Πολιτιστικό αφιέρωμα εις μνήμην Αποστόλου των Εθνών, Παύλου στην Καβάλα




Ο Δήμος Καβάλας και η τοπική κοινωνία συνολικά τιμούν φέτος τον πολιούχο τους Απόστολο Παύλο, με σειρά ποικίλων πολιτιστικών εκδηλώσεων και δράσεων που είναι εφάμιλλες της τιμής που πρέπει να αποδοθεί στο πρόσωπο του κορυφαίου Απόστολου των Εθνών, η παρουσία του οποίου στους Φιλίππους και στην Καβάλα αποτέλεσε σταθμό στη διάδοση του Ευαγγελίου σε ολόκληρη την Ευρώπη, με την ίδρυση της πρώτης χριστιανικής εκκλησίας και τη βάφτιση της πρώτης Ελληνίδας και ευρωπαίας χριστιανής, της Αγίας Λυδίας.

Συνολικά 700 μαθητές γυμνασίων από 15 Μουσικά Σχολεία από ολόκληρη την Ελλάδα, δυο πανεπιστημιακά ιδρύματα (το Α.Π.Θ. και το Τ.Ε.Ι. Α.Μ. – Θ.), διακεκριμένοι σολίστ της βυζαντινής και δημοτικής μουσικής παράδοσης, εξέχοντες πανεπιστημιακοί καθηγητές, ερευνητές και ακαδημαϊκοί συμπράττουν σε αυτή τη μεγάλη διοργάνωση με τον γενικότερο τίτλο: “Άδοντες και ψάλλοντες εν τη καρδία” που θα διοργανωθεί από το Σάββατο 6 Μάϊου μέχρι και την Τρίτη 9 Μαΐου 2017 με τη συνδρομή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, του Μουσικού Σχολείου Καβάλας, του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας.

Για τέσσερις μέρες το ιστορικό κέντρο της Καβάλας, αλλά και δυο εμβληματικά μνημεία, το Κάστρο της παλιάς πόλης, που δεσπόζει στη Χερσόνησο της Παναγίας και το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, θα φιλοξενήσουν μεγάλες συναυλίες με γνωστά έργα της παραδοσιακής δημοτικής μουσικής παράδοσης και τη συμμετοχή των μαθητών των Μουσικών Σχολείων, ενώ το πρωί της Κυριακής οι βυζαντινές χορωδίες των Μουσικών Σχολείων θα ψάλουν στη Θεία Λειτουργία σε κεντρικούς ναούς της Καβάλας. Επίσης, στη διάρκεια των τετραήμερων εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις και βιωματικά εργαστήρια ανοιχτά σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

“Η παρουσίαση αυτών των τιμητικών εκδηλώσεων στην πόλη της Καβάλας”, σημειώνει η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, “δεν είναι τυχαία καθώς ο Απόστολος Παύλος έτρεφε ιδιαίτερη μέριμνα για τους χριστιανούς κατοίκους της περιοχής πράγμα που επιβεβαιώνουν, αμέσως ή εμμέσως, οι πέντε μαρτυρούμενες επισκέψεις του στους Φιλίππους, η συγγραφή της “προς Φιλιππησίους” επιστολής του, καθώς και η εκτενής αναφορά στις “Πράξεις των Αποστόλων” των γεγονότων που διαδραματίστηκαν κατά την πρώτη κυρίως επίσκεψή του, με κεντρική αναφορά στην βάπτιση της πρώτης Ευρωπαίας χριστιανής, Λυδίας και την φυλάκιση και θαυματουργική απελευθέρωση αυτού και των συνεργατών του. Τα αρχαιολογικά μνημεία και οι παλαιοχριστιανικές βασιλικές που σώζονται μαρτυρούν την άνθηση που γνώρισε η περιοχή των Φιλίππων κατά την εποχή μετά την ρωμαϊκή της κατάκτηση, καθώς και το έντονο χριστιανικό της χαρακτήρα”.

Η κ. Τσανάκα υπογραμμίζει επίσης ότι ο Απόστολος Παύλος διαχρονικά συνεχίζει ν’ αποτελεί κεφάλαιο για την ιστορική εξέλιξη της Καβάλας και της πόλης των Φιλίππων καθώς η παρουσία και η διδασκαλία του αποτέλεσαν ένα από τα βασικότερα επιχειρήματα για την ένταξη του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Καβάλας Γιάννης Κακάρας, που εμπνεύστηκε τη διοργάνωση της εκδήλωσης και η ιδέα του έτυχε της ομόφωνης αποδοχής των τοπικών φορέων του Δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ υπογραμμίζει μεταξύ άλλων “το αντικείμενο της βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής αποτελεί μία από τις πρωταρχικές προτεραιότητες του θεσμού των Μουσικών Σχολείων, το εκπαιδευτικό πλαίσιο των οποίων βασίστηκε εξ αρχής και κατά προτεραιότητα στη διαχρονική ελληνική μουσική παράδοση, κύριοι πυλώνες της οποίας είναι η ψαλτική τέχνη της ορθόδοξης Εκκλησίας και η δημοτική μας μουσική. Κατά συνέπεια τα Μουσικά Σχολεία, τα οποία αποτελούν κατά γενική ομολογία το ζωντανότερο και δημιουργικότερο κομμάτι της δευτεροβάθμιας ελληνικής εκπαίδευσης, συμβάλλουν αποφασιστικά στη γνωριμία και επαφή των πολυάριθμων μαθητών και μαθητριών τους με την ελληνορθόδοξη παράδοση και τις ρίζες του νεοελληνικού πολιτισμού, ο οποίος ξεπρόβαλε ως φυσική συνέχεια του αντίστοιχου βυζαντινού”.

“Εκτός από τον σημαντικό πολιτισμικό χαρακτήρα της εκδήλωσης», σημειώνει μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, “είναι προφανής και η παιδαγωγική κατεύθυνση αυτού του εγχειρήματος, η οποία αποτελεί τη βασικότερη στόχευση οποιασδήποτε σχολικής εκπαιδευτικής πράξης. Οι πολυάριθμοι μαθητές και μαθήτριες που θα πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις και θα φιλοξενηθούν στην πόλη μας, καθώς και οι συνοδοί τους, θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σ’ επαφή με τη σημαντική ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα της περιοχής μας. Επίσης, θα τους δοθεί η μοναδική ευκαιρία να βιώσουν τη βυζαντινή χοροστασία μέσα στον χώρο του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων και μ΄ αυτόν τον τρόπο να συνειδητοποιήσουν το διαχρονικό χαρακτήρα της ελληνικής μουσικής και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς”.

Η Καβάλα μια υπαίθρια γκαλερί

Να σημειωθεί, ότι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου με τίτλο “Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία…” θα πραγματοποιηθεί παράλληλα, σε δημόσιους χώρους της πόλης, εικαστική παρέμβαση-δράση με τίτλο “Αγγελογραφίες” του εικαστικού καλλιτέχνη Κώστα Ηρακλή Γεωργίου.

Συνολικά 18 έργα, με την εικόνα των Αγγέλων, του διακεκριμένου εικαστικού θα φιλοτεχνήσουν κεντρικούς δρόμους, πλατείες, δημόσια και ιδιωτικά κτήρια της Καβάλας δίνοντας την εντύπωση μιας ενιαίας καλλιτεχνικής έκθεσης-δράσης. Με την έκθεση αυτή το κέντρο της Καβάλας θα γίνει μια υπαίθρια γκαλερί, ένα εκθετήριο.

Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Αθλητισμού και έχουν την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Καλλιτεχνικής Επιτροπής Μουσικών Σχολείων και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας. Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι η ΕΡΤ.

Β. Λωλίδης , ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: