Εύθραυστη η μεσανατολική συνοχή εναντίον του Κατάρ: Η απειλή εναντίον της Σαουδικής Αραβίας




Του Βασίλη Κοψαχείλη*

Η Μεσανατολική συνοχή εναντίον του Κατάρ πιθανότατα θα αποδειχθεί εύθραυστη καθώς τα παγκόσμια και περιφερειακά ενεργειακά συμφέροντα που συντάσσονται με το Εμιράτο δείχνουν να είναι πολύ ισχυρά.

Το Κατάρ είναι η τρίτη μεγαλύτερη χώρα-παραγωγός φυσικού αερίου και ίσως η πρώτη σε παραγωγή LNG στον κόσμο. Από το LNG του Κατάρ εξαρτώνται οικονομίες όπως αυτή της Κίνας και της Βρετανίας. Όμως εξαρτάται και η οικονομία των γειτονικών Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Μέσω ενός αγωγού μήκους 354 χιλιομέτρων που συνδέει το Κατάρ με τα ΗΑΕ, καθημερινά το Εμιράτο προμηθεύει τα ΗΑΕ με 2 Bcf φυσικού αερίου. Χωρίς αυτό το φυσικό αέριο, τα ΗΑΕ θα μείνουν δίχως ηλεκτρικό ρεύμα, εκτός και αν προμηθευτούν από άλλες πηγές πολύ ακριβότερο LNG.

Έτσι, παρότι τα ΗΑΕ συντάχθηκαν με τη Σαουδική Αραβία στον καθολικό αποκλεισμό του Κατάρ, ωστόσο ο αγωγός παρέμεινε ανοικτός. Άλλωστε, ο αγωγός δεν είναι αποκλειστικά συμφερόντων Κατάρ. Ποσοστό 24.5% επί του αγωγού έχουν αμερικανικές εταιρείες και ομοίως ποσοστό 24.5% έχουν και Γαλλικές εταιρείες.

Επίσης, τα ΗΑΕ εξαίρεσαν τα δεξαμενόπλοια που δεν φέρουν σημαία Κατάρ από τα περιοριστικά μέτρα, έτσι δεν υπάρχουν περιορισμοί από και προς λιμένες του Κατάρ για άλλες σημαίες.

Μετά την αποτυχία της Σαουδικής Αραβίας να χειραγωγήσει αποτελεσματικά τις τιμές των υδρογονανθράκων από το 2015 έως σήμερα, πιθανότατα έρχεται σταδιακά μια δεύτερη αποτυχία, αυτή τη φορά στην επιβολή και διατήρηση σε περιφερειακό επίπεδο ενός εμπάργκο εναντίον ενός κράτους που την απειλεί ευθέως στις φιλοδοξίες της για περιφερειακή ηγεμονία.

  • Ο κ. Βασίλης Κοψαχείλης είναι Διεθνολόγος, Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: