Πλαστή και συκοφαντική η προσπάθεια κατηγορίας της ΕΔΕΚ για το ΓΕΣΥ, δηλώνει ο Σιζόπουλος




Πλαστή και συκοφαντική χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, την προσπάθεια του ΔΗΣΥ και της Κυβέρνησης να τον κατηγορήσει για συνεργασία με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ σε μια προσπάθεια αναστολής της εφαρμογής του ΓΕΣΥ, κάνοντας λόγο για ανικανότητα της Κυβέρνησης να εφαρμόσει ΓΕΣΥ, και κατηγορώντας την πως το μόνο που την νοιάζει είναι τα προεκλογικά πυροτεχνήματα.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο Μαρίνος Σιζόπουλος είπε πως τα όσα διαδραματίστηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα αναφορικά με τα νομοσχέδια για το ΓΕΣΥ, ουσιαστικά αποσκοπούσαν στη «μετάθεση ευθυνών με συκοφαντικές επενδύσεις. Η δήθεν συνεργασία με τον Νικόλα Παπαδόπουλο για τριετή αναστολή της αυτονόμησης των Νοσοκομείων και προσπάθειας κατάθεσης τροπολογιών για να μην εγκριθούν τα νομοσχέδια για το ΓΕΣΥ είναι πλαστή και συκοφαντική», είπε.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος σημείωσε πως ποτέ δεν υπήρξε τέτοια συμφωνία και ποτέ δεν έστειλαν μεσολαβητή για διερεύνηση προθέσεων σε άλλα κόμματα. «Όφειλαν, αυτοί που τα είπαν δημόσια, πριν τα πουν τουλάχιστον στοιχειωδώς να επικοινωνήσουν μαζί μας για να επιβεβαιώσουν αν αυτό συνέβαινε ή όχι», είπε, και πρόσθεσε πως δεν υπήρχε λόγος να στείλουν μεσολαβητές και αν ήθελαν να κάνουν κάτι, το έκαναν οι ίδιοι απευθείας.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε στη συνέχεια πως από την αρχή υπέδειξαν ότι ανεξάρτητα με τις επιμέρους διαφωνίες που είχαν σε πρόνοιες των δύο νομοσχεδίων, το κόμμα του θα τα ψήφιζε, κάτι που επανέλαβε και δημόσια και στην Επιτροπή Υγείας και αυτό γιατί, όπως είπε, το ΓΕΣΥ είναι πολιτικό παιδί της ΕΔΕΚ και δεν πρόκειται να το παραχωρήσει για υιοθεσία σε κανένα.

Είπε πως για πρώτη φορά τέθηκε θέμα ΓΕΣΥ από τον Βάσο Λυσσαρίδη το 1968, το 2001 εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για το ΓΕΣΥ μετά από πιέσεις της ΕΔΕΚ αν και από τότε δεν φρόντισε κανένας να το εφαρμόσει. Υπενθύμισε πως η σημερινή διαδικασία ξεκίνησε με αφορμή τις αλλεπάλληλες επιστολές που ο ίδιος έστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον Μάρτιο του 2015 για σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος είπε πως δεν είναι δυνατόν κάποιοι να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για το ΓΕΣΥ, όταν οι ευθύνες τους για τη μη εφαρμογή του είναι βαρύτατες. Όπως είπε, η Κυβέρνηση του ΑΚΕΛ για πέντε χρόνια είχε παγοποιήσει την εφαρμογή του ενώ η σημερινή Κυβέρνηση έχει να παρουσιάσει μνημειώδεις παλινδρομήσεις στις θέσεις της για το ΓΕΣΥ. Το 2013 υπέγραψε μνημονιακό όρο για εφαρμογή του ΓΕΣΥ το 2016, όμως αυτό δεν εφαρμόστηκε τη στιγμή που όλοι οι υπόλοιποι όροι του μνημονίου για φόρους εφαρμόστηκαν.

Στη συνέχεια, είπε πως η προσπάθεια της Κυβέρνησης ξεκίνησε με πολυασφαλιστικό, σήμερα καταλήγει σε μονοασφαλιστικό αλλά με προσπάθεια να κρατηθεί η πόρτα ανοικτή για μελλοντική εισαγωγή του πολυασφαλιστικού.

Είπε πως τον Νοέμβριο του 2014 κατετέθησαν νομοσχέδια για άμεση ψήφιση της αυτονόμησης των Νοσοκομείων με 6 αυτόνομους οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου, σήμερα καταθέτει νομοσχέδιο για ένα οργανισμό που θα περιλαμβάνει και τα 6 Νοσοκομεία δημοσίου δικαίου. Διερωτήθηκε αν είδε κανείς οποιαδήποτε μελέτη για το καλύτερο σχήμα αυτονόμησης των Νοσοκομείων, τη στιγμή που για άλλες μελέτες ξοδεύτηκαν εκατομμύρια.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος είπε πως «αυτή η Κυβέρνηση, δεν μπορεί ακόμα και να το θέλει, να εφαρμόσει ΓΕΣΥ. Είμαι ξεκάθαρος. Για 4μιση χρόνια δεν έπραξε τίποτα για να βελτιώσει τη ραγδαία επιδεινούμενη κατάσταση στα νοσοκομεία, την οποία βιώνουν καθημερινά οι ασθενείς και όσοι από εμάς έχουν την εμπειρία να βρισκόμαστε στα νοσοκομεία. Δεν κατόρθωσε να καλύψει τις κενές θέσεις του ιατρικού προσωπικού».

Μεταξύ άλλων, είπε επίσης πως ούτε η προηγούμενη ούτε η παρούσα Κυβέρνηση δεν κατόρθωσαν να κάνουν ένα ολοκληρωμένο ογκολογικό τμήμα στον δημόσιο τομέα, με αποτέλεσμα να τους ταλαιπωρούμε τους ασθενείς με καρκίνο. Μίλησε επίσης για τα προβλήματα λόγω της έλλειψης μαγνητικών τομογράφων, λέγοντας πως έχει δώσει συγκεκριμένα ονόματα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ασθενών που απεβίωσαν αναμένοντας να κάνουν μαγνητική τομογραφία.

«Ξαφνικά σήμερα, διαρρηγνύουμε τα ιμάτια μας γιατί τάχατες η ΕΔΕΚ και ο Σιζόπουλος θα καταθέσουν μια τροπολογία και αυτό θα αναστείλει την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, θα αναστείλει την αυτονόμηση των νοσοκομείων», είπε, και πρόσθεσε πως η τροπολογία αυτή προέβλεπε πρόνοια που να κατοχυρώνει το δικαίωμα στον ασθενή να επιλέγει ελεύθερα γιατρό και νοσηλευτήριο για την υγεία του.

«Ουσιαστικά αυτή η Κυβέρνηση ευθύνεται γιατί την απαξίωση που είχαν οι πολίτες έναντι του δημόσιου τομέα, σήμερα την έχει μεγιστοποιήσει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό», είπε και πρόσθεσε πως η Κυβέρνηση δεν μπορεί να εφαρμόσει ΓΕΣΥ, δεν έχει όραμα και συγκροτημένη σκέψη.

Το χειρότερο είναι πως αυτή η Κυβέρνηση δεν θέλει να ακούσει και να αξιοποιήσει τη θετική συνεισφορά των υπόλοιπων δυνάμεων και ο λόγος όπως είπε είναι ένας: «Το μόνο που την ενδιαφέρει σήμερα είναι τα προεκλογικά πυροτεχνήματα και τίποτα περισσότερο. Ο χρόνος κάποιους θα δικαιώσει και κάποιους όχι και είμαι σίγουρος ότι εμάς θα δικαιώσει και όχι τις επιλογές της σημερινής Κυβέρνησης».

09/06/2017 12:05 – ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: