Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το Κυπριακό και το έγγραφο που ετοιμάζει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Εσπεν Μπαρθ ‘Ειντε, οι αντιδράσεις γύρω από τη στρατιωτική άσκηση που διεξάγει το Ισραήλ με την Κυπριακή Δημοκρατία στο Τρόοδος και έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για ενδεχόμενη διαπλοκή και κατάχρηση εξουσίας στην ΑΤΗΚ είναι τα κύρια θέματα του σημερινού Τύπου.

Προβάλλονται επίσης η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Λέσβο, με την Βρίσα να έχει ισοπεδωθεί από το σεισμό της Δευτέρας, οι βαθμολογίες και κατανομή των θέσεων στα κυπριακά πανεπιστήμια, η αναμενόμενη ψήφιση των νομοσχεδίων για το ΓεΣΥ την Παρασκευή και άλλα.

Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «΄’Υπηκοότητες’ με τη σέσουλα!» αναφέρει ότι σε μια κρίσιμη περίοδο που συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών, η “κυβέρνηση” ΚΕΕ-ΔΚ προχώρησε τον τελευταίο χρόνο σε 4,603 ‘πολιτογραφήσεις’, ίσες με εκείνες που παραχωρήθηκαν την προηγούμενη τριετία. Αναφέρει αλλού ότι το ΑΚΕΛ και το ψευδοκράτος αντιδρούν για την άσκηση των κυπριακών και ισραηλινών ειδικών δυνάμεων στην περιοχή του Τροόδους. Γράφει επίσης ότι στις 19 Ιουλίου αναμένεται απόφαση για ΟΥΝΦΙΚΥΠ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Αλίμ Σιντίκ.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Καίει διευθυντές της ΑΤΗΚ» και αναφέρεται σε αποκαλυπτική έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για ενδεχόμενη διαπλοκή και κατάχρηση εξουσίας. Γράφει επίσης ότι ρόλο επιμελητή του εγγράφου για το θέμα της ασφάλειας επέλεξε για τον εαυτό του ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπεν Μπαρθ ‘Ειντε όπου αναμένεται να συγκεντρώσει τις θέσεις των μερών στο έγγραφο- οδηγό για τις διαπραγματεύσεις της Γενεύης. Αλλού γράφει ότι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Λέσβος, με τη Βρίσα να έχει ισοπεδωθεί από το σεισμό της Δευτέρας.

Η «Χαραυγή» στο κύριο θέμα με τίτλο «Ασκήσεις εις βάρος της καλής γειτονίας» γράφει ότι μήνυμα σε βάρος της ενότητας και της συνεργασίας με τους Παλαιστινίους και με αραβικές χώρες στην ευρύτερη περιοχή στέλνουν οι στρατιωτικές ασκήσεις στο κυπριακό έδαφος με τη συμμετοχή 400 κομάντος των ειδικών δυνάμεων ισραηλινού στρατού. Γράφει επίσης ότι ο Εσπεν Μπαρθ ‘Ειντε συναντά αύριο τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και την Παρασκευή τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Αλλού αναφέρει ότι από τις 23-25 Ιουνίου θα είναι έτοιμες οι βαθμολογίες και τέλη Ιουνίου η κατανομή των θέσεων στα κυπριακά πανεπιστήμια.

Η αγγλόγλωση “Cyprus Mail” με κύριο τίτλο «Άσκηση του ισραηλινού στρατού πραγματοποιείται στο Τρόοδος» αναφέρει ότι η κυβέρνηση καλείται να εξηγήσει τη διεξαγωγή της άσκησης την οποία δεν ανακοίνωσε. Προβάλλει επίσης τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Μέγα Μουφτή του Λιβάνου. Τέλος αναφέρει ότι σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης του ΟΗΕ χαμηλός διατηρείται ο αριθμός μεταναστών και προσφύγων που εισέρχονται στην Κύπρο δια της θαλάσσιας οδού σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή» με κύριο τίτλο «Ο κόμπος έφθασε στο χτένι για εγκλωβισμένους τίτλους» γράφει ότι Κυβέρνηση, Βουλή και Νομική Υπηρεσία καλούνται να καταλήξουν στα μέτρα τα οποία θα πρέπει να ληφθούν για να ξεπεραστεί ο σκόπελος των εμπορικών τραπεζών μέσω δικαστηρίων. Αναφέρει επίσης ότι τραπεζικός τομέας, μεταφορές, τουρισμός, κατασκευαστικές και πετρελαϊκές συγκαταλέγονται στους τομείς της οικονομίας του Κατάρ που αναμένεται να δεχθούν πλήγμα εξαιτίας της απομόνωσης της αραβικής χώρας. Αναφέρεται ακόμα και στη ‘μεγάλη Παρασκευή’ για το ΓεΣΥ στη Βουλή με την ψήφιση των νομοσχεδίων και την αντίδραση των ασφαλιστικών εταιρειών.

ΚΥΠΕ – Αιμιλία Χριστοφή – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 14/06/2017 09:03

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: