Το Μπαρμπαρός πήγε στην κυπριακή ΑΟΖ για να παραμείνει ανακοίνωσαν οι κατοχικές αρχές




Ο παράνομος “υπουργός οικονομίας και ενέργειας”, Σουνάτ Ατούν ανέφερε ότι στην Turkish Petroleum Corporation δόθηκε η άδεια από το παράνομο “υπουργικό” στα κατεχόμενα το 2011 για έρευνες από το σεισμογραφικό ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασιά.

Σημειώνουμε ότι λίγο μετά το μεσημέρι σήμερα, Τρίτη, η Τουρκία εξέδωσε νέα οδηγία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) για ασκήσεις στο Αιγαίο, με άμεση μάλιστα εφαρμογή. ΕΔΩ

Συγκεκριμένα, η Άγκυρα ανακοίνωσε την έναρξη ασκήσεων έρευνας και διάσωσης στην περιοχή του Καστελόριζου, με τη συμμετοχή του τουρκικού ναυτικού και της τουρκικής ακτοφυλακής.

Οπως δήλωσε ο κ. Ατούν σήμερα σε διάσκεψη Τύπου, το πλοίο βρισκόταν νότια της Καρπασίας όταν η κυπριακή κυβέρνηση προέβη σε διαμαρτυρία και “διακήρυξε κυριαρχία όχι μόνο στη θάλασσά μας αλλά και στη γη μας”.

Κατά τον κ. Ατούν, η νότια Κύπρος, όπως αποκάλεσε τις ελεύθερες περιοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει συμφωνίες με την Ελλάδα, την Αίγυπτο και το Ισραήλ και θα έχει οφέλη αφού θέλει να γίνει εταίρος αυτών των χωρών στα θέματα των φυσικών πόρων και το περιλαμβάνει στο Κυπριακό. Εμείς έχουμε πάρει μέτρα για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και συμφέροντα του ψευδοκράτους, είπε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι το 2011, κάλεσαν την κυπριακή Κυβέρνηση να συνάψει παρόμοια συμφωνία με τα κατεχόμενα αλλά δεν εισακούστηκε ο τότε κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Ερογλου για να συσταθεί μια ad hoc επιτροπή.

Ισχυρίστηκε ότι τα μονομερή μέτρα που έλαβαν οι Ελληνοκύπριοι για το θέμα ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες αποδεικνύουν ότι δεν ενδιαφέρονται για τη διαδικασία.

Τέλος είπε ότι δόθηκε άδεια στο Μπαρμπαρός στις 20 Απριλίου για σεισμογραφικές έρευνες τις οποίες θα συνεχίσει.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: