέωση», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ, ο οποίος “εντός της ημέρας” θα υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησης, όπως δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Καστανέρ.

Ωστόσο το μεγάλο ποσοστό που συγκέντρωσε το REM επισκιάστηκε από την αποχή, η οποία έφτασε το 56,83%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Το ποσοστό αυτό εξηγείται από την προαναγγελθείσα νίκη του κόμματος του Μακρόν, τη μεγάλη προεκλογική εκστρατεία που ξεκίνησε τον Οκτώβριο με τις προκριματικές εκλογές της δεξιάς και την αυξανόμενη αδιαφορία για την πολιτική.

«Ο λαός μας ξεκίνησε ένα είδος γενικής, πολιτικής απεργίας», σχολίασε ο Ζαν-Λιν Μελανσόν της Ανυπότακτης Γαλλίας.

«Λάβαμε μια ξεκάθαρη πλειοψηφία, όμως παράλληλα οι Γάλλοι δεν θέλησαν να υπογράψουν μια λευκή επιταγή», σχολίασε ο Κριστόφ Καστανέρ.
«Η πραγματική νίκη δεν σημειώθηκε χθες το βράδυ, θα είναι σε πέντε χρόνια όταν θα έχουν πραγματικά αλλάξει τα πράγματα», τόνισε σήμερα ο Καστανέρ στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Οι Ρεπουμπλικάνοι και οι κεντρώοι σύμμαχοί τους UDI συγκέντρωσαν 135 έδρες, σημειώνοντας καλύτερο αποτέλεσμα από το αναμενόμενο.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα υπέστη συντριπτική ήττα συγκεντρώνοντας 43 έδρες έναντι των 284 που είχαν μέχρι τώρα.

«Η ήττα της αριστεράς είναι αδιαμφισβήτητη, η ήττα του Σοσιαλιστικού Κόμματος αμετάκλητη», παραδέχθηκε ο πρόεδρος του κόμματος, Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του.

Η Ανυπόκτακτη Γαλλία του Ζαν-Λυκ Μελανσόν εξασφαλίζει 15 έδρες και ο εκλογικός του σύμμαχος, το Κομμουνιστικό Κόμμα 11 έδρες , σε μία καλύτερη από την προβλεπόμενη επίδοση.

Ο Μελανσόν, ο οποίος εξελέγη στην Μασσαλία ανακοίνωσε ότι θα συγκροτήσει κοινοβουλευτική ομάδα χωρίς τους βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Η άκρα δεξιά του Εθνικού Μετώπου κέρδισε οκτώ έδρες, έναντι των δύο που είχε στην προηγούμενη βουλή.

Η πρόεδρός του Μαρίν Λεπέν κατάφερε να εισέλθει στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, όμως το κόμμα δεν θα μπορέσει να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα, καθώς για αυτό χρειάζονται 15 έδρες.

Ο Φιλίπ θα υποβάλει σήμερα την παραίτηση της κυβέρνησής του, όπως το θέλει η παράδοση, προκειμένου να σχηματιστεί νέα, έπειτα από έναν μικρό, όπως αναμένεται, ανασχηματισμό.

Εξάλλου 223 γυναίκες εισέρχονται στη βουλή, έναντι των 155 το 2012, σημειώνοντας νέο ρεκόρ.

19/06/2017
Ολυμπία Τσίπηρα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters- AFP
Παρίσι, France

Be the first to comment on "Πολυφωνικό το νέο κοινοβούλιο της Γαλλίας με την παρουσία των ακραίων κομμάτων από τα δεξιά και τα αριστερά"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*