“Η σχέση μας με την Τουρκία θα είναι ακατανίκητη”, λέει ο Τραμπ, αλλά στηρίζει τους Κούρδους




Η σχέση μας με την Τουρκία θα είναι ακατανίκητη, δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα για μια νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών και ότι δεν θα επαναληφθούν σφάλματα του παρελθόντος.

ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΚΟΥΡΔΟΥΣ, ΕΙΔΗΣΗ ΕΔΩ

Η κατ’ ιδίαν συνάντηση διήρκεσε μισή ώρα και κάλυψε τη συριακή κρίση (με αιχμή του δόρατος την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να εξοπλίσει την κουρδική οργάνωση YPG), το αίτημα της `Αγκυρας για έκδοση (και μέχρι να ολοκληρωθεί η νομική διαδικασία φυλάκιση) του Φετουλάχ Γκιουλέν και ζητήματα των διμερών τους σχέσεων.

Ο καθαρός χρόνος της κατ’ ιδίαν συνομιλίας των δύο ανδρών – αν υπολογιστεί ότι ο μισός αναλώθηκε στη μετάφραση – ήταν περίπου 15 λεπτά, πολύ μικρός σε σύγκριση με παλαιότερες συνομιλίες του τέως Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον κ. Ερντογάν. Μετά τις κοινές δηλώσεις, οι δύο Πρόεδροι, μαζί με τους Υπουργούς Εξωτερικών των δυο χωρών κι άλλους ανωτέρους συμβούλους παρακάθισαν σε γεύμα εργασίας διάρκειας περίπου 45 λεπτών.

Η όλη φιλοξενία που προσέφερε στον Τούρκο ομόλογό του ο Πρόεδρος Τραμπ ήταν ιδιαίτερα θερμή. Ο Αμερικανός Πρόεδρος υποδέχθηκε ο ίδιος τον κ. Ερντογάν στην είσοδο του Λευκού Οίκου, μόλις κατέβηκε από τη λιμουζίνα. Ο Τούρκος Πρόεδρος κατέλυσε χθες στο Blair House, όπου φιλοξενούνται οι επίσημοι προσκεκλημένοι του Λευκού Οίκου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Ερντογάν ξεκίνησε τις δηλώσεις του με ευχαριστίες προς τον πρόεδρο Τραμπ για τη φιλοξενία που προσέφερε στον ίδιο και στην τουρκική αντιπροσωπεία, ενώ τις ολοκλήρωσε με πρόσκληση προς τον Αμερικανό πρόεδρο και την οικογένειά του να επισκεφθούν την Τουρκία.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Μπλούμπεργκ, το γεγονός και μόνο ότι η συνάντηση γίνεται ένα μόλις μήνα μετά το επικριθέν δημοψήφισμα που επικύρωσε τις υπερεξουσίες του Ερντογάν, είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, που θα πρέπει ο Τούρκος Πρόεδρος να εκτιμήσει βαθιά.

Καλωσορίζοντας τον Τούρκο Πρόεδρο, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε πως έρχεται στο Λευκό Οίκο έπειτα από πολύ καιρό, ενώ μίλησε θερμά για τη συνεργασία των δύο χωρών, με κύριο ζήτημα τον πόλεμο της Κορέας, εξαίροντας την ανδρεία που επέδειξαν οι Τούρκοι στρατιώτες.

Αναφέρθηκε στους κινδύνους που αντιμετωπίζει σήμερα η Τουρκία από την τρομοκρατία και εξέφρασε υποστήριξη προς την `Αγκυρα για την αντιμετώπιση των απειλών που δέχεται από το Ισλαμικό Κράτος και το ΡΚΚ. Εξέφρασε επίσης υποστήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλονται για μείωση της βίας στη Συρία και υποβοήθηση μιας ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης.

Αναφέρθηκε στην αμυντική συνεργασία των δύο χωρών και διαβεβαίωσε την Τουρκία ότι θα λάβει το πολεμικό υλικό που έχει παραγγείλει από τις ΗΠΑ. Κατέληξε υπογραμμίζοντας τη σημασία για περαιτέρω βελτίωση των διμερών τους σχέσεων.

Μιλώντας μέσω μεταφραστή, ο Τούρκος Πρόεδρος συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ για τον εκλογικό του θρίαμβο. Αναφέρθηκε στις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ που έχουν φτάσει στο επίπεδο του στρατηγικού συνεταιρισμού και υπογράμμισε ότι αυτές οι σχέσεις στηρίζονται στις δημοκρατικές αξίες και στοχεύουν στην προώθηση της παγκόσμιας σταθερότητας και ειρήνης. Τόνισε επίσης τη σημασία που έχει η σχέση αυτή για την περιοχή, ενώ έκανε αναφορά στους διεθνείς οργανισμούς (όπως ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, G20) στους οποίους οι δύο χώρες είναι μέλη.

«Θα διασφαλίσουμε ότι αυτή μας η συνεργασία θα διευρυνθεί στο μέλλον», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η σημερινή του επίσκεψη στην Ουάσιγκτον θα αποτελέσει σημαντική στροφή στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Ο κ. Ερντογάν είπε ότι με τον ομόλογό του συζήτησαν τις προοπτικές για μεγαλύτερη συνεργασία στην οικονομία, το εμπόριο, την ενέργεια και την αμυντική βιομηχανία, καθώς και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

«Είναι σημαντικό να χτίσουμε στενή συνεργασία στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους και όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων στην περιοχή», ανέφερε ο Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει μέλλον για την τρομοκρατία στην περιοχή μας κι ότι δεν θα επιτραπεί σ’ αυτές τις οργανώσεις να χρησιμοποιούν τη θρησκεία ως όχημα για να κυριαρχήσουν.

Είπε πως στη συνομιλία τους αναφέρθηκε στην οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν «ενημερώνοντας τους Αμερικανούς φίλους μας».
Ο Τούρκος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι η νίκη του Τραμπ στις εκλογές δημιούργησε νέες ελπίδες και προσδοκίες στην περιοχή μας και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτές δεν θα αποδειχθούν μάταιες. `Εμπλεξε επίσης το εγκώμιο του Αμερικανού Προέδρου για την επίθεση με πυραύλους που εξαπέλυσε στη Συρία.

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης – ΗΠΑ/Νέα Υόρκη 16/05/2017 21:40

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: