Τη μεγαλύτερη περίοδο ανάπτυξης 10ετίας κατέγραψε η ιαπωνική οικονομία το α’ τρίμηνο




Την μεγαλύτερη περίοδο ανάπτυξης της τελευταίας δεκαετίας κατέγραψε η ιαπωνική οικονομία, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, με το Τόκιο να σημειώνει μια νίκη στις προσπάθειες του για ανάπτυξη, παρόλο που απέχει πολύ ακόμη από το να κερδίσει τη μάχη για αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού.

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,5% το πρώτο τρίμηνο και κατά 2,2% σε ετήσια βάση. Αυτό είναι το πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο που καταγράφεται ανάπτυξη, η οποία είναι ισχυρότερη από το 0,3% που καταγράφηκε στο τελευταίο τρίμηνο του 2016.

Οι προοπτικές της Ιαπωνίας βελτιώνονται λόγω των ισχυρών εξαγωγών της, με τις επενδύσεις που συνδέονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι θα διεξαχθούν στο Τόκιο το 2020, να δίνουν επίσης ώθηση στην οικονομία.

Η αγορά εργασίας είναι σταθερή και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη παρουσιάζεται ισχυρή, με τις επιχειρήσεις να επενδύουν όλο και περισσότερο.

Ωστόσο, οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν αδύναμες, ενώ απέτυχαν οι προσπάθειες για αύξηση του πληθωρισμού, παρά την χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας.

Η ιδιωτική κατανάλωση σημείωσε μέτρια αύξηση 0,4% το πρώτο τρίμηνο από μηδενική ανάπτυξη στους προηγούμενους τρεις μήνες. Οι ιδιωτικές δαπάνες αντιπροσωπεύουν πέρα του 50% του ΑΕΠ της Ιαπωνίας.

“Δεν μπορώ να μιλήσω ξεκάθαρα ακόμη”, δήλωσε ο Takeshi Minami, επικεφαλής οικονομολόγος στο ερευνητικό ινστιτούτο Norinchukin στο Τόκιο.

“Οι δαπάνες των δημόσιων έργων βοηθούν στη στήριξη της ανάπτυξης για φέτος, αλλά είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι οι ιδιωτικές δαπάνες πρόκειται να αποτελέσουν κινητήρια δύναμη για την οικονομία”, υπογράμμισε.

ΚΥΠΕ – Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων – ΙΑΠΩΝΙΑ/ΤΟΚΥΟ 18/05/2017 09:42

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: