Με ποιόν θα κυβερνήσει ο Μακρόν; Ο νέος ένοικος του Ματινιόν θα έχει πολιτικό προφίλ




Ο Εμανουέλ Μακρόν μόλις εξελέγη και το ερώτημα ήδη απασχολεί τους πολιτικούς αναλυτές και αξιωματούχους: ποιοι θα απαρτίσουν το υπουργικό συμβούλιο του 25ου προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας; Η γαλλική εφημερίδα Le Parisien αποτυπώνει μερικές ιδέες.

Πολλές προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, της δικαιοσύνης, νέοι πολιτικοί ή η παλαιά φρουρά του Σιράκ συνόδευσαν τον Εμανουέλ Μακρόν στην ιλιγγιώδη του άνοδο. Ποιος όμως μεταξύ αυτών θα συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση;

Ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός του «Προέδρου Μακρόν;» Ο νέος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας έχει ήδη κάνει την επιλογή του όμως δεν πρόκειται να πει λέξη έως την ανάληψη των καθηκόντων του στις 14 Μαΐου, υποστηρίζει η Le Parisien. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι ο νέος ένοικος του Ματινιόν θα έχει πολιτικό προφίλ. Ένα πρόσωπο με κοινοβουλευτική εμπειρία το οποίο θα εξασφαλίσει στον πρόεδρο μία σταθερή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο σε ένα πλήρως αναδιαμορφωμένο τοπίο. Η πρώτη αποστολή που θα κληθεί να φέρει εις πέρας θα είναι η μάχη για τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών με το σύνθημα «Προεδρική Πλειοψηφία».

Στο πλαίσιο αυτού του συναγωνισμού, ο 54χρονος Ρισάρ Φεράν, γενικός γραμματέας του κόμματος του Μακρόν «Εμπρός» βρίσκεται σε καλή θέση. Αποτελεί μέρος του στενού κύκλου του κεντρώου πολιτικού από την πρώτη στιγμή, κατευθύνει το κόμμα, θεωρείται έντιμος, ενώ παραιτήθηκε από μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Κάτι που δεν έκανε ο πρώην υπουργός Άμυνας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, ο οποίος δεν θέλει να αφήσει την πολιτική του οικογένεια, εκείνη του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Υπό αυτές τις συνθήκες ο Λε Ντριάν θεωρείται αδύνατον να πρωτοστατήσει στην εκστρατεία των υποψηφίων του «Εμπρός» στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Πηγή: Le Parisien

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: