Μεγάλες και ουσιαστικές οι διαφορές στο Κυπριακό: Οι Τουρκοκύπριοι ταυτισμένοι με την Τουρκία




Δεν είναι αισιόδοξα τα πράγματα στο μέτωπο του εθνικού θέματος, σύμφωνα με όσα είπε σήμερα Σάββατο στις παροικιακές οργανώσεις Κυπρίων στην Αθήνα, ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.

Η Τουρκία, όπως υπογράμμισε, με τις διεκδικήσεις της ουσιαστικά επιδιώκει ενίσχυση του ρόλου της στην περιοχή, οι Τουρκοκύπριοι ουδέποτε στάθηκαν απέναντι στις πολιτικές της Άγκυρας, και παρά τις προσπάθειες αναζωογόνησης της ειρηνευτικής διαδικασίας από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, οι διαφορές παραμένουν «μεγάλες και ουσιαστικές».

Σε ομιλία του στο 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε εκτενώς στο Κυπριακό με εστίαση στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, στις προσπάθειες του κράτους για εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου στην ΑΟΖ της Κύπρου, στην πορεία της οικονομίας, στις έρευνες για τους αγνοούμενους και, τέλος, στα όσα πράττει το Κέντρο για τους απόδημους.

Για το Κυπριακό, όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΓΤΠ, ο Επίτροπος ξεκίνησε με τη διαπίστωση ότι οι ειλικρινείς, όπως είπε, προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν βρήκαν ανταπόκριση στην άλλη. Αυτό οφείλεται, εξήγησε, στις διεκδικήσεις της Τουρκίας, η οποία «μπορεί να λέει ότι ενεργεί για προστασία των Τουρκοκυπρίων, στην πραγματικότητα όμως ενεργεί για να ενισχύσει το ρόλο και την παρουσία της στην περιοχή διεκδικώντας ουσιαστικά τον έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου, όπως, και τον έλεγχο, επίσης, της διαχείρισης και εκμετάλλευσης μεγάλου, τουλάχιστον, μέρους του υποθαλάσσιου πλούτου της περιοχής».

Απέναντι σε αυτήν την πάγια, όπως είπε, πολιτική της Τουρκίας, θεωρεί πως οι Τουρκοκύπριοι τήρησαν και τηρούν μια μάλλον παθητική στάση, και για αυτό αναρωτήθηκε «αν υποστήριξαν άραγε ποτέ κάτι που βρισκόταν εκτός των διεκδικήσεων της πολιτικής της Άγκυρας». Διερωτήθηκε επίσης «πώς εξηγείται διαφορετικά η προβολή, τελευταία, από μέρους του κυρίου Ακιντζί της απαίτησης για αναγνώριση σε όλους τους Τούρκους υπηκόους των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της διακίνησης αγαθών, κεφαλαίου, προσώπων και υπηρεσιών, στο πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού;», που για τον κ. Φωτίου, σημαίνει «πλήρεις, δηλαδή, ελευθερίες για τα 80 τόσα εκατομμύρια των Τούρκων».

Ο κ. Φωτίου ενημέρωσε τους οργανωμένους και μη Κύπριους που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα ότι μετά την τελευταία Γενεύη έγινε μια νέα προσπάθεια υπέρβασης των δυσκολιών που υπάρχουν, αλλά δυστυχώς, είπε,  και αυτή δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, με στόχο, όπως τέθηκε, να ξαναγίνει «μια ακόμη Γενεύη».

Οι διαφορές παρέμειναν και αυτή την εβδομάδα, τόνισε, και αναφέρθηκε στη δήλωση του Νίκου Αναστασιάδη μετά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον κύριο Ακκιντζί στην παρουσία του Ειδικού Αντιπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών, ότι η μέχρι σήμερα πορεία του διαλόγου ανέδειξε και διαφορές που άπτονται θεμελιωδών αρχών για τη δημιουργία  ενός σύγχρονου κράτους, για θέματα που αφορούν στην ασφάλεια, τη λειτουργικότητα, αλλά και αξιώσεις προς εξυπηρέτηση τρίτων.

Οι διαφορές παραμένουν μεγάλες και ουσιαστικές, επανέλαβε ο Επίτροπος Προεδρίας. Στο χέρι της Άγκυρας,  πρόσθεσε, είναι να προχωρήσει η διαδικασία και να οδηγήσει σε λύση. Και όσον αφορά την  ρηξικέλευθη, όπως είπε,  πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη προκειμένου «να διανυθούν τα πιο δύσκολα θέματα που έχουν απομείνει», ο κ. Φωτίου ενημέρωσε τους απόδημους ότι ο Πρόεδρος δεν έδωσε λεπτομέρειες για την πρόταση του αυτή αναμένοντας τις διαβουλεύσεις του Ειδικού Αντιπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών με την άλλη πλευρά.

Πάντως, ανέφερε, οι πρώτες αντιδράσεις από τα κατεχόμενα ήταν όμως αρνητικές αλλά και ανησυχητικές, γιατί συνδυάστηκαν, είπε, με ευθείες απειλές για πρόκληση θερμού επεισοδίου τον Ιούνιο αν δεν αναβληθούν οι γεωτρήσεις στην αποκλειστική οικονομική μας ζώνη.

«Θα αναμένουμε όμως πρώτα τις περαιτέρω εξελίξεις με τις συνομιλίες. Είναι σίγουρα ένα διάστημα κρίσιμο», ήταν τα λόγια με τα οποία έκλεισε την αναφορά του στο Κυπριακό ο κ. Φωτίου.

Για το ζήτημα των αγνοουμένων, που είναι και της άμεσης αρμοδιότητας του κ. Φωτίου, η ενημέρωση που έλαβαν οι παριστάμενοι στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ) είναι ότι  το θέμα βρίσκεται σε μία φάση στασιμότητας,
«Δυστυχώς, είναι τραγικό ότι οι μέχρι σήμερα προσπάθειες μας για την πλήρη διευκρίνιση της τύχης των αγνοουμένων μας, προσκρούουν συνεχώς στην τουρκική αρνητικότητα και αδιαλλαξία», ανέφερε.

Κατά τον Επίτροπο εξακολουθούν σήμερα να αγνοούνται σχεδόν τα δύο τρίτα των υποθέσεων Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αγνοουμένων μας.  Αυτό συμβαίνει, είπε, διότι η κατοχική δύναμη αρνείται να συνεργαστεί παρέχοντας την αναγκαία πληροφόρηση από τα αρχεία του τουρκικού στρατού. Επίσης, συμπλήρωσε, αρνείται να δώσει πληροφορίες για το διπλό έγκλημα της σκόπιμης μετακίνησης λειψάνων από τους αρχικούς χώρους ταφής σε άλλους χώρους, «ώστε να αποκρυβούν οι μεγάλες ενοχές των μαζικών εκτελέσεων και άλλων βαρβαροτήτων που είχαν διαπράξει συστηματικά οι Αττίλες».

Ακόμα και εκεί όπου επιτρέπονται οι εκταφές, δηλαδή στις «στρατιωτικές» ζώνες, ο κ. Φωτίου είπε πως αυτό γίνεται με περιορισμούς που έθεσε ο κατοχικός στρατός, όπως για παράδειγμα, να γίνονται εκταφές λειψάνων σε 10 σημεία ανά έτος υπό τον πλήρη έλεγχο του.

Παρά την πραγματοποίηση εκταφών στα κατεχόμενα το ποσοστό των ανασκαφών όπου εντοπίζονται λείψανα αγνοουμένων μας φθίνει συνεχώς τα τελευταία χρόνια, όπως φθίνει και ο αριθμός των ταυτοποιήσεων λειψάνων που γίνονται ανά έτος, σημείωσε.

«Μια ιδιαίτερα τραγική πτυχή του θέματος, κοντά στις τόσες άλλες, είναι το γεγονός ότι γονείς και σύζυγοι, ακόμα και παιδιά αγνοουμένων, φεύγουν από τη ζωή χωρίς να μάθουν νέα των αγαπημένων τους, χωρίς να μπορέσουν να τελέσουν τις κηδείες τους πριν οι ίδιοι ολοκληρώσουν το δικό τους κύκλο ζωής.

«Οι ευθύνες της Τουρκίας είναι τεράστιες και ασήκωτες», κατέληξε ο κ. Φωτίου.

Ενημέρωσε τέλος τους συνέδρους ότι  την ερχόμενη Παρασκευή, 26 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία ακόμη μια τελετή παράδοσης λειψάνων Ελλαδιτών αγνοουμένων, οι οποίοι έπεσαν για την ελευθερία της Κύπρου το 1974, όπως και κατά την περίοδο του 1964.

Συνολικά, θα παραδοθούν τα λείψανα ή μέρος των λειψάνων 17 Ελλαδιτών. Πρόκειται για τον τρίτο επαναπατρισμό λειψάνων Ελλαδιτών στη διάρκεια του τελευταίου ενάμισι χρόνου. Ο πρώτος έγινε στις 18 Ιανουαρίου 2016 με την παράδοση έξι λειψάνων και ο δεύτερος στις 4 Οκτωβρίου 2016 με την παράδοση των λειψάνων 16 Ελλαδιτών που επέβαιναν σε ένα από τα μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου ΝΟΡΑΤΛΑΣ της ηρωικής αποστολής «Νίκη».

Στην ενημέρωση των ομογενών για την οικονομία, ο Επίτροπος ανέφερε ότι σήμερα, η κυπριακή οικονομία τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης που πλησιάζουν το 3%, από τους ψηλότερους στην Ευρώπη, καταγράφει επίσης τις καλύτερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της τελευταίας 15ετίας, κάτι που, μαζί με τις συνεχείς αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, καταδεικνύει τη μεγάλη αξιοπιστία της Κυπριακής οικονομίας.

Παραδέχτηκε ότι προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν και ανέφερε χαρακτηριστικά αυτό της ανεργίας που βρίσκεται ακόμα σε ψηλά επίπεδα.

Ακόμα, υπογράμμισε πως αποδίδουν καρπούς τα κίνητρα που δόθηκαν για νέες επενδύσεις, αξιοποιήθηκαν στο μέγιστο βαθμό τα ευρωπαϊκά κονδύλια, και προσελκύστηκαν επιπρόσθετα κεφάλαια από το εξωτερικό για χρηματοδότηση επενδύσεων

Τέλος, ο Επίτροπος Προεδρίας τόνισε πως η φωνή των οργανωμένων συνόλων της διασποράς καθίσταται ολοένα και πιο ζωτική για τα εθνικά συμφέροντα της Κύπρου, και ότι η πρόσβαση και η επιρροή τους στα κομβικής σημασίας κέντρα λήψης αποφάσεων του εξωτερικού επιβάλλεται να τύχει ενθάρρυνσης, υποστήριξης και καθοδήγησης από τα εθνικά κέντρα.

Είπε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μια σειρά από στοχευμένες ενέργειες και δράσεις στα πλαίσια της Εθνικής Στρατηγικής για τους Απόδημους, με μόνιμη επιδίωξη, συμπλήρωσε, τη στενή συνεργασία με τον ευρύτερο ομογενειακό ελληνισμό. Ακολουθήσαμε, είπε, μια κοινή στρατηγική με την Ελλάδα αξιοποιώντας και τις πολύ καλές σχέσεις μας με το Ισραήλ και την Αρμενία.

Μίλησε για Μνημόνιο Συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας, μέσα από τις δράσεις του οποίου, τόνισε, δίνεται έμφαση στην περαιτέρω στήριξη της νέας γενιάς των αποδήμων, τους οποίους με συγκεκριμένες και καινοτόμες δράσεις, στηρίζουμε και τους αξιοποιούμε, κρατώντας τους στις ρίζες τους, την ιστορία τους, τον πολιτισμό και την γλώσσα τους.

Ενδεικτικά ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι, μαζί με την Ελλάδα η Κύπρος συνδιοργανώνει τη δεύτερη Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής γλώσσας, καθώς και εκδήλωση για το Έτος Καζαντζάκη στις 22 αυτού του μήνα, δηλαδή την ερχόμενη Δευτέρα,  στο Λονδίνο.  Με τέτοιες δράσεις, υπογράμμισε, ενθαρρύνουμε την ανάμειξη των νέων, αλλά και των αποδήμων γενικότερα, στα παροικιακά δρώμενα των τόπων διαμονής τους και δίνουμε έμφαση στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και στη στήριξη του Ελληνισμού γενικότερα, που αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της στρατηγικής μας.

ΚΥΠΕ – Χρήστος Μιχαηλίδης – Ελλάδα/ΑΘΗΝΑ 20/05/2017 16:55

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: