Οι τέσσερις βασικές απαιτήσεις της Τουρκίας για να αποδεχθεί λύση του Κυπριακού

FILE PHOTO. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Μελβούτ Τσαβούσογλου. ΚΥΠΕ/ EPA/TOLGA BOZOGLUFILE PHOTO. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Μελβούτ Τσαβούσογλου. ΚΥΠΕ/ EPA/TOLGA BOZOGLU

Του Φοίβου Κλόκκαρη

Ο υπουργός εξωτερικών (ΥΠΕΞ) της Τουρκίας, Τσαβούσογλου σε άρθρο του στην εφημερίδα «Washington Times» των ΗΠΑ, πρόβαλε τις τέσσερις βασικές απαιτήσεις της Τουρκίας για λύση του Κυπριακού ήτοι:

 1. Πολιτική ισότητα των δύο constituent states που θα διαμοιράζονται ισότιμα την εξουσία σε ένα διζωνικό συνεταιρισμό.
 2. Η λύση να καταστεί πρωτογενές δίκαιο της Ε.Ε.
 3. Διασφάλιση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών για τους Τούρκους υπηκόους.
 4. Συνέχιση του συστήματος ασφάλειας και Εγγυήσεων/Συμμαχίας 1960.

Οι απαιτήσεις της Τουρκίας, επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά, ότι το ενδιαφέρον της για την Κύπρο δεν είναι η διασφάλιση των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων (ΤΚ), αλλά των δικών της. Να τεθεί ολόκληρο το νησί υπό τον στρατηγικό έλεγχο της Τουρκίας στα πλαίσια της επεκτατικής πολιτικής της, που υιοθετήθηκε από την δεκαετία του 1950 (εκθέσεις Νιχάτ Ερίμ). Η ΤΚ μειονότητα χρησιμοποιείται ως στρατηγικός μοχλός εξυπηρέτησης αυτής της στοχοθεσίας.

Συγκεκριμένα με τη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ), η Τουρκία επιδιώκει τον πολιτικό, στρατιωτικό, δημογραφικό, οικονομικό και ενεργειακό έλεγχο της Κύπρου. Οι επιδιώξεις της, περιλαμβάνονται στις θέσεις που καταθέτει ο ΤΚ ηγέτης Ακιντζί, ο επικεφαλής της «ΤΔΒΚ», της υποτελούς διοίκησης που έχει εγκαστήσει βίαια η Τουρκία στην Κύπρο μετά την εισβολή του 1974. Οι τέσσερις απαιτήσεις, που πρόβαλε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, αποτελούν τους βασικούς άξονες των Τουρκικών θέσεων, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι Τουρκικές επιδιώξεις και συγκεκριμένα:

 • Ο πολιτικός έλεγχος της Κύπρου. Επιτυγχάνεται με την απόκτηση της πολιτικής ισότητας και του ισότιμου διαμοιρασμού της εξουσίας από τα δύο constituent states του διζωνικού συνεταιρισμού, που θα αντικαταστήσει την Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ). Ήδη στις συγκλίσεις των συνομιλιών και στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης/εξουσιών, συμφωνήθηκε η συναπόφαση των δύο constituent states, για όλα τα θέματα της εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας. Η Τουρκία μέσω των ρυθμίσεων στο κεφάλαιο αυτό και μέσω του ΤΚ constituent state (ΤΔΒΚ), που μετατράπηκε σε οιονεί επαρχία της (έποικοι – διμερείς συμφωνίες εξάρτησης από την Τουρκία σε όλους τους τομείς όπως νερό, ενέργεια,μεταφορές, οικονομία,ασφάλεια κ.α.) θα επιβάλλει τις αποφάσεις στο Κυπριακό κράτος και θα ασκεί τον πολιτικό έλεγχο του. Επειδή οι ρυθμίσεις στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης/εξουσιών και οι αποκλίσεις που ζητούν οι ΤΚ, για να υπάρχει πλειοψηφία κατοίκων και περιουσιών στα constituent states(επιβολή της διζωνικότητας), παραβιάζουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η Τουρκία απαιτεί όπως η λύση ΔΔΟ, αποτελέσει πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ.
 • Ο δημογραφικός, οικονομικός, και ενεργειακός έλεγχος της Κύπρου. Επιτυγχάνεται με την συνέχιση του εποικισμού, την απαίτηση διασφάλισης των τεσσάρων βασικών ελευθεριών στους Τούρκους υπηκόους, τον ακρωτηριασμό της ΑΟΖ της Κύπρου, και με την πλήρη εξάρτηση του ΤΚ constituent state από την Τουρκία , μέσω του οποίου, θα ελέγχονται και τα ενεργειακά αποθέματα της Κύπρου.
 • Ο στρατιωτικός έλεγχος της Κύπρου. Επιτυγχάνεται με την διατήρηση του συστήματος ασφαλείας του 1960 (επεμβατικά δικαιώματα Τουρκίας, διατήρηση στρατευμάτων της στο νησί) , τον αφοπλισμό του Κυπριακού κράτους και με διμερείς συμφωνίες Τουρκίας-ψευδοκράτους στα θέματα ασφάλειας(είχαν ενσωματωθεί και στο σχέδιο Αναν).

Οι υποστηρικτές της λύσης ΔΔΟ, έχουν την ψευδαίσθηση ότι η εφαρμογή της, θα τερματίσει την κατοχή και την διχοτόμηση, και θα φέρει ειρηνική συμβίωση των δύο κοινοτήτων. Αρνούνται να κατανοήσουν ότι η ΔΔΟ είναι η ιδανική λύση για την εξυπηρέτηση της Τουρκικής στρατηγικής και ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε την πολιτική μας στο Κυπριακό.

Η Τουρκία δεν έχει ως τελικό στόχο την πλήρη διχοτόμηση ή δύο τελείως ανεξάρτητα κράτη ή ενσωμάτωση των κατεχομένων.Αυτές οι επιλογές δυνατόν να αποτελέσουν ενδιάμεσους στόχους. Δέν θέλει να έχει έναντι των νοτίων ακτών της ένα ανεξάρτητο κράτος, με τους Ελληνες να έχουν επιλογές στα θέματα ασφάλειας . Τελικός στόχος της Τουρκίας είναι ο έλεγχος ολόκληρης της Κύπρου και η λύση που εξυπηρετεί και ολοκληρώνει την στοχοθεσία της είναι η ΔΔΟ τύπου σχεδίου Ανάν. Όχι μόνο νομιμοποιεί τη διχοτόμηση της Κύπρου, αλλά επεκτείνει τη κυριαρχία της Τουρκίας και στις ελεύθερες περιοχές με πρόσβαση και στις αποφάσεις της ΕΕ. Διαλύεται η ΚΔ και αντικαθίσταται από καθεστώς υποτελές στην Τουρκία.

Η έλλειψη κατανόησης από την κυβέρνηση μας, της Τουρκικής στρατηγικής για την Κύπρο και η υποβάθμιση του κινδύνου απο την Τουρκική κατοχή, φαίνεται ότι είναι τόσο μεγάλη, που :

 • Ο Πρόεδρος της ΚΔ στη διάσκεψη της Γενεύης την 13 Ιανουαρίου 2017, υποστήριξε ότι θα ήταν προς το συμφέρον της Κύπρου μετά την λύση, να προχωρήσει σε συμμαχία με την Τουρκία (–forging an alliance with Turkey with whom we share common concerns and challenges–)Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του, περιλαμβάνεται, στήν ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της ΚΔ, που εκδόθηκε την14:50 ώραν της 13 .1. 2017
 • O υπουργός εξωτερικών της ΚΔ, σε συνέντευξη του στην Τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ την 25 Απριλίου 2017, δεν απέκλεισε, την μεταφορά του φυσικού αερίου της Κύπρου στην ΕΕ μέσω Τουρκίας μετά την λύση.
 • Η στρατιωτική αμυντική ικανότητα της ΚΔ, υποβαθμίσθηκε σε επικίνδυνο βαθμό . Εισβολή, κατοχή, εποικισμός, εθνοκάθαρση, ψευδοκράτος, μη αναγνώριση ΚΔ, , ενέργειες προσάρτησης κατεχομένων, επιδρομή στη ΑΟΖ της Κύπρου και διεκδίκηση μεγάλου τμήματος της, συνθέτουν μιά εφιαλτική εικόνα της επεκτατικότητας της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου . Τι άλλο έμεινε να πράξει η χώρα αυτή σε βαρος της ΚΔ, για να διαλύσει τον κόσμο των ψευδαισθήσεων της κυβέρνησης μας, που φθάνει μέχρι του σημείου να πιστεύει , ότι Κύπρος και Τουρκία μοιράζονται ‘κοινές ανησυχίες και προκλήσεις”; Μιά συμμαχία της αφοπλισμένης Κύπρου με την πάνοπλη Τουρκία μετα την λύση, θα έχει ως συνέπεια, την μεθόδευση της εσαεί παραμονής Τουρκικών δυνάμεων στο νησί, σε βάρος της ασφάλειας, όχι μόνο της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας και τών γειτονικών χωρών.
 • Αντιστράτηγος ε.α. και πρώην υπουργός Άμυνας

1 Comment on "Οι τέσσερις βασικές απαιτήσεις της Τουρκίας για να αποδεχθεί λύση του Κυπριακού"

 1. Crescenzio Sangiglio | May 19, 2017 at 5:44 PM | Reply

  Το άρθρο του κ. Κλόκκαρη προτείνει την πληρέστερη και ουσιωδέστερη ανάλυση του “Κυπριακού” που γνώρισα ως τώρα. Είναι μια ενδελεχής, “αληθινή” έκθεση των πραγμάτων και προπαντός των πραγματικοτήτων, σημερινών και μελλοντικών, εάν οι Ελληνοκύπριοι/Ελλάδα κάνουν τη μέγιστη βλακεία να δεχθούν την τουρκική ΔΔΟ οι “αμαρτίες” της οποίας όχι μόνο είναι βαρύτατες, αλλά και δαιδαλωδώς ατελείωτες!
  Τούτων λεχθέντων, η πρώτη παράγραφος του κειμένου μας μπάζει άμεσα στην αλήθεια των αληθειών: δεν είναι οι τ/κ, όπως ο Ακιντσί θέλει να πιστέψουμε, που ορίζουν τη τύχη τους, αλλά η Τουρκία που θέλει να ορίσει (και ορίζει)τη δική τους τύχη αλλά και εκείνη των ε/κ!
  Οι εγκληματικοί Κύπριοι οπαδοί της “όποιας λύσης” πρέπει να καταλάβουν επιτέλους και μια για πάντα πως η “όποια λύση” ΤΟΥΣ είναι ΜΟΝΟ “ΛΥΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ”, δηλαδή η εξίσωση είναι απλά: όποια λύση = λύση Τουρκίας!
  Να πάψουν λοιπόν αυτή τη προδοτική και πουλημένη συμπεριφορά (άσχετο κι αν με υποκρισία δεν τους αρέσει να τους μιλάει κάποιος για “προδοσία”!)προς την Κυπριακή Δημοκρατία, χάρη στην οποία ως τώρα επέζησαν, και τον ελληνοκυπριακό λαό, στον οποίο οι ίδιοι ανήκουν έστω κι αν συμπεριφέρονται σαν να είναι εχθροί του, και ννα συνταχθούν μαζί με την αληθινή αντιπολίτευση ενάντια σε όσους επιβουλεύονται την κοινή κυπριακή πατρίδα και ευνοούν την εισβολέα Τοθρκία.
  Έτσι είναι (σαν να μη το ξέραμε!) η Τουρκία που, με άρθρο του ΥΠΕΞ της, κοινοποιεί τις 4 βασικές απαιτήσεις της!
  Μια μεγάλη λεπτομέρεια: για την λεγόμενη “επανένωση” της Κύπρου δεν μιλούν οι τ/κ, αλλά οι Τούρκοι που εκφράζουν ανοιχτά πια εκείνο που θέλουν! Τώρα πια “ξεσκεπάστηκαν”! Και βέβαια οι τ/κ επαναλαμβάνουν πιστά το “μάθημα”.
  Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα όμως απέκτησε το απόλυτο δικαίωμα να εκφράσει ΚΑΙ Η ΙΔΙΑ, μέσω του ΥΠΕΞ της και να δημοσιεύσει στην Washington Times τις τέσσερις ΔΙΚΕΣ ΤΗΣ απαιτήσεις για λύση στο Κυπριακό!!
  Αυτό η Ελλάδα πρέπει να το κάνει – και να το κάνει!
  Υποθέτω πως η Τουρκία εκφράζει τις 4 απαιτήσεις της στα πλαίσια της θέσης ως “εγγυήτριας” χώρας. Οπότε και η Ελλάδα, από τη δική της θέση σαν “εγγυήτρια” ΘΑ ΕΚΦΡΑΣΕΙ ΤΙΣ 4 ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ!!
  Θα είναι ενδιαφέρον να ζητηθεί και από τη Μεγάλη Βρετανία να εκφράσει κι αυτή τις 4 απαιτήσεις της. Όχι γιατί είναι σημαντικό και απαραίτητο, αλλά για να αντιληφθούμε τί σόι μπουρδέλο είναι το “Κυπριακό” στο σύνολό του και πώς το βλέπει ο καθένας.
  Για τώρα όμως ΠΡΟΕΧΕΙ η απάντηση της Ελλάδας, με τον ίδιο τρόπο, στα desiderata της Τουρκίας.
  Θα τη δώσει να τη δημοσιεύσει ο αμερικανική εφημερίδα;
  Θα είναι πράγματι ένδειξη δειλίας και ανοησίας να μην το κάνει! Και η Τορκία θα επωφεληθεί.
  Κρεσέντσιο Σαντζίλιο

Leave a comment

Your email address will not be published.

*