Καταθέτει στη Γερουσία ο υπουργός Δικαιοσύνης Σέσιονς: Θα μπορούσε να “κάψει” τον Τραμπ




Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Τζεφ Σέσιονς δήλωσε χθες σε επιστολή του ότι θα καταθέσει ενώπιον των μελών της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας για να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που εγέρθηκαν έπειτα την ακρόαση του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ.

Με επιστολή, την οποία έχει γνώση το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ο Σέσιονς δήλωσε στον Ρίτσαρντ Σέλμπι, πρόεδρο της Επιτροπής Τραπεζικής, Στέγασης και Αστικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ότι η Επιτροπή Πληροφοριών είναι το «πλέον κατάλληλο» μέρος για να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που εγέρθηκαν από την ακρόαση του Κόμεϊ στην Επιτροπή την Πέμπτη.

ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ:
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τον Τζέιμς Κόμεϊ ότι ψεύδεται και δήλωσε ότι είναι έτοιμος να διαψεύσει, ενόρκως, την κατάθεση του πρώην διευθυντή του FBI, ο οποίος είπε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος του ζήτησε να διακόψει την έρευνα σε βάρος ενός εκ των πρώην του συμβούλων.

Ο Αμερικανός ηγέτης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις, υποσχέθηκε να αποκαλύψει «στο εγγύς μέλλον» εάν διαθέτει αρχεία με ηχογραφήσεις των συνομιλιών του με τον Τζέιμς Κόμεϊ, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί παλαιότερα, ωστόσο προειδοποίησε:

«Θα απογοητευτείτε πολύ όταν ακούσετε την απάντηση».

Ο Τζέιμς Κόμεϊ, που απολύθηκε την 9η Μαΐου, επιβεβαίωσε ότι ο δισεκατομμυριούχος του ζήτησε να εγκαταλείψει την έρευνα για τις σχέσεις του στρατηγού Μάικλ Φλιν, πρώην συμβούλου εθνικής ασφαλείας, με τη Ρωσία.

«Δεν θα υπήρχε τίποτα κακό, εάν το είχα κάνει… Όμως δεν το είπα» τόνισε ο Τραμπ.

Κατόπιν απάντησε ότι είναι διατεθειμένος «100%» να το επιβεβαιώσει αυτό ενόρκως, ιδίως ενώπιον του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μούλερ, που επιβλέπει εδώ κι ένα μήνα όλες τις πτυχές της έρευνας για την φερόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, ο Ντόναλντ Τραμπ διέψευσε ότι ζήτησε από τον Κόμεϊ να του δηλώσει «αφοσίωση».

Η κατάθεση του πρώην επικεφαλής του FBI «δεν έδειξε καμία συμπαιγνία, καμία παρεμπόδιση» διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους.

«Όλα πάνε πολύ καλά. Ήταν μια δικαιολογία των Δημοκρατικών που είχαν μόλις χάσει μια εκλογική αναμέτρηση που ορισμένοι θεωρούσαν σίγουρη».

«Ειλικρινά ο Τζέιμς Κόμεϊ επιβεβαίωσε πολλά πράγματα που εγώ είπα κι ορισμένα που υποστήριξε δεν ήταν αλήθεια» τόνισε.
«Είναι κάποιος που διαρρέει πληροφορίες, όμως εμείς θέλουμε να επιστρέψουμε στο έργο της διακυβέρνησης της χώρας μας» υπογράμμισε ο Ντόναλντ Τραμπ.

— Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα επισκεφτεί την Πολωνία, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στην Γερμανία, ανακοίνωσε χθες ο Λευκός Οίκος.

Η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου θα δώσει έμφαση στην «προτεραιότητα ενδυνάμωσης της συλλογικής άμυνας των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ» και ο Τραμπ θα παρευρεθεί επίσης στην σύνοδο της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών για να «αποδείξει τους ισχυρούς δεσμούς με την Κεντρική Ευρώπη», υπογραμμίζει η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Ηγέτες αρκετών κρατών της κεντρικής, ανατολικής και νότιας Ευρώπης αναμένεται να συναντηθούν στην πόλη Βρότσλαβ (δυτική Πολωνία) για την επονομαζόμενη σύνοδο της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών που θα διεξαχθεί στις 6 και 7 Ιουλίου.

11/06/2017 02:54
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσινγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: