Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η αύξηση του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του 2017 και η σημερινή συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων προβάλλεται στα κύρια θέματα του σημερινού Τύπου.

Προβάλλονται επίσης η έναρξη των Παγκυπρίων Εξετάσεων, η συνάντηση των Προέδρων των ΗΠΑ και Τουρκίας, οι δηλώσεις του Αρχιεπίσκοπου Χρυσόστομου χθες στο ραδιόφωνο για τους έποικους και άλλα θέματα.

Κάτω από τον τίτλο «Νέα Γενεύη Σήμερα το ναι ή όχι» γράφει ότι μάλλον απίθανο να ορισθεί σήμερα ημερομηνία νέας Διάσκεψης αλλά το θέμα θα κρατηθεί ζωντανό και θα ορισθεί μικρός αριθμός συναντήσεων. Γράφει επίσης ότι προς μικρή χρονική παράταση οδεύει το ΑΚΕΛ για τον υποψήφιο που θα στηρίξει στις προεδρικές εκλογές με τον οικονομικό παράγοντα Μάικ Σπανό να έχει ήδη προεπιλεγεί. Προβάλλει επίσης την αύξηση του κυπριακού ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του 2017 όπου αναμένεται να φθάσει το 3.3%.

«Η Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Η ώρα της αλήθειας για τη διαπραγμάτευση» και αναφέρει ότι με χαμηλό τον πήχη των προσδοκιών πραγματοποιείται σήμερα η προγραμματισμένη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Μουσταφά Ακιντζί. Αναφέρει επίσης ότι οι Τ/Κ κατηγορούν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι εστιάζει στις προεδρικές εκλογές. Αλλού γράφει ότι σχετικά εύκολο δηλώνουν οι μαθητές ότι βρήκαν το πρώτο δοκίμιο των Παγκυπρίων Εξετάσεων που άρχισαν χθες.

«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Ψάχνοντας μια νέα Γενεύη» γράφει ότι το βασικό ζητούμενο της σημερινής συνάντησης των ηγετών είναι η επιστροφή στη Γενεύη για συνέχιση της Διάσκεψης από το σημείο που είχε διακοπεί τον Ιανουάριο. Προβάλλει επίσης την έναρξη των Παγκύπριων Εξετάσεων όπου ξεκίνησε ο μαραθώνιος για 8.137 υποψηφίους. Σε άλλη στήλη γράφει ότι στην ΑΤΗΚ διπλασιάζουν τις απολαβές από 75 χιλιάδες σε 150 χιλιάδες ευρώ το χρόνο για να προσελκύσουν ξένο Ανώτατο Εκτελεστικό Διευθυντή.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Κρίνεται το μέλλον των συνομιλιών» αναφέρει ότι καθοριστική για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων χαρακτηρίζεται η σημερινή συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων η οποία είναι η τελευταία των τεσσάρων προγραμματισμένων συναντήσεων. Προβάλλει επίσης την χθεσινή συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ και Τουρκίας στο Λευκό Οίκο με τον Ντόναλντ Τραμπ να χαρακτηρίζει τη σχέση ακατανίκητη. Γράφει ότι μεθοδευόταν από καιρό το ‘φάγωμα» του τέως υπαρχηγού αφού δεν εξυπηρετούσε τις κομματικές σκοπιμότητες.

Η αγγλόγλωση «Cyprus Mail» κάτω από τον τίτλο «Η ανάπτυξη ξεπέρασε τις προσδοκίες» και αναφέρει ότι η αύξηση του ΑΕΠ σε 3.4% το πρώτο τρίμηνο ήταν η μεγαλύτερη από το 2008, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναφέρει ότι είναι δυνατή η πλήρης ανάκαμψη της οικονομίας. Προβάλλει επίσης την έναρξη των Παγκυπρίων Εξετάσεων. Αλλού αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου ο οποίος μίλησε για άξεστους έποικους οι οποίοι στάληκαν στην Κύπρο για να αλλάξουν τη δημογραφική σύνθεση του νησιού.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή» προβάλλει το κύριο θέμα της με τίτλο «Απειλή για τον τουρισμό οι ελλείψεις προσωπικού» και γράφει ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπάρχουν 10 χιλιάδες κενές θέσεις σε ξενοδοχεία και κέντρα αναψυχής. Γράφει επίσης ότι Ερντογάν και Τραμπ επιβεβαίωσαν τις διαφωνίες αλλά συνεχίζουν το διάλογο. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι η μελέτη του Υπουργείου Οικονομικών για την κοστολόγηση αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων δεν επηρεάζει τον οδικό χάρτη εισαγωγής και εφαρμογής του ΓεΣΥ.

ΚΥΠΕ – Αιμιλία Χριστοφή – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 17/05/2017 08:20

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: