Ο Κόμεϊ “έδωσε” τον Τραμπ: Ζήτησε να «διακόψει» τις έρευνες για τον Φλιν, απαίτησε «αφοσίωση»




Ο Τζέιμς Κόμεϊ, ο πρώην διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI), επιβεβαίωσε στην έγγραφη κατάθεσή του προς το Κογκρέσο, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε απαιτήσει από τον ίδιο να διακόψει την έρευνα για τον Μάικλ Φλιν, τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση λόγω της εμπλοκής του στην υπόθεση της φερόμενης ανάμιξης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στο τετ-α-τετ που είχαν τη 14η Φεβρουαρίου στο Οβάλ Γραφείο της αμερικανικής προεδρίας, ο Κόμεϊ αναφέρει ότι ο Τραμπ του μίλησε σχετικά με την έρευνα για τον Μάικλ Φλιν, τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφαλείας, και τόνισε: «ελπίζω ότι θα μπορέσετε να βρείτε έναν τρόπο να το εγκαταλείψετε αυτό, να αφήσετε τον Φλιν. Είναι καλός άνθρωπος».

Σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή του FBI, αυτό το αίτημα αφορούσε όλες τις έρευνες που σχετίζοντας με τις «ψευδείς δηλώσεις του κ. Φλιν που αφορούσαν τις συνομιλίες του με τον ρώσο πρεσβευτή τον Δεκέμβριο» και όχι την ευρύτερη έρευνα για την ενδεχόμενη συνωμοσία μεταξύ της εκστρατείας του ρεπουμπλικάνου και της Ρωσίας.

«Αυτό πάντως ήταν πολύ ανησυχητικό, με δεδομένο τον ρόλο του FBI ως μιας ανεξάρτητης υπηρεσίας έρευνας», συμπλήρωσε ο Κόμεϊ.
Στην έγγραφη κατάθεσή του, ο Κόμεϊ αφηγείται επίσης λεπτομερώς τι συνέβη σε ένα δείπνο στον Λευκό Οίκο την 27η Ιανουαρίου, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ είχε πει απευθυνόμενος στον διευθυντή του FBI: «χρειάζομαι αφοσίωση, περιμένω αφοσίωση». Σε αυτό ο Κόμεϊ απάντησε ότι «πάντοτε επεδείκνυε εντιμότητα από την πλευρά του».

Στο ίδιο δείπνο, αναφέρει ακόμη ο Κόμεϊ, ο Ντόναλντ Τραμπ τον ρώτησε εάν ήθελε να παραμείνει επικεφαλής του FBI. Για τον Κόμεϊ, αυτές ήταν ανησυχητικές ενδείξεις για τον ίδιο, διότι του έδωσαν την εντύπωση πως ο ρεπουμπλικάνος επιζητούσε την αποκατάσταση «μιας σχέσης πατρονίας κάποιου είδους». Πρόσθεσε ότι ο ίδιος «παρέμεινε ανέκφραστος» και «σιώπησε» κατά τη διάρκεια της συνομιλίας.

Ο Κόμεϊ θα καταθέσει διά ζώσης αύριο Πέμπτη στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας και θα χρησιμοποιήσει αυτή την έγγραφη κατάθεση για να ανοίξει την τοποθέτησή του. Η κατάθεση του Κόμεϊ έχει ήδη αναρτηθεί στον ιστότοπο της Επιτροπής.

Ο επικεφαλής της NSA και ο DNI αρνήθηκαν να αποκαλύψουν αν ο Τραμπ τους άσκησε πιέσεις
   
Ηγετικά στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών αρνήθηκαν χθες Τετάρτη, κατά τη διάρκεια των ακροάσεών τους στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας να συζητήσουν για το εάν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τους άσκησε πιέσεις για να επέμβουν στην έρευνα του FBI σχετικά με τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ.

Τόσο ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA), ο ναύαρχος Μάικ Ρότζερς, όσο και ο Νταν Κόουτς, ο επικεφαλής των διεύθυνσης συντονισμού των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών (DNI), αρνήθηκαν να τοποθετηθούν λέγοντας πως πιστεύουν ότι οι συνομιλίες τους με τον πρόεδρο έχουν εμπιστευτικό χαρακτήρα.

Πάντως ο Ρότζερς είπε ότι δεν του δόθηκε ποτέ οδηγία να διαπράξει οτιδήποτε παράνομο ή να κάνει κάτι ανήθικο ή ανάρμοστο, ενώ ο Κόουτς επίσης σημείωσε πως δεν αισθάνθηκε ποτέ πως δεχόταν πίεση να επέμβει στη διαδικασία συλλογής και αξιολόγησης πληροφοριών.

Οι κατηγορίες ότι η Ρωσία επενέβη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και ότι προσπάθησε να βοηθήσει τον Τραμπ να νικήσει επιμένουν ακόμη και αφού ο ρεπουμπλικάνος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο και απειλούν να επισκιάσουν την προεδρία του. Το FBI και διάφορες επιτροπές του αμερικανικού Κογκρέσου διεξάγουν έρευνες για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στην αμερικανική πολιτική διαδικασία.

Η εφημερίδα The Washington Post έγραψε την 22α Μαΐου ότι ο Τραμπ ζήτησε από τους επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών να συμβάλουν να σταματήσει η έρευνα του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας για τον ενδεχόμενο «συντονισμό» μεταξύ της εκστρατείας του και της Μόσχας.

Η ίδια εφημερίδα έγραψε προχθές Τρίτη ότι ο Κόουτς, ο οποίος έχει διοριστεί από τον Τραμπ, είπε σε συνεργάτες του τον Μάρτιο ότι ο πρόεδρος τον ρώτησε εάν θα μπορούσε να παρέμβει στον τότε διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ για να πειστεί να σταματήσει να επικεντρώνεται στον Μάικλ Φλιν, τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας, στο πλαίσιο της ευρύτερης έρευνας για τη Ρωσία.

Ερωτηθείς σχετικά με τις κατηγορίες ότι ο Τραμπ προσπάθησε να επηρεάσει την έρευνα του FBI, ο Κόουτς απάντησε: «βρισκόμαστε σε μια δημόσια ακρόαση, και δεν αισθάνομαι ότι είναι αρμόζον να αναφερθώ σε πληροφορίες εμπιστευτικού χαρακτήρα».

Ο Ρότζερς είπε ότι δε θα συζητήσει για καμιά συζήτηση που είχε με τον Τραμπ συγκεκριμένα.

«Δεν θα μιλήσω θεωρητικά και δεν πρόκειται να συζητήσω συγκεκριμένα για οποιαδήποτε συζήτηση (…) που μπορεί να είχα ή μπορεί να μην είχα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ», ανέφερε ο Ρότζερς.

Οι ακροάσεις των Ρότζερς και Κόουτς έγιναν πριν από τη δημοσιοποίηση της έγγραφης κατάθεσης του Κόμεϊ και τη σημερινή διά ζώσης ακρόασή του στην ίδια επιτροπή. Ο Κόμεϊ καθαιρέθηκε τον περασμένο μήνα από τον Τραμπ, γεγονός που πυροδότησε κατηγορίες πως ο πρόεδρος προσπάθησε να παρακωλύσει την έρευνα του FBI και να καταπνίξει τα ερωτήματα για το εάν η εκστρατεία του συνωμότησε με το Κρεμλίνο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Ουάσινγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: