Ναι λέει η Λαγκάρντ σε Πρόγραμμα αλλά χρήματα μετά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους




Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε ένα ελληνικό πακέτο διάσωσης και να δώσει περισσότερο χρόνο στους ευρωπαίους πιστωτές για να διευθετήσουν τη συνεχιζόμενη διαμάχη για την ελάφρυνση του χρέους, αναφέρει, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Handelsblatt.

«Εάν οι δανειστές δεν είναι ακόμη σε αυτό το στάδιο όπου μπορούν να συμφωνήσουν και να σεβαστούν τις υποθέσεις μας, αν χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να φτάσουμε εκεί, μπορούμε να το αναγνωρίσουμε και να τους δώσουμε λίγο περισσότερο χρόνο», είπε.

Η κα Λαγκάρντ δήλωσε ότι το ΔΝΤ θα είναι σε θέση να συμμετέχει στον επόμενο γύρο «διάσωσης» της Ελλάδας, αλλά πρόσθεσε ότι η χρηματοδοτική συμμετοχή θα συνδεθεί με την ελάφρυνση χρέους.

Η εκταμίευση θα γίνει μόνο μετά την ελάφρυνση του χρέους από τους δανειστές της Ελλάδας είπε η κ. Λαγκάρντ και πρόσθεσε ότι έτσι, μπορούμε να είμαστε σε ένα πρόγραμμα, αλλά η εκταμίευση θα γίνει μόνο μετά την ελαφρυνση του χρέους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό ήταν ουσιαστικά το περιεχόμενο της πρότασης που συζητήθηκε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου και το απέρριψε η ελληνική πλευρά. Η Αθήνα δεν επιθυμεί εμπλοκή του Ταμείου στο πρόγραμμα δίχως οικονομική συμμετοχή, καθώς κάτι τέτοιο θα σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει η απαραίτητη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, που είναι απαραίτητη για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

«Είναι μία πιθανότητα για συμφωνία», είπε η Λαγκάρντ, αλλά τόνισε ότι θα συνεχίσει να θεωρεί ως «ιδανική» μία γρήγορη συμφωνία για ελάφρυνση χρέους.

Παράλληλα υπερασπίστηκε τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, απέναντι στις επικρίσεις των Ευρωπαίων, που τις θεωρούν απαισιόδοξες. «Υπολογίζουμε τη βιωσιμότητα χρέους με βάση το τι είναι ρεαλιστικό για την ελληνική οικονομία», τόνισε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: