Ο Τραμπ καταγγέλλει το “βάναυσο” καθεστώς της Β. Κορέας μετά τον θάνατο του Αμερικανού φοιτητή




Ο Αμερικανός φοιτητής Ότο Γουόρμπιερ, που επαναπατρίστηκε στις 13 Ιουνίου ευρισκόμενος σε κώμα αφού κρατήθηκε επί 18 μήνες στη Βόρεια Κορέα, πέθανε χθες, Δευτέρα, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να καταγγέλλει το «βάναυσο» καθεστώς της χώρας.

«Πολλά φρικτά πράγματα συνέβησαν. Όμως τουλάχιστον τον φέραμε σπίτι του για να είναι με τους γονείς του», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την ανακοίνωση του θανάτου του 22χρονου νεαρού.

Σε ανακοίνωσή του, ο Αμερικανός πρόεδρος υπογραμμίζει την αποφασιστικότητά του «να εμποδίσει αθώοι να αντιμετωπίζουν τέτοιες τραγωδίες στα χέρια καθεστώτος που δεν σέβονται το κράτος δικαίου ούτε την πιο στοιχειώδη αξιοπρέπεια».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, επεσήμανε από την πλευρά του ότι η Βόρεια Κορέα ευθύνεται για «την κράτησή του» και ζήτησε την απελευθέρωση των άλλων τριών Αμερικανών που βρίσκονται στις φυλακές της χώρας.

«Περιστοιχισμένος από την οικογένεια που τον αγαπούσε, ο Ότο πέθανε σήμερα στις 14:20 (τοπική ώρα, 21:20 ώρα Ελλάδας)», έγραψε η οικογένεια του Γουόρμπιερ.

Όταν επέστρεψε στο σπίτι του στο Σινσινάτι του Οχάιο, ο νεαρός είχε σοβαρά εγκεφαλικά τραύματα, σύμφωνα με τους γιατρούς. «Δεν μπορούσε να μιλήσει, να δει και να αντιδράσει σε φωνητικές εντολές», επεσήμανε χθες η οικογένειά του.

Όμως «αν και δεν ακούσαμε ποτέ ξανά τη φωνή του, σε μία ημέρα το πρόσωπό του άλλαξε, φαινόταν να έχει ηρεμήσει. Ήταν σπίτι του και πιστεύουμε ότι μπόρεσε να το καταλάβει», πρόσθεσαν οι γονείς του Φρεντ και Σίντι.

Η οικογένεια του 22χρονου φοιτητή κατήγγειλε και πάλι «τις κακοποιήσεις, τις φρικαλεότητες και τις βαρβαρότητες» που υπέστη ο γιος τους στη Βόρεια Κορέα, όπου συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2016 επειδή προσπάθησε να κλέψει μια αφίσα.

Ο φίλος του που τον συνόδευε στο ταξίδι, ο Ντάνι Γκρέιτον, ήταν ο μοναδικός Δυτικός που τον είδε να συλλαμβάνεται. «Ο Ότο δεν αντιστάθηκε. Φαινόταν να φοβάται», δήλωσε στην εφημερίδα Washington Post χθες.

Μετά την ανακοίνωση του θανάτου του, το ταξιδιωτικό γραφείο Young Pioneer Tours, με το οποίο ο Γουόρμπιερ είχε ταξιδέψει στη Βόρεια Κορέα, ανακοίνωσε ότι πλέον δεν θα στέλνει Αμερικάνους στη χώρα αυτή. «Ο κίνδυνος για τους Αμερικανούς στη Βόρεια Κορέα είναι ιδιαίτερα αυξημένος», τόνισε στη σελίδα του στο Facebook.

Ο 22χρονος καταδικάστηκε σε 15 χρόνια καταναγκαστικά έργα τον Μάρτιο του 2016 έπειτα από μια δίκη που διήρκεσε λιγότερο από μία ώρα.

Λίγο μετά τη δίκη του έπεσε σε κώμα, τα αίτια του οποίου παραμένουν άγνωστα, σύμφωνα με τους γιατρούς του. Οι εγκεφαλικές κακώσεις που έφερε συνήθως προκύπτουν από καρδιακή προσβολή.

Οι γιατροί του απορρίπτουν τον ισχυρισμό των αρχών της Βόρειας Κορέας ότι ο φοιτητής έπαθε αλλαντίαση, καθώς δεν βρήκαν στον οργανισμό του τέτοιες ενδείξεις.

Ο θάνατος του Γουόρμπιερ σημειώθηκε σε μια περίοδο που η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας είναι αυξημένη εξαιτίας του εξοπλιστικού προγράμματος της Πιονγκγιάνγκ.

Τρεις Αμερικανοί εξακολουθούν να κρατούνται στη Βόρεια Κορέα, δύο άνδρες που δίδασκαν σε πανεπιστήμιο της Πιονγκγιάνγκ, που χρηματοδοτείται από χριστιανικές ομάδες του εξωτερικού και ένας Αμερικανοκορεάτης πάστορας που κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της Σεούλ.

Πρώην κρατούμενοι στη Βόρεια Κορέα, όπως ο Κένεθ Μπέι έχουν καταγγείλει τις πολλές ώρες καταναγκαστικών έργων, ιατρικά προβλήματα και άσκηση ψυχολογικής βίας. Όμως άλλοι έχουν δηλώσει ότι οι συνθήκες κράτησης ήταν ανεκτές.

Εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι δεν είναι πιθανό η Πιονγκγιάνγκ να προκάλεσε σκοπίμως το κώμα του Αμερικανού φοιτητή.

20/06/2017 12:23
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP
Ουάσιγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: