Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η χθεσινή πεντάωρη συνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί, οι προτάσεις των δύο πλευρών για μια νέα Γενεύη και το διπλωματικό παρασκήνιο με τις συναντήσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ Άιντα με τις δύο πλευρές, είναι το κύριο θέμα που προβάλλεται στα πρωτοσέλιδα όλων των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης.

Άλλα θέματα που εμφανίζονται στα πρωτοσέλιδα είναι επίσης η μείωση των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής Τράπεζας, η επίσκεψη Λαβρόφ στη Λευκωσία και οι φτωχές ψηφιακές δεξιότητες στην Κύπρο, που δεν βοηθούν την οικονομική ανάπτυξη.

Η εφημερίδα «Αλήθεια», με τίτλο «5 ώρες χωρίς προσέγγιση», γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Μ. Ακιντζί εισηγήθηκε διάσκεψη της Γενεύης, χωρίς προϋποθέσεις τον Ιούνιο και ταυτόχρονα αναβολή της γεώτρησης τον Ιούλιο, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φέρεται να εισηγήθηκε συζήτηση των δύσκολων ανοικτών θεμάτων και στη Διάσκεψη της Γενεύης να παραμείνουν μόνο προς συζήτηση η Ασφάλεια και οι Εγγυήσεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η περιουσία της Λαϊκής Τράπεζας από 600 εκατομμύρια σήμερα αξίζει 300 εκατομμύρια. Αλλού γράφει ότι ριζικές αλλαγές στην πρόταση νόμου για τη διασύνδεση της άδειας οδηγού με τους δότες οργάνων επέφερε η Βουλή.

Η εφημερίδα «Σημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Παζάρι με διακομιστή τον Έιντε», ότι καταλυτικές διεργασίες που θα κρίνουν την προοπτική της διαδικασίας για το Κυπριακό αποδέσμευσε η χθεσινή πεντάωρη συνάντηση των δύο ηγετών στην παρουσία του Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει αμέσως αμφίπλευρες πρωτοβουλίες για διάσωση των συνομιλιών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Λαβρόφ στη Λευκωσία συζητά ενεργειακά, διμερή και Συρία, Αλλού αναφέρεται σε τετ-α-τετ του Μουσταφά Ακιντζί με τους κάτοικους του Κάτω Πύργου για τα οδοφράγματα.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο θέμα του με τίτλο «Δύο όροι για νέα Γενεύη», γράφει ότι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί δεν είναι αρνητικοί σε μια νέα Γενεύη, αλλά θέτουν διαφορετικούς όρους προκειμένου να δεχθούν την πραγματοποίησή της, ενώ ο Ακιντζί απαιτεί αναβολή των γεωτρήσεων τον Ιούλιο. Αλλού γράφει ότι λείψανα που εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο στο Τζιάος τάφηκαν χθες στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι με νέα ειδοποίηση προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) η Κυπριακή Δημοκρατία ακύρωσε την προηγούμενη NAVTEX, τροποποιώντας την περιοχή δέσμευσης για τις τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες με το RAMFORM HYPERION.

Η «Χαραυγή», με τίτλο «Αναζητούν συμφωνία για επόμενα βήματα», γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί κατέθεσαν χθες προτάσεις-εισηγήσεις και αναζήτηση φόρμουλας που να εξασφαλίζει όχι μόνο τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, αλλά και την αίσια κατάληξή της. Αλλού γράφει ότι εξανεμίστηκαν τα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής Τράπεζας, αφού χάθηκαν τα μισά περιουσιακά στοιχεία, ενώ τρέχουν να πουλήσουν ό,τι απέμεινε. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης ελέγχεται για τη διαρροή πληροφοριών από απόρρητη μελέτη, η οποία αφορούσε την πραγματοποίηση κατασκηνώσεων του ΕΛΑΜ.

Η αγγλόγλωσση Cyprus Mail, αναφέρει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ζοφερή προοπτική μετά τη στασιμότητα στις συνομιλίες» ότι το χάσμα μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί έγινε πιο εμφανές, την Τετάρτη, όταν απέτυχαν να συμφωνήσουν για τη συνέχεια και αντί για αυτό υποχρέωσαν τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε σε έναν διπλωματικό αγώνα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στην Αγγλία ξεκίνησε νομική δράση εναντίον μεγιστάνα στις ενοικιάσεις ακινήτων, ο οποίος απαγόρευσε την ενοικίαση σε Ινδούς και Πακιστανούς ισχυριζόμενος ότι αφήνουν στα σπίτια μια μυρωδιά από κάρυ. Αλλού γράφει οι φτωχές ψηφιακές δεξιότητες παρεμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη στην Κύπρο.

ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 18/05/2017 07:58

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: