Η τριμερής Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, ενισχύει την ασφάλεια, λέει ο Τσίπρας: Έμφαση στην ενέργεια




Από τους σημαντικότερους πυλώνες της στρατηγικής συνεργασίας μας ο τομέας της ενέργειας, στον οποίο υπάρχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες, δεδομένων των γεωπολιτικών θέσεων των χωρών μας, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις του στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, η στρατηγική της Ελλάδας να καταστεί ενεργειακός κόμβος, πιθανά νέα κοιτάσματα τόσο στην ΑΟΖ της Κύπρου, του Ισραήλ, αλλά και της Ελλάδας, δίνουν μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προοπτική στη συνεργασία των τριών χωρών, όχι μόνο για αυτές, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ευρωπαϊκή στρατηγική στον χώρο της ενέργειας για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι συμφώνησαν στην επιτάχυνση των κοινών ενεργειών τους για την κατασκευή ενός μεγάλου έργου, που θα δημιουργήσει μία νέα προοπτική συνανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο, του αγωγού East Med. Επίσης, συζητήθηκε η ανάπτυξη του Eurasia Interconnector, που ενώνει τις τρεις χώρες και η δυνατότητα αξιοποίησης των ΑΠΕ.

Επίσης χαρακτήρισε ως συνεργασία στρατηγική, που συμβάλλει στη σταθερότητα, την ειρήνη, την ασφάλεια, την ανάπτυξη της περιοχής μας και βοηθά και στη δυνατότητα επίλυσης των μεγάλων περιφερειακών προκλήσεων και στην αξιοποίηση των σημαντικών περιφερειακών ευκαιριών την τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η σημερινή σύνοδος είναι πολύ ουσιαστική και επισήμανε ότι έως την επόμενη τριμερή, στην Κύπρο, οι υπουργοί των τριών χωρών θα έχουν πολλή δουλειά να κάνουν.

Από το τραπέζι δεν έλειψαν οι συζητήσεις για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, το Συριακό, το Κυπριακό, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Εκφράσαμε την υποστήριξή μας στις προσπάθειες του Νίκου Αναστασιάδη και ευχόμαστε όλοι να υπάρξει ανταπόκριση και από την πλευρά της Τουρκίας, ώστε να έχουμε στις 28 του Ιούνη, στη Γενεύη, μία θετική εξέλιξη σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και τις προσπάθειες του Προέδρου Ανασταδσιάδη για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, που βεβαίως δεν μπορεί παρά να εμπεριέχει την κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

“Η Ελλάδα, η χώρα μου, εξέρχεται σταδιακά από την κρίση, μία κρίση που για επτά χρόνια μάς ταλαιπώρησε όλους, και εξέρχεται από την κρίση και με τη συμπαράσταση όλων των χωρών εκείνων, που, σε συνεργασία με την Ελλάδα, προσβλέπουν στη σταθερότητα και στην ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και σε κοινά βήματα προόδου”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

15/06/2017 15:33
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: