Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η επιστολή του ΠτΔ προς τον ΓΓ των ΗΕ, οι συνεχιζόμενες αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό μέτωπο και οι αλληλοκατηγορίες για διάφορα ζητήματα, οι προκλήσεις και η έκδοση Νavtex αλλά και NOTAM από την Τουρκία, οι δηλώσεις του ΠτΔ για τα νομοσχέδια μεταρρύθμισης της ΔΥ και η τελευταία αντιπαράθεση Ισραήλ -Τουρκίας είναι από τα βασικά θέματα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η “Αλήθεια” με τίτλο στο κύριό της θέμα “Τι ζητά ο Πρόεδρος” γράφει πως απέστειλε ο ΠτΔ επιστολή στον Γκουτέρες και δεν κάνει καμία αναφορά , νύξη ή αιχμή στον ‘Ειντε αλλά επικεντρώνεται στις τουρκικές προκλήσεις. Αλλού γράφει ότι η Τουρκία μετά την έκδοση NAVTEX προχωρά και στην έκδοση ΝΟΤΑΜ και ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ και είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν με τους ενεργειακούς τους σχεδιασμούς. Επίσης η “Α” γράφει ότι είναι έτοιμος για να εξαγγείλει υποψηφιότητα ο Γιώργος Λιλλήκας.

“Πυρά από όλους δέχεται ο Πρόεδρος” είναι ο τίτλος υπό τον οποίο στεγάζει το κύριό της θέμα η “Σημερινή” και αναφέρει ότι μαίνεται ο εσωτερικός πόλεμος για την πολιτική Αναστασιάδη στο Κυπριακό με τον ΠτΔ να απαντά ότι κατηγορείται επειδή υπερασπίζεται την πατρίδα του. Σε άλλο θέμα η “Σ” γράφει ότι ο Βοηθός του Γενικού Ελεγκτή έστειλε επιστολή στον ΠτΔ και ο Ελεγκτής εκφράζει έκπληξη. Επίσης η εφημερίδα προβάλλει την πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας για φθηνότερα φάρμακα και την υπογραφή της διακήρυξης της Βαλέτας.

Ο “Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο “Σήκωσαν τα λάβαρα εκλογών” γράφει στο κύριό του θέμα ότι Πρόεδρος και κόμματα κορύφωσαν την αντιπαράθεση δίνοντας έναυσμα δεκάμηνης προεκλογικής. Αλλού αναφέρει ότι λόγω εργασιών στα κρατητήρια Λακατάμιας, κρατούμενοι μεταφέρονται σε κρατητήρια σε άλλες επαρχίες. Επίσης ο “Φ” αναφέρει ότι δεν πτοούνται οι κολοσσοί από τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και προχωρούν με τους σχεδιασμούς τους.

“Κούρεψαν την ελπίδα για λύση” είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της “Χαραυγής” που αναφέρει πως ο ΠτΔ έκανε στροφή σε μια κρίσιμη φάση της διαδικασίας για το Κυπριακό έχοντας το βλέμμα στις εκλογές του 2018. Η “Χ” σε άλλο ρεπορτάζ γράφει πως γίνονται δραστικές τομές για να δοθεί τέρμα στην κακοδιαχείριση στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας. Επίσης προβάλλεται πρωτοσέλιδα η εκστρατεία για τον σχολικό εκφοβισμό και η διάσκεψη Τύπου χθες από την Ελληνική Τράπεζα και το Υπουργείο Παιδείας.

“Δεν αλλάζουν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί λόγω προκλήσεων” είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της αγγλόγλωσσης “Cyprus Mail” που φιλοξενεί τις δηλώσεις Λακκοτρύπη ότι προχωράμε κανονικά ασχέτως των προκλήσεων της Αγκυρας στην ΑΟΖ μας. Αλλού αναφέρεται στην παρουσία του ΠτΔ στην γενική συνέλευση της Πασυδύ και τις δηλώσεις του για τους δημοσίους υπαλλήλους και την συνεισφορά τους στο κράτος. Επίσης προβάλλεται η ανακάλυψη στην Κίνα απολιθωμάτων αυγού από νέο είδος δεινοσαύρου που δεν ήταν γνωστό, ως τώρα,ότι υπήρχε.

Η “Oικονομική Καθημερινή” στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο “Τα αυτοκίνητα κινούν τα δάνεια” και γράφει πως σε τροχιά κατακόρυφης ανόδου βρίσκεται η αγορά αυτοκινήτου και ότι οι τράπεζες διοχετεύουν πέραν των 15 εκ για αγορές το Μάιο. Αλλού αναφέρει ότι το χρέος των τουρκικών τραπεζών ανέρχεται στα 200 δις δολάρια. Επίσης αναφέρεται πως οι ξενοδόχοι έκτισαν κλίνες ενόψει του μεγάλου τουριστικού ρεύματος και τρέχουν τώρα να τις στελεχώσουν.

ΚΥΠΕ – Κυριακή Χριστοδούλου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 10/05/2017 08:11

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: