Ισχυρός μετασεισμός 5,2 Ρίχτερ στη Λέσβο: Καθησυχάζει ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας




Σεισμική δόνηση 5,2 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας, σημειώθηκε στις 10.50 το βράδυ στη Λέσβο, στο πλαίσιο της φυσιολογικής μετασεισμικής ακολουθίας του ισχυρού σεισμού της περασμένης Δευτέρας.

Πρόκειται για την ισχυρότερη από τότε, μετασεισμική δόνηση με το ίδιο περίπου, επίκεντρο. Ακολούθησαν πάντα με το ίδιο επίκεντρο, τρεις σεισμικές δονήσεις στα 3, 3,2 και 3.5 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με την περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου που είναι επικεφαλής του Συντονιστικού οργάνου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πρόσφατης σεισμικής διεργασίας, μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

Γερ. Χουλιάρας για το σεισμό στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα πάνε τώρα ομαλά»

«Είναι ο μετασεισμός που περιμέναμε, αυτός των 5,2 Ρίχτερ» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γεράσιμος Χουλιάρας, Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτιτούτου. «Μαζί με τον μετασεισμό 4,6 που σημειώθηκε στις 6.40 το πρωί του Σαββάτου πιστεύουμε οτι η ενέργεια εκτονώθηκε και τα πράγματα θα πάνε τώρα ομαλά», πρόσθεσε ο Γ. Χουλιάρας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Σ. Μπαλάσκα
Μυτιλήνη, Greece

Οι κάτοικοι αναστατώθηκαν και πάλι και πολλοί φοβήθηκαν να μείνουν στα σπίτια τους. Το θετικό είναι, όπως φαίνεται, ότι ο εγκέλαδος ξεθύμανε καθώς οι σεισμολόγοι δεν αναμένουν “εκπλήξεις”.

Προηγήθηκαν απανωτοί σεισμοί άνω των 3 Ρίχτερ

Δυνατός μετασεισμός μεγέθους 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε στις 22:33 το Σάββατο στην περιοχή της Λέσβου, συνέπεια του βασικού φαινομένου των 6,1 Ρίχτερ που προηγήθηκε πριν λίγα 24ωρα.

Το επίκεντρο της νέας σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε στα 28 χιλιόμετρα νότια της Μυτιλήνης.

Μόλις τέσσερα λεπτά αργότερα, στις 22:37, σημειώθηκε και δεύτερη μετασεισμική δόνηση μεγέθους 3,2 Ρίχτερ, με επίκεντρο στη συγκεκριμένη περίπτωση 43 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μυτιλήνης.

Οι δύο σεισμικές δονήσεις αποτέλεσαν τον προάγγελο για τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγη ώρα αργότερα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: