Κατέβασε τις προσδοκίες ο Γ.Γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο: Υπάρχει ακόμα δρόμος να διανύσουμε…




Υπάρχει δρόμος να διανύσουμε, υπάρχει δουλειά να γίνει ακόμη, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε νωρίτερα σήμερα στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας, όπου πραγματοποιείται η Πενταμερής Διάσκεψη για την Κύπρο.

Ο κ. Γκουτέρες, ο οποίος πραγματοποιεί από το πρωί που έφθασε στο ελβετικό θέρετρο επαφές, έδωσε το στίγμα του και επιβεβαίωσε πως η Διάσκεψη συγκλήθηκε χωρίς προετοιμασία και χωρίς προοπτική. Δίνοντας αρχικά μια νότα αισιοδοξίας, ο Γενικός Γραμματέας δεν απέφυγε να αναφερθεί στις δυσκολίες και τα προβλήματα που υπάρχουν στη διαδικασία, που αφορούν όμως την ουσία και τα ακανθώδη ζητήματα, όπως αυτό της Ασφάλειας.

Επανέλαβε πόσο σημαντικό είναι να ξεπερασθούν οι δυσκολίες σε ένα τόσο ευαίσθητο, όπως το χαρακτήρισε, ζήτημα όπως αυτό της Ασφάλειας. Κάλεσε τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη να αυξήσουν τις προσπάθειες τους για να βρεθεί μια λύση.

Ξεκαθάρισε πως τα Ηνωμένα Έθνη δεν προτίθενται να υποβάλλουν προτάσεις ούτε να επιβάλλουν σχέδιο λύσης. Ο Αντόνιο Γκουτέρες ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στις διατυπώσεις του αλλά δεν ψήλωσε τον πήχη των προσδοκιών όπως συνηθίζει να κάνει ο απεσταλμένος του, Έσπεν Μπαρθ Άιντε.

Επίσης μίλησε για ιστορική ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού. Τόνισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν θέλουν να υποβάλουν ότιδήποτε, και δεν απειλούν τα μέρη. Αν θέταμε χρονοδιάγραμμα, δεν θα βοηθούσαμε στο να εξευρεθεί λύση, ανέφερε. «Τα Ηνωμένα Έθνη δεν κουράζονται να στηρίζουν τα μέρη. Θέλουμε τα δύο μέρη να φτάσουν σε αποτέλεσμα» τόνισε. Έχει γίνει κάποια πρόοδος αλλά υπάρχουν πολλά εκκρεμούντα ζητήματα.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ:
Τα Ηνωμένα Έθνη δεν είναι ανυπόμονα και δεν απειλούν τα μέρη, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τονίζοντας ότι παρατηρείται αργή πρόοδος στη Διάσκεψη για την Κύπρο, που συνέρχεται στο Κραν Μοντάνα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν έχουν ακόμη επιλυθεί κάποια ευαίσθητα και δύσκολα ζητήματα», ανέφερε ο κ. Γκουτέρες σε δηλώσεις στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, έπειτα από τη σημερινή Διάσκεψη για την Κύπρο της οποίας προήδρευσε.

«Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν έγινε πρόοδος στις σημερινές συζητήσεις, ο κ. Γκουτέρες είπε ότι παρατηρείται αργή πρόοδος, προσθέτοντας πως πολλά εκκρεμούντα θέματα απομένουν να επιλυθούν.

Ερωτηθείς εξάλλου αν υπάρχει πρόθεση στα Ηνωμένα Έθνη για εξέταση του θέματος της Ειρηνευτικής Δύναμης Κύπρου (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), ο Πορτογάλος επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει πρόθεση για κατάθεση πρότασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε σχέση με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

«Μπορώ να εγγυηθώ από την πλευρά μας ότι δεν είμαστε ανυπόμονοι και δεν απειλούμε τα μέρη κατ’ ουδένα τρόπο», είπε και πρόσθεσε:  θέλουμε το αποτέλεσμα να είναι θετικό και βιώσιμο, δεν θέλουμε μια λανθασμένη συμφωνία που δεν θα διαρκέσει».

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΗΓΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕΙ ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ:

  • Ο κ. Γκουτέρες παρουσίασε πρόταση με τρεις άξονες που σε μεγάλο βαθμό είναι η πρόταση του κ. Κοτζιά.
  • Να συσταθεί μηχανισμός για το θέμα της Ασφάλειας και της  εφαρμογής της λύσης. Δεν θα συμμετάσχουν οι εγγυήτριες δυνάμεις.  Εσωτερική πτυχή η εκτελεστική επιτροπή (όχι η Τουρκία) και η συμβουλευτική επιτροπή (θα είναι οι εγγυήτριες). Η συμβουλευτική θα εισηγείται προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.
  • Να εξεταστεί ο τρόπος αποχώρησης των στρατευμάτων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: