Οι πρακτικές του Τραμπ και ο ρόλος του Κογκρέσου: Εδώ είναι ΗΠΑ, δεν είναι Ρωσία και Τουρκία!




Του Πανίκου Παναγιώτου

Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται -όπως εκτιμάται από αρκετούς αναλυτές- ότι τα παίζει όλα για όλα ώστε να αποφευχθούν αποκαλύψεις στο θέμα της «ρωσικής εμπλοκής» και οι οποίες ενδεχομένως να έχουν σοβαρές συνέπειες για τον ίδιο και την κυβέρνησή του.

Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών απαιτεί διεξοδική και αμερόληπτη έρευνα.

Η ξαφνική απόλυση του αρχηγού του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε κάθε επίπεδο και στα δυο κόμματα. Πολλοί κάνουν λόγο για ένα «μέγα σκάνδαλο», θυμίζοντας την εποχή του Γουότεργκεϊτ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι ένοχες για πολλά εγκλήματα στην εξωτερική πολιτική τους, με βρόμικους πολέμους -από το Βιετνάμ έως το Ιράκ- προς όφελος της πολεμικής και πετρελαϊκής βιομηχανίας και άλλων πανίσχυρων ομάδων ιδιωτικών συμφερόντων, αφήνοντας πίσω τους στρατιές νεκρών, ανυπολόγιστες καταστροφές και ασύλληπτο διαρκή πόνο για εκατομμύρια ανθρώπους.

Η Αμερική εξακολουθεί όμως, μέσα από αδυναμίες και διεφθαρμένες -κατά περιόδους- πολιτικές, να κρατάει αναμμένο τον πυρσό της Ελευθερίας και να διαφυλάσσει την αξιοπιστία της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης.

Γι’ αυτό, μπορεί ο Πούτιν και ο Ερντογάν να επιβιώνουν στην εξουσία των χωρών τους με τον αυταρχισμό και τον σουλτανισμό τους, αλλά ο Τραμπ είτε θα αποφασίσει να αλλάξει νοοτροπία και πρακτικές είτε θα αναγκαστεί -αργά ή γρήγορα- να προχωρήσει με διαφανείς διαδικασίες και με την απαιτούμενη προεδρική ευαισθησία σε κάθε υπόθεση που αφορά στην ανεξαρτησία του πολιτικού συστήματος.

Εδώ λοιπόν είναι ΗΠΑ και όχι Ρωσία και Τουρκία! Η εμπιστοσύνη των πολιτών έχει κλονιστεί σε μεγάλο βαθμό απέναντι στον σημερινό ένοικο του Λευκού Οίκου λόγω των αλλοπρόσαλλων και αλληλοσυγκρουόμενων επιλογών και πολιτικών του (από το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό και τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, έως τις σχέσεις με την Κίνα και τον μουσουλμανικό κόσμο). Το ποσοστό αποδοχής του βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγράψει εν ενεργεία Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Εάν το Κογκρέσο -σημαντική αρμοδιότητά του είναι η επιτήρηση της εκτελεστικής εξουσίας- δεν μπορέσει να παρέμβει αποφασιστικά για να διαλύσει κάθε σκιά στην πιθανή επέμβαση της Ρωσίας στα εσωτερικά πράγματα των ΗΠΑ, τα χειρότερα είναι μπροστά.

Ο Πρόεδρος Τραμπ μπορεί να πιστεύει ότι είναι πάνω από την αλήθεια, αλλά θα πρέπει η Βουλή και η Γερουσία να βρουν τρόπους να του υπενθυμίσουν ότι δεν μπορεί να είναι πάνω από τον νόμο, όπως ισχύει για κάθε πολίτη και για κάθε Πρόεδρο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: