Σε ρόλο πυροσβέστη ο Πολ Ράιν: Ρίχνει τους τόνους στην υπόθεση Τραμπ – Κόμεϊ




Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν προσπάθησε σήμερα να κατευνάσει τον σάλο που έχει ξεσπάσει μετά τα δημοσιεύματα κατά τα οποία ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τον πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ να ακυρώσει ορισμένες πτυχές της έρευνάς του για τη Ρωσία, λέγοντας ότι «χρειάζεται να μάθουμε τα γεγονότα» και προσθέτοντας ότι έχει εμπιστοσύνη στον ρεπουμπλικάνο πρόεδρο.

«Είμαι βέβαιος ότι θα θελήσουμε να ακούσουμε από τον κ. Κόμεϊ εάν αυτό συνέβη όπως φέρεται να περιέγραψε· γιατί δεν ανέλαβε δράση τότε; Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα», είπε ο Ράιαν στους δημοσιογράφους. «Αυτό που είπα στα μέλη μας είναι: τώρα είναι η στιγμή να συγκεντρώσουμε όλες τις σχετικές πληροφορίες».

Ερωτηθείς εάν έχει εμπιστοσύνη στον Τραμπ, ο Ράιαν απάντησε «ναι, έχω».

Η Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας των ΗΠΑ γνωστοποίησε στο μεταξύ σήμερα ότι ζήτησε από τον Κόμεϊ να εμφανιστεί ενώπιόν της, τόσο σε δημόσιες συνεδριάσεις της όσο και κεκλεισμένων των θυρών, καθώς εντείνει την έρευνά της για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Επίσης ανέφερε ότι ζήτησε από τον υπηρεσιακό διευθυντή του FBI Άντριου ΜακΚέιμπ να της παραδώσει όποια στοιχεία διαθέτει —σημειώσεις ή άλλα έγγραφα— για τις επικοινωνίες της υπηρεσίας με ανώτερα στελέχη του Λευκού Οίκου και του υπουργείου Δικαιοσύνης όσον αφορά την έρευνα για την ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές.

Στο μεταξύ ένας μικρός, αλλά μεγεθυνόμενος αριθμός ρεπουμπλικάνων κοινοβουλευτικών καλεί να υπάρξει ανεξάρτητη έρευνα για το ενδεχόμενο να υπήρξε μια συνωμοσία μεταξύ της εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας, μετά τη δημοσιοποίηση ενός μνημονίου του Κόμεϊ που αναφέρει ότι ο Τραμπ αποπειράθηκε να εμποδίσει την έρευνα του FBI.

Ο σάλος εντείνεται στην Ουάσινγκτον από χθες, όταν διατυπώθηκαν κατηγορίες πως ο Τραμπ αποπειράθηκε να τερματιστεί η έρευνα για τις σχέσεις του πρώτου του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, του Μάικλ Φλιν, με τη Ρωσία.

Ο Κόμεϊ ανέφερε σε ένα έγγραφο που συνέταξε ότι ο Τραμπ του είπε τον Φεβρουάριο «ελπίζω να το αφήσεις αυτό» αναφερόμενος στην έρευνα για τον Φλιν.

Το περί ου ο λόγος έγγραφο προκάλεσε συναγερμό στο Καπιτώλιο και έφερε στην επιφάνεια ερωτήματα για το εάν ο Τραμπ προσπάθησε να παρακωλύσει ή να επηρεάσει την έρευνα του FBI. Ο Λευκός Οίκος διέψευσε τα δημοσιεύματα, τονίζοντας ότι «δεν είναι αληθής ή ακριβής καταγραφή της συζήτησης μεταξύ του προέδρου και του κ. Κόμεϊ».

Ο σάλος που ξέσπασε επηρέασε τις αγορές, με τα χρηματιστήρια να ανοίγουν με πτωτικές τάσεις μετά τα δημοσιεύματα.

Δημοκρατικοί κοινοβουλευτικοί απαιτούν το υπουργείο Δικαιοσύνης να ορίσει έναν ειδικό εισαγγελέα για να ερευνήσει τις σχέσεις της εκστρατείας Τραμπ και της Ρωσίας. Αλλά οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι αντιτείνουν πως η συνεχιζόμενη έρευνα του FBI και οι εξελισσόμενες έρευνες στο Κογκρέσο αρκούν.

Ο δημοκρατικός Άνταμ Σιφ, το κορυφαίο στέλεχος των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, τόνισε πως ο Ράιαν βρίσκεται πλέον υπό τη μέγιστη πίεση να επιτρέψει τη συγκρότηση μιας ανεξάρτητης επιτροπής που θα αναλάβει να ερευνήσει διεξοδικά την υπόθεση.

Τα δημοσιεύματα για το έγγραφο του Κόμεϊ ακολουθεί μια χαοτική εβδομάδα στον Λευκό Οίκο μετά την αποπομπή του Κόμεϊ από τον Τραμπ.

Οι επικρίσεις εναντίον του προέδρου εντάθηκαν όταν αποκαλύφθηκε τη Δευτέρα πως συζήτησε την περασμένη εβδομάδα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και τον πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ απόρρητες πληροφορίες που άπτονται της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας και του Ισλαμικού Κράτους.

17/05/2017 19:58
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Ουάσινγκτον

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: