Δίπλα στους “παλιούς” έλαμψαν και οι νέοι στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου στην Πάτρα




Η νέα γενιά αθλητών που έχει αρχίσει να προβάλει σε αντικατάσταση των μεγαλύτερων και πιο έμπειρων η καριέρα των οποίων φθάνει ή έφθασε στο τέλος της, είναι το κέρδος του ελληνικού στίβου, όπως τουλάχιστον έδειξαν οι αγώνες του Πανελληνίου πρωταθλήματος στίβου ανδρών (103ο) – γυναικών(83ο) το οποίο διεξήχθη αυτό το Σαββατοκύριακο (17-18/6) στο Παμπελοποννησιακό στάδιο Πάτρας.

Και όλα αυτά σε συνδυασμό με την εμπειρία και τις ικανότητες σπουδαίων Ελλήνων αθλητών που συνεχίζουν την καριέρα τους και πρωταγωνιστούν σε εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις. Και για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, το νέο αίμα του κλασικού αθλητισμού, έδωσε εξετάσεις και πέτυχε το διήμερο των αγώνων στην Πάτρα, αφού μεταξύ άλλων ξεχώρισαν οι Μιχάλης Αναστασάκης στη σφαιροβολία, Μιχάλης Παπάς, Κώστας Κουτσούκης και Γιώργος Λαμπρόπουλοςστα 400μ, Κυριάκος Ζώτος στη σφαιροβολία, Νίκος Γκότσης, Στέςλιος Φιλκάι στα 3.000μ στιπλ Κωνσταντίνα Σπανουδάκη στη δισκοβολία, Τατιάνα Γκούσιν στο ύψος

Ακόμη ξεχώρισαν η Σταματία Σκαρβέλη και η Ηλιάνα Κοροσίδου στη σφυροβολία (η πρώτη κάνει και σφαίρα), Κλαούντια Πόλακ στο επί κοντώ, Αντώνης Μέρλος στο ύψος, Κώστας Νάκος στα 400μ εμπόδια ανδρών, Μίλτος Τεντόγλου στο μήκος (τη στιγμή μάλιστα που αποχωρεί ο Λούης Τσάτουμας), Εμμανουήλ Καραλής στο επί κοντώ, Πάρης Μπατζάβαλης στον ακοντισμό, Θανάσης Καλάκος στα 800μ και πολλοί άλλοι.

Δίπλα τους για αρκετά ακόμη χρόνια θα παραμείνουν και θα λάμπουν οι Κατερίνα Στεφανίδη, Λυκούργος Τσάκωνας, Κώστας Δουβαλίδης, Κώστας Φιλιππίδης, Μαρία Μπελιμπασάκη, Γιάννης Κυριαζής, Ελισάβετ Πεσιρίδου και άλλοι αθλητές στους οποίους θα στηριχτεί η ραχοκοκαλιά της εθνικής ομάδας στίβου.

Η 2η ημέρα των αγώνων στην Πάτρα ήταν εξίσου επιτυχημένη με την πρώτη, χάρη σε μια σειρά καλών επιδόσεων και εμφανίσεων από τους αθλητές και αθλήτριες και φυσικά χάρη στη συμμετοχή αθλητών όπως η Κατερίνα Στεφανίδη και ο Λυκούργος Τσάκωνας που έφεραν στο στάδιο αρκετό κόσμο για να τους θαυμάσουν από κοντά.

Μάλιστα από νωρίς πήραν θέση στο «πέταλο» του σταδίου για να παρακολουθήσουν από κοντά τις προσπάθειες των αθλητριών του επί κοντώ εκατοντάδες φίλαθλοι, οι οποίοι ενθάρρυναν την Στεφανίδη να καταρρίψει το Πανελλήνιο ρεκόρ (απόλυτο) όταν έβαλε τον πήχη στα 4.91μ, αλλά δεν τα κατάφερε.

Στο στάδιο βρέθηκαν χιλιάδες φίλαθλοι για να παρακολουθήσουν τους αγώνες, κάτι που τα τελευταία χρόνια δεν συνέβαινε, ενώ στις κερκίδες βρέθηκαν ακόμη ο γενικός γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, βουλευτές, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο Δήμαρχος Πάτρας Παναγιώτης Πελετίδης, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός και πολλοί άλλοι.

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι και παρά τον δυνατό αέρα που δυσκόλεψε τις προσπάθειες των αθλητών, ξεχώρισαν όπως άλλωστε αναμενόταν, ο Λυκούργος Τσάκωνας στα 200μ με τον Μίλτο Τεντόγλου στο μήκος που σημείωσε νέο Πανελλήνιο ρεκόρ εφήβων με 8.30μ και η Κατερίνα Στεφανίδη στο επί κοντώ που δοκίμασε αλλά δεν τα κατάφερε στα 4.91μ, ενώ καλή παρουσία είχαν ακόμη η Λίλη Αλεξούλη στο μήκος γυναικών και οι Πάρης Μπατζάβαλης στον ακοντισμό.

Η Στεφανίδη άρχισε τις προσπάθειές της στο επί κοντώ όταν ολοκλήρωσαν τις δικές τους οι υπόλοιπες αθλήτριες. Έτσι ξεκίνησε από τα 4.60μ, συνέχισε στα 4.71μ και στα 4.81μ, όλες επιτυχείς με την πρώτη προσπάθεια και τοποθέτησε τον πήχη στα 4.91μ για να σημειώσει νέο απόλυτο Πανελλήνιο ρεκόρ (έχει 4.86μ στον ανοικτό και 4.90μ στον κλειστό) , αλλά δεν τα κατάφερε, προς απογοήτευση των φανατικών φίλων που έχει δημιουργήσει στη χώρα μας και τους οποίους αποζημίωσε στη συνέχεια υπογράφοντας δεκάδες αυτόγραφα.

Πάντως τα 4.81μ της ήταν αρκετά για να αποσπάσει το βραβείο «Γιάννης Σταματόπουλος» που θέσπισε ο ΣΕΓΑΣ να δίνεται στον καλύτερο αθλητή ή αθλήτρια των αγώνων, προς τιμή του πρώην αντιπροέδρου της ομοσπονδίας στίβου.

«Δυστυχώς το πανελλήνιο ρεκόρ δεν ήρθε, αφού οι καιρικές συνθήκες δεν μου το επέτρεψαν. Χαίρομαι που είδα περισσότερο κόσμο από πέρυσι και από την πλευρά μου θα κάνω ότι μπορώ για να βλέπω τα στάδια γεμάτα. Αν χρειαστεί θα υπογράφω αυτόγραφα μέχρι το ξημέρωμα. Στον κλειστό είχα ξεπεράσει δύο φορές το 4,70m και δύο ακόμη το 4.72μ, προτού κάνω το πανελλήνιο ρεκόρ στα 4.90μ το 2016. Φέτος, οι επιδόσεις μου είναι σταθερά κοντά στα 4.80μ επομένως πιστεύω και νιώθω ότι το πανελλήνιο ρεκόρ δεν θα αργήσει να έρθει. Στη δεύτερη προσπάθεια για τα 4.91μ άλλαξα κοντάρι και χρησιμοποίησα ένα πιο σκληρό, αλλά σίγουρα ήταν λάθος επιλογή με δεδομένες τις συνθήκες», είπε μετά τη νίκη της η Στεφανίδη

Ο Τσάκωνας ήταν νικητής στα 200μ με 20.26, επίδοση όμως, που έγινε με ευνοϊκό άνεμο (2,5). Ο αθλητής έκανε το νταμπλ (το έκτο του σε 100μ και 200μ) και επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά φέτος πως διανύει πολύ καλή σεζόν.

«Ένιωθα ένταση και κούραση από χθες. Μπορώ να κάνω αυτό το χρόνο ανεξάρτητα από το αν έχει άνεμο ή όχι, νιώθω δυνατός. Σε ότι αφορά στην κούρσα μου θα κοιτάξω το βίντεο, προκειμένου να διαπιστώσω αν έχω κάνει λάθη και να τα διορθώσω», είπε μετά την κούρσα ο Τσάκωνας.

Δεύτερος με 20.90 ήταν ο Πάνος Τριβυζάς και τρίτος ο Γιάννης Δουλγέρης με 21.48 (2,3).

Τον Μίλτο Τεντόγλου θεωρούν πολλοί ως διάδοχο του Λούη Τσάτουμα στο μήκος και ο 19χρονος άλτης από τα Γρεβενά φρόντισε να το επιβεβαιώσει, αφού στην 5η προσπάθεια έκανε 8.30μ (1,8) και έδειξε πως είναι σε εκπληκτική κατάσταση. Παράλληλα βελτίωσε το δικό του πανελλήνιο ρεκόρ Εφήβων, το οποίο ήταν 8.19μ από το 2016 στην Καλαμάτα και να γίνει ο 4ος καλύτερος αθλητής φέτος στον κόσμο σε επίπεδο ανδρών.

Στα πρώτα μου άλματα είχα αρκετά προβλήματα με την φόρα μου, κυρίως λόγω του αέρα που ήταν δυνατός. Όταν έπεσε η ένταση του αέρα κατάφερα να βρω ρυθμό και να κάνω ένα μεγάλο άλμα. Είμαι πολύ χαρούμενος που σημείωσα αυτή την επίδοση, μεγάλος μου στόχος παραμένει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20. Στο Λονδίνο εννοείται πως θέλω να αγωνιστώ και να κάνω μια καλή παρουσία, όμως, αυτή τη στιγμή προτεραιότητα μου είναι το Γκροσέτο, τόνισε ο αθλητής του Γιώργου Πομάσκι.

Δεύτερος με 7,83 μ. (2,3) ήταν ο Νίκος Καψής, που συνέχισε τις σταθερές εμφανίσεις στη σεζόν και στην τρίτη ο επίσης σταθερός Τάσος Γαλαζούλας με 7,82 μ. (1,1).

Ο 19χρονος Θάνος Καλάκος κατάφερε για πρώτη φορά στην καριέρα του να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο σε Πανελλήνιο πρωτάθλημα Ανδρών και να επιβεβαιώσει τον τίτλο του ανερχόμενου στους δρόμους μεσαίων αποστάσεων. Ο ταλαντούχος αθλητής διένυσε την απόσταση σε 1.52.40, σε μια κούρσα, που έδειχνε να ελέγχει από την αρχή μέχρι το τέλος και στην οποία πρωτίστως τον ενδιέφερε η θέση και όχι η επίδοση.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που έγινα ο πρώτος έφηβος που νικά στα 800μ σε πρωτάθλημα ανδρών. Ηταν μια κούρσα τακτικής, με στόχο τη νίκη. Είμαι χαρούμενος που πήγαν όλα καλά και πέτυχα το στόχο μου. Τώρα θα αγωνιστώ στη Λιλ κι έπειτα ίσως κάνω 1.500μ στο Πρωτάθλημα Εφήβων στην Κατερίνη. Ο μεγάλος στόχος είναι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20», είπε ο Καλάκος.

Ο Ανδρέας Δημητράκης έμεινε πίσω και δεν μπόρεσε στην τελική ευθεία να καλύψει τη διαφορά κι έτσι ακολούθησε με 1.52.88. Τρίτος με 1.53.02 ήταν ο Χρήστος Κοτίτσας.

Η Λίλη Αλεξούλη επέστρεψε στην κορυφή σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, όμως, ωστόσο δεν έφτασε όσο μακριά θα ήθελε. Η έμπειρη αθλήτρια ήταν νικήτρια με 6,44 μ. (2,5), ενώ με κανονικές συνθήκες προσγειώθηκε στα 6,16 μ. (1,7).

«Δεν είναι στο μυαλό μου το όριo. Φαίνεται ωστόσο πως υπάρχει πρόβλημα και κάτι δεν πάει καλά στους αγώνες. Είναι κάτι που πρέπει να το βρούμε. Ελπίζω την ερχόμενη εβδομάδα να παρουσιάσω καλύτερη εικόνα και από εκεί και έπειτα θα συνεχίσω τους αγώνες μου και θα παλέψω για κάτι καλύτερο», είπε η Αλεξούλη.

Η περσινή νικήτρια, Βούλα Παπαχρήστου, φέτος ήταν δεύτερη με 6,29 μ. (3,2) και τρίτη η Ανδριάνα Γράβαλου με 6,17 μέτρα. Η νεάνιδα Χριστιάνα Μάρκου, έδειξε σε καλή κατάσταση και “προσγειώθηκε στα 6,06 μ. με ευνοϊκό όμως άνεμο (2,7), κατέλαβε την πέμπτη θέση και συνεχίζει να κυνηγά το όριο (6,10 μ.) για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20.

Η Ηλιάνα Κοροσίδου συνέχισε το σερί νικών στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, αυτή τη φορά με βολή στα 64,65 μ., επίδοση που σημείωσε στην τέταρτη προσπάθεια της. Η έμπειρη αθλήτρια συνέχισε τις σταθερές εμφανίσεις και έδειξε πως είναι θέμα χρόνου να κυνηγήσει βολές πάνω από τα 66,00 μέτρα.

«Μπήκα στον αγώνα και ήξερα πως ήμουν καλά και ήθελα μια μεγάλη βολή. Τα 65,00 δεν είναι αυτό που θα ήθελα, νομίζω πως ακόμη κι αν σηκωθώ από το κρεβάτι και πάω να κάνω βολές θα ρίξω αυτά τα μέτρα. Ακόμη δεν έχουν έρθει οι επιδόσεις που μπορώ, θέλω βολές πάνω από τα 66,00 μ., τώρα έχω την ευκαιρία στο Λιλ. Με βοηθάει πολύ η παρουσία τη Σταματίας, καθώς πλέον σκέφτομαι ότι υπάρχει μια ακόμη αθλήτρια που μπορεί να ρίξει καλά και αυτό με βοηθάει», δήλωσε η Κοροσίδου.

Η Σταματία Σκαρβέλη επέλεξε να κάνει δύο προσπάθειες, προκειμένου να προλάβει λίγο αργότερα στον τελικό της σφαιροβολία, όμως, αυτό δεν την εμπόδισε να πετύχει βολή στα 62,91 μέτρα. Σταματία Σκαρβέλη: «Νιώθω χαρούμενη και κουρασμένη. Έκανα για ένα εκατοστό ατομικό ρεκόρ, μετά τη Λιλ θα μείνω στην Ελλάδα έως το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μπίντγκοζ. Πλέον νιώθω να έχω απελευθερωθεί και πιστεύω πως μπορώ να κυνηγήσω τα 17 μέτρα», είπε η Σκαρβέλη

Τα λάθη στο πέρασμα των εμποδίων στο τελευταίο μισό της κούρσας στέρησαν στην Κατερίνα Δαλάκα μια καλή επίδοση στα 400 μ. εμπόδια. Η αθλήτρια του Γιώργου Παναγιωτόπουλου τερμάτισε σε 59.47 σε μια κούρσα όπου οι μετέχουσες ταλαιπωρήθηκαν από τον δυνατό αέρα, που άλλαζε μάλιστα κατεύθυνση.

«Είμαι λίγο απογοητευμένη με την εμφάνιση μου. Είμαι καλά, έχω δυνάμεις, όμως, κάνω πολλά λάθη στα τελευταία εμπόδια και αυτό μου στοιχίζει. Στο διασυλλογικό έκανα 57.97 και σήμερα έτρεξα πολύ μέτρια. Τώρα θα πέσω στα βαθιά στη Λιλ και από εκεί και πέρα θα συνεχίσω τόσο με τα 200 μ. όσο και με τα εμπόδια», είπε η Δαλάκα.

Η Μαρία Λιτσένη ήταν δεύτερη με 59.91 και ατομικό ρεκόρ και τρίτη η Ελπίδα Τόκα με 59.97.

Το πρώτο νταμπλ της καριέρας της πανηγύρισε σήμερα η Γρηγορία Κεραμιδά. Η αθλήτρια μετά τη νίκη στα 100μ, επικράτησε και στα 200μ με 23.16 (0,8) και έδειξε πως είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

«Ο άνεμος δεν μου επέτρεψε να κάνω αυτό που ήθελα. Σε κάθε περίπτωση και κάνοντας έναν απολογισμό, φάνηκε πως είμαι σε καλή κατάσταση. Θέλω να κάνω κούρσες στο εξωτερικό, προκειμένου να πιάσω το όριο για το Λονδίνο», είπε η Κεραμιδά.

Δεύτερη με 24.19 ήταν η Κορίνα Πολίτη και τρίτη η Ελπίδα Καρκαλάτου με 24.27.

Ο Κώστας Νάκος διατήρησε τον τίτλο, που κατέκτησε πριν ένα χρόνο για πρώτη φορά, διανύοντας τα 400μ εμπόδια σε 52.01. Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντής έκανε δυνατό φίνις και τερμάτισε τελικά δεύτερος σε 52.98, ενώ ο Κυριάκος Σκάρας τρίτος με 53.37.

Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος η Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου έκοψε πρώτη το νήμα στα 800 μ., ωστόσο το πέτυχε με συντηρητική κούρσα, αφού ο δυνατός άνεμος δεν ευνοούσε την προσπάθεια της. Η αθλήτρια τερμάτισε σε 2.08.11, μπροστά από την νικήτρια των 1.500μ Ανθή Κυριακοπούλου, που σημείωσε 2.10.89 και την Ελένη Λευκοπούλου, που σημείωσε 2.11.85

Στη δισκοβολία, ο 24χρονος Ιάσων Θανόπουλος (γιος του παλιού αθλητή της πάλης) ήταν πρώτος με βολή στα 56.01μ, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Κυριάκο Ζώτο με 55.85μ.

«Είμαι ευχαριστημένος γιατί έκανα ατομικό ρεκόρ, με βοήθησε ο συναγωνισμός με τον Κυριάκο Ζώτο, καθώς μέσα από αυτόν κατάφερα να κυνηγήσω καλές βολές. Είμαι χαρούμενος, που θα είμαι στην εθνική ομάδα», είπε ο Θανόπουλος.

Χρήστος Μουρδουκούτας , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: