Η κατάργηση και η αντικατάσταση του Obamacare βρίσκεται στο επίκεντρο διεργασιών στη Γερουσία




Στο επίκεντρο έντονων πολιτικών διεργασιών στην Γερουσία βρίσκεται η κατάργηση και αντικατάσταση του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, που είχε προωθήσει ο προηγούμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα (Obamacare).

Οι Δημοκρατικοί ανέλαβαν δράση προκειμένου ν’ αποκαλύψουν τις παρασκηνιακές προσπάθειες της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας.

Με μία σειρά ομιλιών τους στην ολομέλεια, οι Δημοκρατικοί Γερουσιαστές άσκησαν κριτική κατά την χθεσινή συνεδρίαση, στις διαδοχικές -κεκλεισμένων των θυρών- συναντήσεις μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων προκειμένου να οριστικοποιήσουν το σχέδιο νόμου για την αντικατάσταση του αναφερόμενου προγράμματος υγείας, δρομολογώντας την ψήφισή του το συντομότερο δυνατό.

Παράλληλα, οι Δημοκρατικοί ζητούν την διεξαγωγή ανοιχτών συνεδριάσεων της αρμόδιας επιτροπής, αλλά και περισσότερο χρόνο, προκειμένου να εξετάσουν τις διαθέσιμες προτάσεις πριν από την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στην Γερουσία.

Από την πλευρά τους, οι Ρεπουμπλικάνοι πιέζουν για την διεξαγωγή της ψηφοφορίας το ταχύτερο δυνατό, υποστηρίζοντας ότι αυτή μπορεί να διεξαχθεί ακόμη και μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, παρά το γεγονός, ότι το σχέδιο νόμου δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί.

Στο επίπεδο της κοινοβουλευτικής πρακτικής, οι Δημοκρατικοί στερούνται του απαραίτητου αριθμού των ψήφων που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν πολιτικά ή ν’ αλλάξουν την διαδικασία που προωθούν οι Ρεπουμπλικάνοι. Έτσι, οι ενέργειες τους στοχεύουν στην αποκάλυψη των μεθόδων που χρησιμοποιούνται από την μεριά των Ρεπουμπλικάνων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολιτικές σκοπιμότητες τους, στα ζητήματα της υγείας.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών δεν εγκρίνει την αντικατάσταση του Obamacare, η οποία έχει ψηφιστεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων και τίθεται πλέον ενώπιον της Γερουσίας.

Ο ηγέτης των Δημοκρατικών στην Γερουσία Τσακ Σάμερ υποστήριξε ότι οι συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών που πραγματοποιούν οι Ρεπουμπλικάνοι για τα ζητήματα της υγείας “αποτελούν την πιο ολοφάνερη εγκατάλειψη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας,” που ο ίδιος έχει διαπιστώσει. “Οι Ρεπουμπλικάνοι καταρτίζουν σκοτεινά το νομοσχέδιο για την υγεία, καθώς ντρέπονται γι’ αυτό. Το νομοσχέδιο που θα προκύψει θα οδηγήσει εκατομμύρια Αμερικανών εκτός των ασφαλιστικών καλύψεων υγείας που διαθέτουν, ενώ από την άλλη μεριά, θα δώσει μεγάλες φορολογικές απαλλαγές στους πλουσιότερους από εμάς,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Οι Γερουσιαστές δεν έχουν την κοινοβουλευτική υποχρέωση να πραγματοποιούν ανοιχτές συναντήσεις. Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί αντιπαραθέτουν ότι υπήρχαν συναντήσεις μεγάλης χρονικής διάρκειας της αρμόδιας επιτροπής, αλλά κι αρκετές ημέρες κοινοβουλευτικής συζήτησης για το Obamacare πριν από την ψήφισή του το 2010.

Ο Ρεπουμπλικάνος Μιτς Μακόνελ, ηγέτης της πλειοψηφίας στην Γερουσία δήλωσε ότι όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν εμπλακεί ως έναν βαθμό σε συναντήσεις για το πρόγραμμα υγείας, ενώ οι Δημοκρατικοί θα έχουν την ευκαιρία να τροποποιήσουν τις νομοθετικές διατάξεις που προτείνουν κατά την διεξαγωγή της κοινοβουλευτικής συζήτησης στην ολομέλεια.

“Θα έχουμε μία κοινοβουλευτική συνεδρία όλα τα μέλη της Γερουσίας, μέσω μιας απεριόριστης κοινοβουλευτικής διαδικασίας για τροποποιήσεις. Έτσι, δεν υπάρχει καμία απώλεια ευκαιριών,” διευκρίνισε ο Μακόνελ.

Σε πολιτικό επίπεδο, η ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία επιδιώκει την διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας για το πρόγραμμα υγείας τον Ιούλιο και συγκεκριμένα πριν από την επίσημη αργία της 4ης Ιουλίου, εάν αυτό καταστεί δυνατό. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι φαίνεται ότι στερούνται της απαραίτητης πολιτικής συνοχής γύρω από την κατάρτιση μιας ενοποιημένης πρότασης για την πρόσβαση των Αμερικανών στις υπηρεσίες υγείας, καθώς συντηρητικοί και μετριοπαθείς κινούνται προς διαφορετικές πολιτικές κατευθύνσεις ως προς την ουσία του νομοσχεδίου.

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας δέχονται πολιτικές πιέσεις και από την δεξιά πτέρυγα του κόμματος. Έτσι, οι συντηρητικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων έγραψαν επιστολή προς τον Μακόνελ εκφράζοντας την ανησυχία τους σχετικά με αναφορές για το ενδεχόμενο πολιτικής υποβάθμισης από την Γερουσία του νομοσχεδίου που ψήφισαν οι ίδιοι για την αντικατάσταση του Obamacare.

20/06/2017 12:35
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσιγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: