Λειτουργία, στη βασιλική Αγ. Ιωάννη Θεολόγου, στην Αρχαία Έφεσο από Οικουμενικό Πατριάρχη




Κήρυκας αγάπης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σήμερα, Δευτέρα 8 Μαΐου, ημέρα μνήμης του Αποστόλου της Αγάπης, Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, στη θεία λειτουργία που χοροστάτησε, στη Βασιλική του Αγίου στην Ακρόπολη της Αρχαίας Εφέσου.

Η θεία λειτουργία πραγματοποιήθηκε στα ερείπια της Ιουστινιάνειας Βασιλικής επί του χώρου όπου πιστεύεται ότι ετάφη ο αγαπημένος μαθητής του Ιησού.

«Η αγάπη νικά», διακήρυξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, που δεν παρέλειψε, σε ένα λαμπρό περιβάλλον, να αναφερθεί «στις μυστικές φωνές και τα αναστάσιμα άσματα του πλήθους των προαπελθόντων πατέρων ημών, οι οποίοι είτε ετελειώθησαν εδώ μαρτυρικώς είτε εξερριζώθησαν από τα ιερά και αιματόβρεκτα χώματα της Ιωνίας, αλλά άφησαν οπίσω και ιδιαιτέρως εις τα ιερά των προσκυνήματα αυτή την ιδίαν την καρδίαν των».

«Σήμερον, και πάλιν, χαίρουν και πανηγυρίζουν μαζί μας, καθώς αξιούμεθα να προσφέρομεν την αναίμακτον θυσίαν εις τόπον άγιον και ιερόν», κατέληξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Ο οποίος και στη διάρκεια της θείας λειτουργίας χειροτόνησε σε διάκονο τον γραμματέα του Πατριαρχικού Γραφείου στην Αθήνα, Ελευθέριο Χρυσοχό.

Τη θεία λειτουργία παρακολούθησε και η σύζυγος του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Βλασία Παυλοπούλου, συνοδευόμενη από τη γενική πρόξενο της Ελλάδας στη Σμύρνη Αργυρώ Παπούλια. Παρόντες, επίσης, πολλοί ορθόδοξοι, μέλη της ορθόδοξης κοινότητας της Σμύρνης, αλλά και προσκυνητές από την Ελλάδα. Ανάμεσά τους και αντιπροσωπεία της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, με τον πρώην υπουργό και αντιπρόεδρο της Βουλής Αναστάσιο Νεράντζη και τον εισηγητή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συνέλευσης, βουλευτή Λάρισας, Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Χαρακόπουλος επαίνεσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη, καθώς, όπως τόνισε, «με τη σοφή του στάση, την επιμονή του σε πνεύμα αγάπης και καταλαγής υπερβαίνει τα σοβαρά εμπόδια που υψώνονται κάθε φορά, όπως και τις αρνητικές συγκυρίες, και κατορθώνει να ακούγεται ο λόγος του Κυρίου στις εκκλησιές που έμειναν στη σιγή για δεκαετίες». «Ελπίζουμε ότι με την επικράτηση της σωφροσύνης και του πνεύματος της συνεργασίας, υπερβαίνοντας αναχρονιστικές εμμονές, σεβόμενοι την κυριαρχία και την ταυτότητα του άλλου, να ζήσουμε καλύτερες ημέρες», κατέληξε ο κ. Χαρακόπουλος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, χθες αργά το απόγευμα, αμέσως μετά την άφιξή του στην περιοχή της Σμύρνης, χοροστάτησε στον Εσπερινό, στο ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, στην ορεινή Έφεσο, τον Κιρκιντζέ της Διδούς Σωτηρίου. Το απόγευμα, σήμερα, και μετά από συναντήσεις του με εκπροσώπους φορέων της περιοχής Εφέσου, θα χοροστατήσει στον Εσπερινό, στα ερείπια του αρχαίου ναού της Θεοτόκου, στον αρχαιολογικό χώρο της Εφέσου (Διπλή Εκκλησιά της Γ’ Οικουμενικής Συνόδου).

08/05/2017 14:27
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στρ. Μπαλάσκας
Σμύρνη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: