H ΕΚΤ ζητά αύξηση των εποπτικών αρμοδιοτήτων της ενόψει του Brexit




H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει ζητήσει αυξημένες εποπτικές αρμοδιότητες για την εκκαθάριση συναλλαγών (clearing) που γίνονται σε ευρώ, ώστε να διατηρήσει τον έλεγχο εν όψει της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ΕΚΤ εκτιμά ότι καθημερινά εκκαθαρίζονται στο Λονδίνο συναλλαγές σε παράγωγα με νόμισμα αναφοράς το ευρώ, ύψους 101 δισ. ευρώ, και ότι οι ανοικτές θέσεις των συναλλαγών αυτών ανέρχονται σε περίπου 33 τρισ. ευρώ ή πάνω από το 90% όλων των συναλλαγών παραγώγων σε ευρώ που γίνονται σε όλο τον κόσμο.

Η ανησυχία της κεντρικής τράπεζας είναι ότι η αρμοδιότητά της για τις συναλλαγές αυτές μπορεί να μειωθεί μετά το Brexit, υπονομεύοντας την εποπτεία της σε μία συστημικά σημαντική δραστηριότητα.

Ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι δραστηριότητες του clearing πιθανόν να πρέπει να μεταφερθούν από το Λονδίνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν το πλαίσιο, που θα υπάρχει μετά το Brexit, περιορίζει τις αρμοδιότητες της ΕΚΤ.

Σήμερα, η εξουσία της ΕΚΤ ασκείται μέσω της συμμετοχής της σε εποπτικά πάνελ, στα οποία μετέχουν η φιλοξενούσα χώρα και διεθνείς επόπτες και τα οποία στηρίζονται στη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Οι νέες αρμοδιότητες που ζητά η ΕΚΤ, οι οποίες πρέπει να εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα έδιναν στην κεντρική τράπεζα μεγαλύτερες αρμοδιότητες στην αναγνώριση και εποπτεία συστημικά σημαντικών οίκων εκκαθάρισης εκτός της Ε.Ε., εφόσον αυτοί χειρίζονται «σημαντικά ποσά» συναλλαγών σε ευρώ, αναφέρει ανακοίνωση της ΕΚΤ.

«Οι τροποποιήσεις θα επιτρέψουν στο Ευρωσύστημα να παρακολουθεί και να αντιμετωπίζει κινδύνους που συνδέονται με κεντρικές δραστηριότητες εκκαθάρισης που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την άσκηση της νομισματικής πολιτικής, τη λειτουργία των συστημάτων πληρωμών και τη σταθερότητα του ευρώ», προσθέτει η ανακοίνωση.

Η προτεινόμενη τροποποίηση (του καταστατικού της ΕΚΤ) εντάσσεται στο πλαίσιο της αναθεωρημένης ρύθμισης της ΕΕ για τις υποδομές των ευρωπαϊκών αγορών και των προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αυξήσει τις αρμοδιότητές της στο clearing.

23/06/2017 12:53
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters
Φρανκφούρτη, Germany

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: