Νέες βολές του Πολυβίου για τους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη στο Κυπριακό




Ενώ οι διαπραγματεύσεις κυριολεκτικά καρκινοβατούν και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δίνει μάχη ενάντια στην αδιαλλαξία τού κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και της Άγκυρας και τις συν αυτοίς μεθοδεύσεις του Έσπεν Μπαρθ Έιντε, στην ομάδα στήριξης του διαπραγματευτή κυοφορείται μια νέα σφοδρή αντιπαράθεση σε σχέση με τρία ανοικτά θέματα στο Κυπριακό.

Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας ΣΗΜΕΡΙΝΗ.

Ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Προέδρου, νομικός Πόλυς Πολυβίου, με δύο ξεχωριστά μηνύματα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, με κοινοποίηση σε όλα τα μέλη του Σώματος, διαφοροποιεί τη θέση του στα ζητήματα, πρώτον της πολιτικής ισότητας, δεύτερον της άμεσης έναρξης ισχύος μιας πιθανής συμφωνίας και τρίτον στον μηχανισμό επίλυσης αδιεξόδων.

Με τη διαφοροποίηση, μάλιστα, αφήνει αιχμές ότι εξυφαίνεται μια λύση μη λειτουργική, που θα καταρρεύσει. Οι παρασκηνιακές -και όχι δημόσιες- βολές του δεν έμειναν αναπάντητες, με το βάρος να αναλαμβάνει ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου και στενός σύμβουλος του Προέδρου, Παντελής Παντελίδης.

Οι αιχμές Πολυβίου…

Οι νέες αιχμές του μέλους της ομάδας στήριξης του διαπραγματευτή Πόλυ Πολυβίου αφορούν ουσιαστικά σε τρία ζητήματα:

  • Την ερμηνεία της πολιτικής ισότητας και άρα τις συζητήσεις για την αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/κ.
  • Τον μηχανισμό επίλυσης αδιεξόδων.
  • Την έναρξη ισχύος της συμφωνίας.
Στα δύο εκτενή email του, που περιλαμβάνουν παραπομπές σε προηγούμενα σχέδια αλλά και βιβλία πολιτικού περιεχομένου, αναφέρει συγκεκριμένα:
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ
Σε ό,τι αφορά την πολιτική ισότητα, όπως αρμοδίως πληροφορείται η «Σημερινή», ο κύριος Πολυβίου καταγγέλλει ότι η έννοια έχει «διαβρωθεί» και επηρεάζει άμεσα τη λειτουργικότητα του κράτους μετά από ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού. Λέει στην επιστολή του, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ότι στα πλείστα ομοσπονδιακά όργανα έχει γίνει αποδεκτή η αριθμητική ισότητα ως ερμηνεία της πολιτικής ισότητας, κάτι με το οποίο διαφωνεί. Αναφέρει, συγκεκριμένα, ότι με βάση τα όσα έχουν μέχρι σήμερα συμφωνηθεί, δεν θα υπάρχει ένα «functional system of Governance», δηλαδή λειτουργικό σύστημα διακυβέρνησης.
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΑΔΙΕΞΟΔΩΝ
Σε αυτόν τον τομέα και στον απόηχο της κατ’ αρχήν συμφωνίας που επιτεύχθηκε προ πολλών μηνών για σύστημα με εξ ημισείας εκπροσώπηση, που σε κάποια στιγμή, αν δεν υπάρχει λύση θα οδηγείται σε κλήρωση εξαίρεσης ενός εκ των μελών του Σώματος, ο κύριος Πολυβίου καταθέτει την έντονη διαφωνία του, λέγοντας ότι είναι ένα σύστημα που δεν απαντάται σε κανένα άλλο πολιτειακό σύστημα πουθενά στον κόσμο.
ΙΣΧΥΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ
Ο κύριος Πολυβίου επανέρχεται σε ένα από τα δύο email του και στο ζήτημα της ισχύος μίας πιθανής συμφωνίας, επαναφέροντας ζήτημα μεταβατικών περιόδων λόγω της αστάθειας Ερντογάν και της αναξιοπιστίας στην εφαρμογή των όσων θα συμφωνηθούν (αν βέβαια υπάρξει λύση). Ο κύριος Πολυβίου θέτει ζήτημα εφαρμογής σταδιακά των προνοιών, ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να μη βρεθεί εκτεθειμένη σε μια πιθανή μη εφαρμογή από την άλλη πλευρά των δικών της υποχρεώσεων.
Και η… απάντηση
Οι ενστάσεις, διαφωνίες και διαφοροποιήσεις του κυρίου Πολυβίου δεν έμειναν, αυτή τη φορά, όπως μαθαίνει η «Σ», αναπάντητες. Το βάρος ανέλαβε, όπως πληροφορούμαστε, ο λειτουργός του Προεδρικού, Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, Παντελής Παντελίδης.
Όπως μαθαίνουμε από τις απαντήσεις, το μήνυμα που εξάγεται είναι ότι πρόκειται για εκ των υστέρων διαφοροποίηση από θέσεις που ήταν γνωστές και σε κάποιες περιπτώσεις λήφθηκαν στην παρουσία του καταγγέλλοντος Πόλυ Πολυβίου.
Όπως συγκεκριμένα πληροφορούμαστε, οι απαντήσεις ανά κεφάλαιο έχουν ως εξής:
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ
Στο θέμα της ερμηνείας της πολιτικής ισότητας ο κ. Παντελίδης αναφέρει ότι δεν έχει γίνει αποδεκτή η θέση της τ/κ πλευράς για οριζόντια αριθμητική ισότητα ή μία τ/κ θετική ψήφο. Και σημειώνει προς τον γνωστό νομικό ότι η εξ ημισείας εκπροσώπηση αφορά μόνον στην ΕΔΥ, με εκ περιτροπής Προεδρία 2:1 και νικώσα ψήφο του Προέδρου. Ομοίως, ισχύει και για τα τρία οιονεί δικαστικά σώματα (Κεφαλαιαγορά, Επιτροπή Ανταγωνισμού και Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών), καθώς και στα μόνα δύο σώματα ασφαλείας που χρησιμοποιούν βία, ήτοι ΤΑΕ και ΜΜΑΔ.
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα Σώματα, σημειώνεται ότι γενικά ισχύει το 60:40 (σώματα ασφαλείας και Δημόσια Υπηρεσία), ενώ για τις ρυθμιστικές Αρχές και ανεξάρτητους αξιωματούχους η συζήτηση συνεχίζεται. «Οι εξαιρέσεις αφορούν σώματα ιδιαίτερων ευαισθησιών για τις κοινότητες και είναι σε συνάρτηση με τη δικοινοτική μορφή της λύσης και την αρχή της πολιτικής ισότητας».
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ
Σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό επίλυσης αδιεξόδων και την κατ’ αρχήν απόφαση για κλήρωση που προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων και ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις, ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου υπενθύμισε στον κύριο Πολυβίου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει διαμηνύσει τόσο προς την ομάδα στήριξης των διαπραγματεύσεων, όσο και στα πολιτικά κόμματα, ότι αναμένει και είναι έτοιμος να εξετάσει εναλλακτικές προτάσεις.
ΙΣΧΥΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ
Για την επαναφορά του ζητήματος για μεταβατικές περιόδους στην έναρξη ισχύος της οποιασδήποτε συμφωνίας, ο κύριος Παντελίδης, με καταγγελτικό ύφος, αναφέρει στην απάντησή του ότι η αρχική θέση της ε/κ πλευράς ήταν για ύπαρξη μεταβατικών περιόδων, ωστόσο, μετά από μεγάλη συζήτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την ομάδα στήριξης, η άποψη αυτή άλλαξε και μεταφερθήκαμε στην επιλογή της άμεσης ισχύος της συμφωνίας.
Μάλιστα, του σημειώνει ότι κατά τη συνεδρίαση εκείνη δεν υπήρξαν φωνές αντίδρασης αλλά αντίθετα, όπως σημειώνει, ακούστηκαν απόψεις πλειοψηφικά πως με την άμεση ισχύ της όποιας συμφωνίας αποφεύγεται μια πιθανή εποικοδομητική ασάφεια που να παραπέμπει, μέσω των μεταβατικών περιόδων, σε «διάδοχο κράτος». Παράλληλα, και σε ό,τι αφορά την αναξιοπιστία της Τουρκίας, υπενθυμίζεται η πρόταση του Προέδρου για ενεργό εμπλοκή του Συμβουλίου Ασφαλείας μέσω ενός ισχυρού ψηφίσματος σε σχέση με την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: