Άνοιξε για τα καλά ο «ασκός του Αιόλου» για τον Τραμπ: Ενώπιον παρατεταμένης πολιτικής κρίσης




Του Πανίκου Παναγιώτου

Η κατάθεση του Τζέιμς Κόμεϊ στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας μπορεί να μην είχε «συνταρακτικές αποκαλύψεις», αλλά αρκετά μέλη του Κογκρέσου υποστηρίζουν ότι οι συζητήσεις που είχε ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου με τον πρώην διευθυντή του FBI μπορούν να αποτελέσουν τη «νομική βάση» για υπόθεση παρεμπόδισης του έργου της Δικαιοσύνης από τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Η αποπομπή του Κόμεϊ επιτάχυνε τις διαδικασίες για τον διορισμό του Ρόμπερτ Μιούλερ (διετέλεσε διευθυντής του FBI από το 2001 έως το 2013 και φημίζεται για την ακεραιότητα του χαρακτήρα του) ως ανεξάρτητου ανακριτή που ανέλαβε την ευθύνη διεξαγωγής της έρευνας για την πιθανή ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 και την ενδεχόμενη συνεργασία του επιτελείου Τραμπ και μελών της οικογένειάς του με τη Μόσχα. 

Σύμφωνα με τη «Νιου Γιορκ Τάιμς», ο Τραμπ θέλει να διώξει και τον Μιούλερ, αλλά φαίνεται ότι στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Kόμματος τον προειδοποίησαν ότι αν προβεί σε μια τέτοια ενέργεια θα είναι «το τέλος της Προεδρίας του» και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, αναγκάστηκε να δηλώσει την περασμένη Τρίτη ότι «ο Πρόεδρος έχει δικαίωμα να τον απολύσει, αλλά δεν προτίθεται να το κάνει».

Στο μεταξύ, ο Τραμπ συγκεντρώνει τα χαμηλότερα ποσοστά που καταγράφονται για εν ενεργεία Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών και αναμένεται να αντιμετωπίσει ακόμη περισσότερα προβλήματα κατά τους επόμενους μήνες, μιας και εκτιμάται ότι η υπόθεση αυτή θα μονοπωλεί την αμερικανική επικαιρότητα. Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από την ακρόαση του Κόμεϊ ενσωματώθηκαν στην έρευνα Μιούλερ, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες για την ίδια υπόθεση, τόσο από την Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας, όσο και από την αντίστοιχη επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η Ουάσιγκτον βρίσκεται λοιπόν σε μια περίοδο επικίνδυνης παρατεταμένης πολιτικής κρίσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο. Αν και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα αυτών των ερευνών, φαίνεται ότι άνοιξε ο «ασκός του Αιόλου» για τον Πρόεδρο Τραμπ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: