Δεν απειλεί ο ΟΗΕ: Παρατηρείται αργή πρόοδος αλλά υπάρχει δέσμευση, λέει ο Γκουτέρες




Τα Ηνωμένα Έθνη δεν είναι ανυπόμονα και δεν απειλούν τα μέρη, δήλωσε την Παρασκευή ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τονίζοντας ότι παρατηρείται αργή πρόοδος στη Διάσκεψη για την Κύπρο, που συνέρχεται στο Κραν Μοντάνα.

Σημείωσε ακόμη ότι όλοι οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη έχουν δηλώσει ότι βρίσκονται εδώ για να βρουν λύση και έχουν την επίγνωση για αυτή την ιστορική ευκαιρία. Ανέφερε ακόμη ότι οι «συζητήσεις των τελευταίων ημερών έχουν αρχίσει να δείχνουν ότι υπάρχει δέσμευση για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις που θα αντιμετωπίζει τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν έχουν ακόμη επιλυθεί κάποια ευαίσθητα και δύσκολα ζητήματα», ανέφερε ο κ. Γκουτέρες σε δηλώσεις στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, έπειτα από τη σύνοδο της Διάσκεψης για την Κύπρο της οποίας προήδρευσε την Παρασκευή.

«Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν έγινε πρόοδος στις συζητήσεις, ο κ. Γκουτέρες είπε ότι παρατηρείται αργή πρόοδος, προσθέτοντας πως πολλά εκκρεμούντα θέματα απομένουν να επιλυθούν.

Ερωτηθείς εξάλλου αν υπάρχει πρόθεση στα Ηνωμένα Έθνη για εξέταση του θέματος της Ειρηνευτικής Δύναμης Κύπρου (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), ο Πορτογάλος επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει πρόθεση για κατάθεση πρότασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε σχέση με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

«Μπορώ να εγγυηθώ από την πλευρά μας ότι δεν είμαστε ανυπόμονοι και δεν απειλούμε τα μέρη κατ’ ουδένα τρόπο», είπε και πρόσθεσε: “θέλουμε το αποτέλεσμα να είναι θετικό και βιώσιμο, δεν θέλουμε μια λανθασμένη συμφωνία που δεν θα διαρκέσει».

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο κ. Γκουτέρες εξέφρασε την ευαρέσκειά του που βρίσκεται στο Κραν Μοντάνα για να προεδρεύσει της Διάσκεψης για την Κύπρο την Παρασκευή.

Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και τις εγγυήτριες δυνάμεις για την αποφασιστικότητα και δέσμευσή τους στη διαδικασία καθώς και την ΕΕ που παρίσταται ως παρατηρητής για τη συνεχιζόμενη της στήριξη.

Η επανασύγκληση της διάσκεψης προσφέρει μια ιστορική ευκαιρία να επιτευχθεί μια συνολική λύση στη διένεξη που διαχωρίζει την Κύπρο για πολλές δεκαετίες. Ο δρόμος πίσω στην Ελβετία δεν ήταν εύκολος αλλά το μονοπάτι για διαρκή ειρήνη ποτέ δεν είναι», σημείωσε.

Μέχρι αυτό το σημείο, είπε, `οι ηγέτες έχουν ξεπεράσει σημαντικές προκλήσεις κάνοντας άνευ προηγουμένου πρόοδο και χαιρέτισα το κοινό όραμα που τους οδήγησε εδώ».

Ο κ. Γκουτέρες είπε ότι πιστεύω «ακράδαντα ότι μέσα από την αποφασιστικότητα και την πολιτική βούληση θα καταστεί δυνατόν να απομακρυνθεί αυτό το τελευταίο εμπόδιο και να επιτευχθεί μια συνολική λύση».

Σημείωσε ότι η «διάσκεψη για την Κύπρο συνεχίζεται τις τελευταίες δύο μέρες. Ολοι οι συμμετέχοντες έχουν δηλώσει ότι βρίσκονται εδώ για να βρουν λύση επίσης έχουν δείξει την επίγνωση για αυτή την ιστορική ευκαιρία και την ευθύνη τους που έχουν για ένα επιτυχές αποτέλεσμα».

Κάλεσε τους «ηγέτες και τους λοιπούς συμμετέχοντες στη Διάσκεψη να ανταποκριθούν στο κάλεσμα για ειρήνη χιλιάδων Κυπρίων», λέγοντας ότι οι φωνές που υποστηρίζουν τη λύση όντως είναι ολοένα και περισσότερες.

Ταυτόχρονα, σημείωσε, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ευαίσθητα και δύσκολα θέματα για να επιλυθούν. Η ασφάλεια και οι εγγυήσεις είναι κεφάλαια κρίσιμης σημασίας για μια συνολική λύση».

Ανέφερε ότι οι «συζητήσεις των τελευταίων ημερών έχουν αρχίσει να δείχνουν ότι υπάρχει δέσμευση για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις που θα αντιμετωπίζει τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων».

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «είναι σαφές ότι η ασφάλεια της μιας κοινότητας δεν μπορεί να υπάρχει σε βάρος της άλλης».

«Καλώ όλα τα μέρη να συνεχίσουν σε αυτό τον τομέα, όπως και στους άλλους, να εμπλακούν σε αυτές τις σοβαρές διαπραγματεύσεις με το ίδιο εποικοδομητικό και δημιουργικό πνεύμα που έχουν επιδείξει μέχρι τώρα λαμβάνοντας τις τολμηρές αποφάσεις που ακόμη χρειάζεται να ληφθούν για να βρεθεί κοινό έδαφος».

Είπε ότι όσοι βρίσκονται εδώ σήμερα, οι ηγέτες, οι κοινότητες, οι εγγυήτριες δυνάμεις “έχουν την ευθύνη να αδράξουν την ευκαιρία για ειρήνη και να φέρουν μια συνολική λύση, αλλά υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει.”

Σε ερώτηση αν υπάρχει έδαφος στις πληροφορίες για πρόοδο σήμερα και σε ποια θέματα, ο ΓΓ είπε ότι όντως υπήρξαν «μερικές νέες θέσεις οι οποίες απέδειξαν περισσότερη ευελιξία σε ορισμένες πτυχές αλλά χρειάζεται ακόμη περισσότερα να γίνουν».

Στο δεύτερο τραπέζι, είπε, το μεσημέρι, έγινε «σημαντική πρόοδος για να φέρει κοντά τις θέσεις των μερών στα θέματα που εκκρεμούν…»

Ωστόσο πρόσθεσε ότι η πρόοδος είναι «αργή» και παραμένουν αρκετά θέματα τα οποία χρήζουν επίλυσης.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να διασαφηνίσει τί εννοούσε με αναφορά του κατά τη σύνοδο περί κανονικού/φυσιολογικού (normal) κράτους και αν κάτι τέτοιο προνοεί την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο νησί, ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι «όλοι όσοι συμμετέχουν σε αυτή τη διάσκεψη έχουν πει ότι ελπίζουν πως η Κύπρος μια μέρα θα μπορέσει να γίνει ένα πλήρως φυσιολογικό κράτος. Εκεί όπου υπάρχουν διαφορές είναι φυσικά ο χρόνος που απαιτείται για κάτι τέτοιο και οι συνθήκες για να γίνει αυτό. Είναι ακριβώς ένας από τους τομείς που εξακολουθούμε να μην έχουμε συμφωνία».

Σε παρατήρηση ότι οι συνομιλίες αυτές έχουν χαρακτηριστεί ως η καλύτερη ευκαιρία για λύση και ερωτηθείς πόσους πόρους μπορεί να διαθέσουν τα ΗΕ σε σχέση με τη διαιτησία και την ειρηνευτική δύναμη στο νησί στην περίπτωση μη λύσης, ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι «για το δεύτερο μέρος της ερώτησης, εναπόκειται στη βούληση των μερών. Τα ΗΕ είναι εδώ για να υποστηρίξουν τα μέρη και τα ΗΕ δεν έχουν κουραστεί, στηρίζουν τα μέρη και θέλουν να έρθουν οι πλευρές σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Δεν είμαστε ανυπόμονοι. Αυτό που επιθυμούμε είναι το αποτέλεσμα να είναι θετικό και διαρκές. Δεν θέλουμε μια λανθασμένη συμφωνία που δεν θα διαρκέσει”.

Πρόσθεσε ότι «μπορώ να διαβεβαιώσω ότι από πλευράς μας δεν είμαστε ανυπόμονοι και δεν απειλούμε τα μέρη καθ` οιονδήποτε τρόπο. Αντιθέτως είμαστε εδώ με ταπεινότητα αλλά και αποφασιστικότητα για να βοηθήσουμε να βρεθεί μια λύση αλλά αυτή η λύση είναι πολύ δύσκολο να εξευρεθεί».

«Φυσικά δεν σκεφτόμαστε να κάνουμε οποιαδήποτε πρόταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε σχέση με τη λειτουργία της ειρηνευτικής δύναμης», ανέφερε.

Ερωτηθείς ποια είναι η προθεσμία που δίδουν αν δεν βρεθεί λύση στο Κυπριακό, ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι «αν θέσουμε προθεσμία θα συμβάλουμε στο να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε το πρόβλημα να μην επιλυθεί. Εναπόκειται στα μέρη να πάρουν απόφαση εάν θα συνεχίσουν σοβαρή διαπραγμάτευση αν δεν υπάρξει λύση. Ο ρόλος των ΗΕ είναι υποβοηθητικός προς τα μέρη για να βρουν λύση».

ΚΥΠΕ – Αιμιλία Χριστοφή – Ελβετία, Κραν Μοντάνα 30/06/2017 19:00

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: