Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κρανς Μοντάνα, η ψήφιση του ΓεΣΥ, οι διεργασίες στο ΑΚΕΛ για τις Προεδρικές και τα προβλήματα Βρετανών συνταξιούχων που μένουν σε περιοχή του Πισουρίου, λόγω ζημιών στα σπίτια τους, αποτελούν τα κύρια θέματα του κυριακάτικου Τύπου σήμερα.

Δημοσιεύονται, επίσης, συνεντεύξεις, όπως η συνέντευξη του Ισραηλινού Πρωθυπουργού για τον East Med, αλλά και θέματα για τον τουρισμό, την υγεία, την αναδάσωση του καμένου δάσους στη Σολιά κ.ά.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Κινήσεις στη σκακιέρα» γράφει για τις δηλώσεις και κινήσεις που γίνονται πριν τη διάσκεψη στην Ελβετία, κάνοντας αναφορά σε δηλώσεις της Κάθλιν Ντόχερτι, του Έσπεν Μπαρθ Έιντε και τη θέση των Βρετανών ότι θα επιστρέψουν έδαφος των Βάσεων εάν εξευρεθεί λύση. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Κύπρο, Vincenzo Guzzo, που δίδει συγχαρητήρια στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Φίλιππος Πατσαλής δήλωσε στην εφημερίδα ότι σύντομα θα ανακοινωθεί μια μεγάλη ανακάλυψη για τον μη επεμβατικό έλεγχο καρκίνου.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Τα ηνία στους Βρετανούς», γράφει ότι ο Μάθιου Κιντ είναι στην Άγκυρα για επαφές και πως η Αθήνα δεν του έκλεισε ραντεβού. Αλλού αναφέρεται σε συνέντευξη στην εφημερίδα του Τ/κ πολιτικού Αλπάι Ντουρντουράν που δήλωσε ότι ζήτησε από τον Ακιντζί να σταματήσει τα παιχνίδια. Σε άλλο θέμα δημοσιεύει φωτογραφίες από την αναδάσωση και γράφει για σκιρτήματα ζωής στο δάσος της Σολιάς ένα χρόνο μετά.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Περιφρούρηση πλέον του ψηφισθέντος ΓεΣΥ» γράφει ότι είναι ανάγκη να γίνει πράξη το γράμμα των νόμων για το Γενικό Σχέδιο Υγείας και κυβέρνηση και Υπουργείο Υγείας χρειάζεται κατεπείγον να ετοιμάσουν έναν οδικό χάρτη στήριξης των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Αλλού αναφέρει ότι δεκάδες άνθρωποι εδώ και μέρες γεμίζουν τη νεκρή ζώνη στο τέρμα της οδού Λήδρας με ζωή και οράματα για το μέλλον της Κύπρου με ειρήνη. Σε άλλο θέμα προβάλλει τους εθελοντές του Πάφος 2017, τους οποίους χαρακτηρίζει αφανείς ήρωες.

Η εβδομαδιαία «Καθημερινή» με τίτλο «Το ΑΚΕΛ στο μάτι του κυκλώνα» αναφέρεται στα ερωτήματα που – όπως γράφει – εγείρονται για την ηγεσία του κόμματος και τις επιπτώσεις των χειρισμών μακροπρόθεσμα. Αλλού αναφέρει ότι σε αποκλειστική του συνέντευξη στην εφημερίδα, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δηλώνει πως ο East Med ενώνει Κύπρο, Ελλάδα, Ισραήλ και αναφέρεται στις ενεργειακές προοπτικές των τριών χωρών. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι φέτος ο τουρισμός είναι πιο ποιοτικός, καθώς έρχονται ξένοι με ψηλά εισοδηματικά στρώματα και ξοδεύουν περισσότερα.

Η εβδομαδιαία «Μάχη» με τίτλο «Εγγύηση μόνο…χωρίς εγγυήσεις» αναφέρεται σε δηλώσεις που έκανε στην εφημερίδα ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ζαχαρίας Ζαχαρίου για το θέμα ασφάλειας και εγγυήσεων και το Κυπριακό. Αλλού αναφέρει ότι στην απομόνωση με φόβους οδηγούνται οι συνομιλίες στο Κυπριακό και δημοσιεύει φωτογραφίες από το Κρανς Μοντάνα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Εμανουέλ Μακρόν πάει για ρεκόρ πλειοψηφίας στη γαλλική Βουλή.

Η εβδομαδιαία «Σημερινή» με τίτλο «Στον Κρανς Μοντάνα για αποφυγή του…crash» γράφει ότι η Λευκωσία μπαίνει στην τελική ευθεία ενόψει της νέας Διάσκεψης και αναφέρεται στην αυριανή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και τα σενάρια για εκτροχιασμό της διαδικασίας με τουρκικό δάκτυλο. Αλλού αναφέρει ότι στο ΑΚΕΛ τρέχουν να μαζέψουν τα σπασμένα μετά το «βελούδινο διαζύγιο» με τον Μάικ Σπανό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ξεκίνησε η νομική διαδικασία στο Παρίσι για την FBME.

Η αγγλόγλωσση «Sunday Mail» με τίτλο «Μάχη για δικαιοσύνη σε στεγαστική δοκιμασία» γράφει ότι ο Μάθιου Κιντ επισκέφθηκε προσωπικά την Παρασκευή το χωριό Λίμνες στην περιοχή Πισουρίου και είδε τις καταστροφές που έχει προκαλέσει σε σπίτια Βρετανών συνταξιούχων, η μετατόπιση εδάφους, οι οποίοι τα εγκαταλείπουν για λόγους ασφάλειας και η κυπριακή κυβέρνηση ενώ αρχικά είχε αποδεχθεί ευθύνη, τώρα υπαναχώρησε. Αλλού αναφέρεται στο πώς το ΓεΣΥ θα αλλάξει το σύστημα περίθαλψης. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην αποχώρηση των Αυστραλών από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την ιστορία της φιλίας μιας γυναίκας που έμενε κοντά στην πράσινη γραμμή στη Λευκωσία με τον γιος της και τους πρόσεχε το απόσπασμα των Αυστραλών.

ΚΥΠΕ – Ραλλή Παπαγεωργίου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 18/06/2017 10:45

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: