O Νίκος Φίλης παραδέχεται ότι έγιναν επαναπροωθήσεις αντιφρονούντων στην Τουρκία




Πρώην υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης, παραδέχεται ότι πράγματι έχουν γίνει επαναπροωθήσεις Τούρκων που διαφωνούν με το καθεστώς Ερντογάν και ήρθαν στην Ελλάδα για πολιτική ασυλία.

Ο Νίκος Φίλης, υπουργός Παιδείας στην προηγούμενη, προ ανασχηματισμού, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι οι αντιφρονούντες που ήρθαν στην Ελλάδα, επαναπροωθήθηκαν στη Τουρκία από τον Έβρο, και μάλιστα από άτομα με το το κεφάλι καλυμμένο με μαύρες κουκούλες.

Ο κ. Φίλης είπε ότι δεν έχουν δοθεί πειστικές απαντήσεις από το αρμόδιο Υπουργείο για τις επαναπροωθήσεις αυτές, για τις οποίες ανέφερε ότι διεξάγεται σχετική έρευνα τώρα από τον ανεξάρτητο θεσμό του Συνήγορου του Πολίτη, στον οποίο φέρεται να έφτασαν καταγγελίες με συγκεκριμένα στοιχεία.

Σε έγγραφό του ο Συνήγορος του Πολίτη τονίζει ότι εξετάζει εάν πράγματι επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία από τις ελληνικές αρχές Τούρκοι πολίτες που είχαν εισέλθει στην Ελλάδα αναζητώντας διεθνή προστασία, καθώς και «την ενδεχόμενη εμπλοκή με ενέργειες ή παραλείψεις στο υπό αναφερόμενο περιστατικό των αρμόδιων ελληνικών αρχών, όπως Ελληνική Αστυνομία, Υπηρεσία υποδοχής, υπηρεσία Ασύλου».

Το θέμα αναδείχθηκε δημοσιογραφικά με αποκαλύψεις στην εβδομαδιαία εφημερίδα Athens Voice, έπειτα από καταγγελίες που γράφει ότι έγιναν στην Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ).

Κατά την εφημερίδα, η πρώτη από αυτές αφορούσε τον δημοσιογράφο Μurat Çapan, ο οποίος είχε καταδικαστεί στην Τουρκία ερήμην του σε κάθειρξη 22,5 ετών και επαναπροωθήθηκε από τον Έβρο με τη συνοδεία μασκοφόρων και η δεύτερη καταγγελία αφορούσε 10 εκπαιδευτικούς, έναν ακαδημαϊκό κι έναν στρατιωτικό.

Με αφορμή αυτές τις συγκεκριμένες αποκαλύψεις, το Ποτάμι κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τους αρμόδιους υπουργούς, ζητώντας να μάθει «εάν αληθεύουν οι καταγγελίες της ΕΕΔΑ για την παράνομη επαναπροώθησή του Murat Çapan και των συντρόφων του στη χώρα μας, παρότι ζήτησαν να καταθέσουν αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου; Αν ναι, βάσει ποιων νόμων και ποιων κανόνων έγινε αυτή;».

20/06/2017 11:20 – ΚΥΠΕ – Χρήστος Μιχαηλίδης – Ελλάδα/ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: