Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι διεργασίες και οι διαβουλεύσεις σε όλα τα επίπεδα για το Κυπριακό για προετοιμασία της Διάσκεψης για την Κύπρο που θα γίνει στη Γενεύη, το ταξίδι του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα και η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε την Τετάρτη σε 24ώροφη πολυκατοικία του Κεντρικού Λονδίνου, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα  των εφημερίδων την Πέμπτη.

Προβάλλονται επίσης, μεταξύ άλλων, η τριμερής συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ σήμερα στη Θεσσαλονίκη, η ολοήμερη απεργία της ΠΟΕΔ στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου και η συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ για τις προεδρικές εκλογές.

H «Αλήθεια», με τίτλο στο κύριο της θέμα «Πιάνουν δουλειά», γράφει ότι όσο πλησιάζει η ημέρα πραγματοποίησης της Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη, η οποία έχει οριστεί για τις 28 Ιουνίου, εντείνονται και οι διεργασίες για την κατάλληλη προετοιμασία της ώστε αυτή να έχει επιτυχή κατάληξη. Αλλού γράφει ότι χωρίς νομοθεσία η Αστυνομία χρησιμοποιεί ιδιώτες για να κάνουν σεξ με γυναίκες και στη συνέχεια να τις συλλαμβάνουν για πορνεία, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης μιλώντας στην «Α» να κατακρίνει την πρακτική χρήσης συνεργατών της Αστυνομίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι κανονικά θα πραγματοποιηθεί σήμερα η ολοήμερη απεργία της ΠΟΕΔ στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου καθώς και σε σχολεία των επαρχιών Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου που δεν απέργησαν την προηγούμενη φορά.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Περιμένουν κίνηση Άγκυρας» ότι το ταξίδι του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα ίσως δώσει ένα στίγμα των προθέσεων της τουρκικής κυβέρνησης στο Κυπριακό ενόψει της Διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη. Αλλού γράφει ότι ο Μάικ Σπανός αναμένεται να μιλήσει σήμερα και απ΄ όσα θα πει θα εξαρτηθεί και το πώς θα προχωρήσει το ΑΚΕΛ καθώς έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής. Σε άλλο θέμα ο «Φ» γράφει ότι τριμερής συνάντηση ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα και Ισραήλ σήμερα στη Θεσσαλονίκη καθώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι Πρωθυπουργοί Τσίπρας και Νετανιάχου θα συζητήσουν σε διμερές και τριμερές επίπεδο όλο το φάσμα των θεμάτων που απασχολούν τις τρεις χώρες και ειδικότερα τη μεταξύ τους συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, των επικοινωνιών και του περιβάλλοντος.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Έναυσμα για συζητήσεις το έγγραφο» γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι εντατικοποιούνται οι διαβουλεύσεις και γίνονται συνεχώς επαφές σε όλα τα επίπεδα ενόψει της διεθνούς διάσκεψης της Γενεύης. Την ερχόμενη εβδομάδα συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο ενώ ο Τούρκος Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Αθήνα και σήμερα ο κ. Έιντε συναντά τον Ακιντζί και αύριο τον Αναστασιάδη. Σε άλλο θέμα η «Χ» γράφει ότι η Κύπρος έχει αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό και δυνατότητες για να αναπτύξει την έρευνα και την καινοτομία, επισημαίνει το ΑΚΕΛ το οποίο διοργάνωσε συζήτηση με θέμα «Έρευνα και Καινοτομία». Αλλού γράφει ότι Παγκόσμια Ημέρα κατά της κακομεταχείρισης των ηλικιωμένων σήμερα και οι υποχρεώσεις της πολιτείας απέναντι στους ηλικιωμένους παραμένουν ανεκπλήρωτες.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, με τίτλο «Θάνατος και τρόμος στην κόλαση του Λονδίνου» αναφέρεται στο κύριο της θέμα στη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε την Τετάρτη σε 24ώροφη πολυκατοικία του κεντρικού Λονδίνου που παγίδευσε τους κατοίκους ενώ κοιμόνταν και γράφει ότι οι νεκροί ανέρχονται τουλάχιστον στους 12 με την πυροσβεστική να αναφέρει ότι ήταν πρωτοφανής η κλίμακα και η ταχύτητα της φωτιάς. Αλλού γράφει ότι το αεροδρόμιο της Λάρνακας βρίσκεται στην πρώτη θέση ανάμεσα σε 500 άλλα αεροδρόμια από 45 χώρες που είναι περισσότερο προσιτό για άτομα με ειδικές ανάγκες, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων της Ευρώπης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι αυξανόμενες τιμές των κατοικιών ωθούν την αξία της γης υψηλότερα.

ΚΥΠΕ Κώστας Σταυρινός
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 15/06/2017 07:54

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: