Το Αγαθονήσι και το μήνυμα του Ερντογάν: Διεθνής “νταής” η Τουρκία… Αλλά, τι κάνει η Ελλάδα;




Γράφει ο Παντελής Δ. Καρύκας

Ο Ταγίπ Ερντογάν πήγε στον Λευκό Οίκο να δει τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Λίγες ώρες νωρίτερα τουρκικά αεροσκάφη και πλοία παραβίαζαν κατάφορα κάθε έννοια διεθνούς δικαίου παραβιάζοντας τον ελληνικό εναέριο και θαλάσσιο χώρο.

Το μήνυμα που η Άγκυρα θέλησε να περάσει είναι ξεκάθαρο και μεταφέρθηκε, άλλωστε, ακριβώς από τον «ανεξάρτητο» τουρκικό Τύπο. Η Ελλάδα κακώς έχει επεκτείνει τον εναέριο χώρο της στα 10 ν.μ., υποστηρίζουν. Αυτή είναι και η αιτία του καθημερινού κυνηγητού στον αέρα πάνω από το Αιγαίο.

Για τους Τούρκους αφού τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας εκτείνονται στα 6 ν.μ. το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τον εναέριο χώρο της, λες και η Ελλάδα δεν είναι κυρίαρχο κράτος και δεν μπορεί να ορίσει η ίδια το εύρος του θαλάσσιου ή εναέριου χώρου της όσο θέλει, βάσει του διεθνούς δικαίου.

Εξάλλου είναι η Τουρκία που έχει θεωρεί αιτία πολέμου (casus belli) την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν. μ. όπως η Ελλάδα έχει το δικαίωμα.

Ουσιαστικά η Τουρκία έχει αναλάβει ρόλο δερβάναγα στο Αιγαίο παρανομώντας όσο και όπως θέλει ανεξέλεγκτα χωρίς να πιέζεται από πουθενά, ούτε καν από την άμεσα ενδιαφερόμενη Ελλάδα, η οποία βαδίζει, πέραν κάποιων ρητορικών εξάρσεων, βαδίζει αγόγγυστα τον δρόμο προς την φινλανδοποίηση.

Είναι και η φράση Ερντογάν, κατά την συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα, περί «πλήρους ικανοποιήσεως» της Συνθήκης της Λωζάννης.

Τι να εννοούσε άραγε ο ποιητής Ταγίπ; Μα τι άλλο πέραν της πάγιας απαίτησης της Άγκυρας για αποστρατικοποίηση των νησιών; Και φυσικά η τουρκική πλευρά μπορεί να ζητά ότι της αρέσει. Η Τουρκία είναι γνωστός «νταής» που γράφει το δίκαιο στα παλαιά της υποδήματα.

Το θέμα είναι τι κάνει και πως απαντά η Ελλάδα και το κυριότερο τι μηνύματα στέλνει στον διεθνή παράγοντα. Η τουρκική πρόκληση με την προσέγγιση δύο πολεμικών πλοίων στο Αγαθονήσι, το οποίο, όλοι γνωρίζουμε, ότι αποτελεί στόχο της τουρκικής επιθετικότητας, δεν ήταν μια απλή κίνηση της Άγκυρας, ούτε έγινε σε τυχαίο χρόνο.

Έγινε ώρες πριν την συνάντηση των κ. Τραμπ και Ερντογάν και η σημειολογία της είναι πολύ πιο ισχυρή από τις συνεχείς υπερπτήσεις του ελληνικού αυτού νησιού από τουρκικά αεροσκάφη. Στο Αγαθονήσι η τουρκική προκλητικότητα αναβαθμίστηκε ποιοτικά.

Δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενο της συνομιλίας των κ. Τσίπρα και Ερντογάν. Ωστόσο αμφιβάλουμε αν τέθηκαν στον σουλτάνο που θέλει «ικανοποίηση» της Συνθήκης της Λωζάννης όροι της συνθήκης αυτής που συμφέρουν την Ελλάδα και παραβιάζονται από την Τουρκία – π.χ. οι όροι για Ίμβρο και Τένεδο.

Σε κάθε περίπτωση η τουρκική απειλεί αναβαθμίζεται καθημερινά ποσοτικά και ποιοτικά παρά τις αναφορές εν Ελλάδι αισιόδοξων περί της διάλυσης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, λόγω του πραξικοπήματος κλπ.

Η Τουρκία είναι ισχυρή δύναμη και πρέπει η Ελλάδα να την αντιμετωπίσει με ακριβείς και έξυπνους χειρισμούς σε κάθε επίπεδο, αποκρούοντας την τουρκική προπαγάνδα στα διεθνή Φόρα, αλλά και δείχνοντας, επιτέλους, τα δόντια της σε ακραίες τουρκικές προκλήσεις, αφήνοντας στην άκρη τις ευχάριστες για τα αυτιά του εσωτερικού ακροατηρίου προτροπές για σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Η Τουρκία δεν σεβάστηκε ποτέ και δεν θα αρχίσει τώρα να σέβεται το διεθνές δίκαιο. Αυτό είναι το δεδομένο. Βάσει αυτού η Ελλάδα τι κάνει;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: